Nugátové rezy - len z vaječných bielkov

alex37 - fotkaalex37, 10. novembra 2014
Nugátové rezy - len z vaječných bielkov
Foto: alex37

REZY VÝBORNÉ NA VYUŽITIE VAJEČNÝCH BIELKOV. Rezy vznikli potom, čo sme piekli dvojitú dávku slaných praclíkov, kde nebolo treba bielky. Dilema čo so šiestimi Zobraziť celý popisREZY VÝBORNÉ NA VYUŽITIE VAJEČNÝCH BIELKOV. Rezy vznikli potom, čo sme piekli dvojitú dávku slaných praclíkov, kde nebolo treba bielky. Dilema čo so šiestimi bielkami sa vyriešila, spojením receptu na Kinder rezy a vlastnej fantázie z doma dostupných surovín...vzniklo z toho toto, a podľa ochutnávačov vraj jeden z najchutnejších zákuskov čo sa doteraz doma robil :-)

60 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
6 pol. lyžíc
3 pol. lyžice
3 pol. lyžice
1 lyžička
1 pol. lyžica
200 g
Plnka:
1 liter
3 ks
10 lyžíc
2 ks
250 g
100 g
2 balenia
Poleva:




Postup

  1. 1

    bielky vyšľaháme do peny, postupne pridáme kryštálový cukor a došľaháme, pridáme olej, múku a strúhanku s práškom do pečiva vmiešame do peny vareškou. Na plech si položíme papier na pečenie s nasekanými orechmi, a na to rozotrieme cesto z bielkov. Pečieme na 180°C cca 15-20 min do červena. Po vychladnutí stiahneme papier na pečenie. Položíme na plech a natrieme 200g nutelou.

    Nugátové rezy - len z vaječných bielkov - obrázok 1
  2. 2

    Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a zlatého klasu uvaríme puding. Zakryjeme vrch potravinárskou fólliou /aby sa nevytvorila koža/ a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s vychladnutým pudingom na krém. Polovicu krému natrieme na nutelu, pokladieme BB keksami namočenými do mlieka a do zvyšnej - druhej polovice krému vmixujeme roztopenú nugátovú čokoládu. Čokoláda sa nie celkom roztopila, takže v kréme zostali kúsky čokolády - čo v konečnom dôsledku vôbec nebolo na škodu. Nugátový krém natrieme na vrch BB keksov. Polejeme čokoládovou polevou a dozdobíme trebárs mandľovými lupienkami. BB keksy krásne zmäkli, takže som krájala rezy veľkosti 1/2 BB keksu na dĺžku.

    Nugátové rezy - len z vaječných bielkov - obrázok 2
  3. 3

    Takže ak potrebujete niekde zúžitkovať vaječné bielky, upečte si túto maškrtu. Dá sa využiť až do 10 bielkov - vtedy treba zvýšiť aj počet múky + strúhanky. Koľko bielkov toľko /múky + strúhanky/ + cukru na každý bielok jedna lyžica. Olej stačí 1 lyžica, prášok do pečiva trocha pridať, na 10 bielkov by som dala 2 lyžičky.

Diskusia k receptu

eviana
@alex37 , vyhlasujem Ťa týmto za kráľovnú zákuskovej improvizácie... teeeeda, som čerstvo poobede a s kolegynkou sme si spravili kavu a vravíme si, že by bodol taký nejaký čokoládkou chutiaci zákusok a reku nakuknem a toto Tvoje umelecké dielko na mňa hneď skríklo že lakocinka preveliká... Eviku, veľmi chválim, parádne si sa vynašla, super bielky použila a bez najmenších pochybností verím Tvojim degustátorom, že nič lepšie v papulkách nemali ;) Máš to u mňa opäť za 5***** :)
andreac
@alex37 , aj mna tento recept zaujal. Z varenia/pecenia mi casto zostavaju bielky a uz sme prejedeni vsakovakych bielkovo-orieskovych keksikov alebo makroniek. Urcite vyskusam.
mesiar50
Skvelý nápad robiť cesto,len z bielkov a rezy vyzerajú fantasticky.Šikovná si veľmi.
anina6
tiež sa mi pozdávajú tvoje rezy, verím, že na nich príde čas. zatiaľ ukladám do kk.
elysa
aj u nás by sa ujal:), moji radi takéto krémové...
alex37
@evianka milá moja, ty ma vždy vieš tak úžasne potešiť, vďaka za všetky tvoje hviezdičky..:-) :-) naozaj to bola z núdze cnosť so skvelým výsledkom :-) cmuq :-)
@andreac , Andrejka u nás to bola bomba, síce aj kalorická, ale raz za čas...;-) ďakujem za nahliadnutie :-)
@mesiar50 , Lacko, ďakujem, si milý :-)
@afataga , u nás zas krémové najviac :-), keď spravím bábovku a podobne tak nahrubo natierajú lekvárom alebo nutelou :-)
@terinka55 , ďakujem pekne :-)
@anina6 , budem rada ak skúsiš :-)
@elysa , ďakujem aj moji radi ;-)
margaretka28
velmi dobrá inšpirácia na využitie bielkov, tiež mám dáke v mrazničke uložené :-)
alex37
@margaretka28 , dlho som hľadala aj ja nejaký recept kde by sa zúžitkovali bielka, a tento spôsob ja fakt celkom vydarený :-) ďakujem za nahliadnutie :-)
babkamt
výborný recept na využitie bielkov. Tiež ich mám v mrazničke. Recept si ukladám.
anic
parádní a nápaditý zákusek,ráda dám 5* a ukládám
havino
no parádny vyzerá, sladký fajne, šeckého ako sa patrí, dala by som si
alex37
@babkamt , ďakujem, verím že využiješ :-)
@anic , ďakujem za nahliadnutie :-)
@havino , Tánička moja, veru sladký nie moc DIA, :-) ale čo už s tým :-)
ďakujem za nahliadnutie :-)
dzejsik
páči sa mi nugátový krém, niekde ho využijem ;)
alex37
@dzejsik , nech sa ti páči ;-) ešte ak môžem poradiť, tak čokoláda je nejaká nová edícia várová čokoláda - nugátová Orion :-) je naozaj dobrá :-)
marienka44
@Alex37 , obdivujem Tvoju fantáziu a precíznosť. Recept ukladam do KK.
Este otázka: Pri natieraní nutely na upecene cesto sa to cesto nelámalo?
Asi treba natierat velmi opatrne.
Aj polevu máš krásnu. Jej príprava je klasická?Teda cokolada a stuz. tuk?
karky
Vdaka, takyto reecptik sa mi prida, ked budem piect okolo Vianoc a ostanu mi bileka...super napad.
alex37
@marienka44 , ďakujem za pochvalu:-) bielkové cesto vôbec nie je krehké, chová sa úplne rovnako ako piškóta, jednoduchá manipulácia, natiera sa úplne v pohode :-) Polevu robím 1:1 čokoláda + tuk, /kombinácia cera + palmarín/ a 1-2 lyžičky oleja :-) Krájame nožom namočeným v horúcej vode.
alex37
@karky , ďakujem za nahliadnutie. Okolo Vianoc aj u mňa je veru bielkov požehnane, jeden krémový sa vojde do programu :-)
gubics
Dobrý nápad na využite bielka. Tu sa človek stále niečomu priučí.
alex37
milá @gubics , ďakujem za pristavenie. Veru aj ja sa tu priučím veľa veciam :-)
duliz
aj ja mám odložené bielka, len neviem koľko ich je :-) zabudla som to....koľko tak môže vážiť jedno?
alex37
@duliz , ja som mala tých 6 bielkov cca 1 pohár 225ml :-) ale môže byť kľudne aj 10bielkov, len treba prispôsobiť ostatné veci potom prispôsobiť množstvu bielkov :-)
marika21
Ja si dám lepku, pri pridávaní bielkov len dopíšem číslo, koľko je tam bielkov ľahko viem.
andreac
@alex37 , tento tyzden prisli na rad Vase Nugatove rezy. Pouzila som vsak trochu menej cukru. Jediny problem bol pri krajani: ta horna pudingova vrstva sa velmi smykala po tej nutellovej. Ale vobec to nevadilo, lebo zakusok chutil vsetkym a rychlo zmizol :) Dakujem za dobry recept.


1x ywett
alex37
@andreac , Andrejka Vaše rezy sú prekrásne :-) neviem kde je pes zakopaný, ja som problém so šmýkaním nemala:-) vrstvy sú nasledovné:
cesto-nutela-biely pudingovo maslový krém-BB keksy-nugátovo maslový krém - čokoládová poleva, nutela sa do nejakej miery vpila do cesta...takže neviem, ale nič to nemení, že naozaj vyzerajú veľmi dobre a som hlavne rada že všetkým chutilo :-) prajem peknú nedeľu :-)
andreac
@alex37 , vrstvy som zachovala, ako pisete, zrejme sa Nutella nestacila vpit do cesta. Na tych zopar kuskov ktore nam zostali a stihli trochu "sadnut", sa ta pudingova vrstva az tak neklzala.
alex37
@andreac , Andrejka, tak to bude asi tým, že ja som piekla v piatok, a krájala som až v sobotu. Dobre že ste dali vedieť, aspoň viem že treba piecť deň vopred.
motyka
Výborné využitie bielkov. Nielen na kokosky. Ďakujem za inšpiráciu.
1x alex37




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia