Oberačkový mäsový batôžtek

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Údené koleno aj so žemľami (môžeme ju najprv namočiť v mlieku) pomelieme a zamiešame (spracujeme) s bešamelovou omáčkou takto: spravíme svetlú zápražku, po vypenení pridáme prevarené už vychladené mlieko. Zamiešame na hladko a varíme ďalej, kým nezhustne. Pridáme biele korenie a vegetu, môžeme aj žĺtok vajca so smotanou na šľahanie. Tým bude ešte jemnejšia.
  2. Mrazené lístkové cesto necháme rozmrznúť, potom na doske vyvaľkáme na rovnakú hrúbku a cesto rozkrojíme na rovnaké časti (obdĺžnik). Rohy cesta potrieme našľahaným vajcom a plnku naložíme na cesto. Keď do plnky pridáme kúsok údeného syra, bude ešte chutnejšia. Na cesto položíme plnku a vyformujeme z nich batôžteky. Vložíme ich do pekáča a pečieme na 180 – 190 stupňov Celzia.