Oblíž prst - banánový

bambulka368 - fotkabambulka368, 10. februára 2013

Mali sme doma dosť banánov, tak som skúsila túto variantu. Veľmi chutný koláčik, len sa tak po ňom zaprášilo :)

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
150 g
160 g
2 PL
1/2 bal.
5 PL
Plnka:
500 ml
5 ks
4-5 PL
135 g
1 bal.
225 g
3-4 ks
Sneh:
5 ks
150 g
 na ozdobu




Postup

  1. 1

    Žĺtky som si oddelila od bielkov, dala som ich do vyššieho pohára, pridala k nim 5 lyžíc studenej vody, premiešala vidličkou. Z bielkov a cukru som si vyšľahala tuhý sneh, do ktorého som vyliala žĺtka s vodou a na najmenšej rýchlosti mixéra som pomaly vmiešavala (nie dlho!)

  2. 2

    Potom som si zmiešala suché suroviny (múku, kakao, kyp. prášok) a preosiala som ich do žĺtkového cesta. Vzniklo mi hladké piškótové cesto, ktoré som vyliala na múkou vysypaný plech a piekla na 180-200 °C asi 15 až 20 min. Po upečení treba cesto nechať vychladnúť.

  3. 3

    Kým sa cesto chladilo, pripravila som si krém. V mlieku som rozmiešala múku, žĺtky, vanilkový a kryštálový cukor a uvarila hustú kašu. Za stáleho miešania som ju chladila v umývadle :) Keď bola ako tak vychladnutá, zašľahala som do nej maslo. Na vychladnutý korpus som naukladala na koliečka nakrájané banány a zaliala som ich krémom. Cely tento výtvor som dala na chvílku do chladničky (kým som miešala sneh)

  4. 4

    Sneh som robila tak, že som si bielky vymiešala s cukrom, šlahala som ich chvílku len tak a potom som ich dala nad paru. Tam som ich šľahala max 10 minút. Nakoniec som celý koláč potrela snehom, ozdobila strúhanou čokoládou a bolo :) Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

baka123
tento zákusok je aj u nás doma obľúbený, ale ovocie nedávam, pretože je ešte jeden podobný - Floridy a tam dávam marhule.
matahari1974
Upečený , už len vychladne a šup sa na kolač :o))) ...Nemala som čokoladu, tak som namiesto toho dala kokos , som zvedava na tuto kombinaciu :o)) ....Dam vedieť.
baba
No vyzerá veľmi dobre, určite aj chutí. Tá plnka by sa nedala urobiť bez vajec, nakoľko je to cholesterová bomba. Porozmýšľam, možno nejaká pudingová.
bambulka368
myslim ze by sa dala, ale musela by si pridat este asi za lyzicu viac muky, skus a napis :)
danka61
S banánmi som tento koláč ešte nepiekla ,skúsila som a je vynikajúci ,vďaka za skvelý nápad a recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia