Nivové trubičky fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 19. marca 2013
Nivové trubičky (fotorecept)
Foto: pivonka

Vlastne sa mi tieto trubičky v jednom kroku nepodarili, sú z nich také čudné korýtka. Hosťom ale chutili, pýtali recept a dcéra sľúbila že Zobraziť celý popisVlastne sa mi tieto trubičky v jednom kroku nepodarili, sú z nich také čudné korýtka. Hosťom ale chutili, pýtali recept a dcéra sľúbila že budú na Vareche. Druhý dôvod, prečo prikladám, že mi pomôžete vyriešiť ten malý problém.

30 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
250 g
6 PL
2 ks
Plnka:
80 g
150 g
1 strúčik




Postup

  1. 1

    V pôvodnom recepte bolo uvedené rastlinné maslo, ale mnohé varecháčky uprednosťňujú pravé maslo, tak si vyberte podľa svojej chuti. Z múky, tuku, zakysanky, žĺtkov a štipky soli som spracovala večer cesto, ktoré som zabalíla a nechala cez noc odležať.

    Nivové trubičky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto som vyvaľkala na hrúbku cca 3-4 mm a nakrájala na obdĺžničky asi 5x7 cm. Navila som ich na malé kovové trubičky. (Tie som si pred rokmi kúpila, lebo bol na ich obale výborný recept na tmavé trubičky. Teraz som mala príležitosť na ich ďalšie využitie.)

    Nivové trubičky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Miesto, kde sa mi cesto na trubičke spájalo, som kládla na plech. V rozpise nebolo napísané vajíčko na potretie trubičiek, tak som nepotierala a to bola asi tá chyba.

    Nivové trubičky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu už sú trubičky upečené a ešte vyzerajú pekne, ale galiba už sa stala. Cesto v spoji nevydržalo a oddelilo sa od seba. Myslíte, že keby sa potreli vajíčkom, hlavne tie spoje (a nekládli na spodok), že by sa cesto od seba neoddelilo? Alebo máte iné riešenie?

    Nivové trubičky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V miske zmiešame maslo, postrúhanú Nivu a pridáme ostatné príchute. Prísady na plnku som uviedla podľa pôvodného predpisu. Ja som ju chcela trošku pozmeniť a namiesto cesnaku som chcela pridať nasekané orechy.

    Nivové trubičky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po nezdare ma opustil elán a kúskami orechov som akože "ozdobila" tie malé nepodarky. Ako spomínam v úvode, hosťom chutili, len vyzerať mali ináč.

    Nivové trubičky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

danielas
nevyzerajú zle, prečo? Práve že sú zaujímavé. Podľa obr. 2 sa zdá,že cesto má rezervu na zabalenie na trubičku. Asi sa kúsok horšie plnia. Snáď vreckom by to bolo šikovné. A chuť musí byť výborná, túto kombináciu mám rada s nivou .
stacy77777
@Pivonka - veď sú peknučké,premenuj ich na nivové vaničky...:-))))), mne sa páčia,sú také netradičné,aj tá náplň. Možno by stačilo cesto navinúť ako na šamrole....
tetrisss
Osobne si myslim, ze si mala cesto o kusocek nechat dlhsie a mierne prelozit a pritlacenim a pogulnutim spojit, toto cesto totiz tym, ze sa zdvihne, tak sa skrati, ale inak praveze su zaujimave, nie je to ziadna chyba.
jakamaka
Ja by som to tiež otáčala asi ako na šamrony.. a dala si mi dobrý tip na veľkonočné pečenie... toto určite urobím...Vďaka.
pivonka
Vaše komentáre sú príjemne zhovievavé :-) Presne tak, @tetrisss , cesto sa zdvihlo a spoje povolili. Ale ako si všimla @danielas , bolo ho dosť. Plniť sa dajú najlepšie z vrecka zdobítkom na tortu a ak by bola plnka hustá, môže sa trošku zriediť smotanou či mliekom.
tiginko
mne sa hádam páčia práve takto viac, sú veľmi zaujímavé, nebuď smutná...ale @tetriss má pravdu s tým preložením
pivonka
Pri natáčaní ako na šamrolky si myslím, že by ten obal z cesta bol dosť hrubý, aj keď by asi lepšie držal. Ale aj šamrolky sa potierajú vajíčkom. Obávam sa, že by sa jednotlivé pásy cesta od seba oddelili a bola by špirála. Hmm...
izabella929
ale nooo, sú krásne a dôležité je , že sú chutnéééé.-))) mne sa páčia....
jerica
@pivonka veď to máš krásne nivové vaničky , nad čím sa trápiš,určite chuťou prevyšuje oko.
Ja mám príhodu,robila som šišky ,a ja múdra mucha, cesto vyváľkala,na polovicu vyvalkaneho som naznačila pohárikom kolieska , na každé vyznačené koliesko dala lekvár,cesto druhou neoznačkovanou polovicou som preložila na cesto s lekvárom, a tie brušká čo vytŕčali , tam som s poharikom vykrajovala rad radom šišky, ale nič viac ,ako som ich mala povykrajovené,dávala som ich do panvice piecť, a čo nevidím , krásne sa cesto ponadvihovalo, ale aj pekne odlepilo, v oleji plávali polovice a medzi tým aj lekvár, usmažené polovice som povyberala , posypala cukrom , hotovo , jazyk ani žalúdok vôbec neprotestoval.
pusta
@pivonka ,myslím si, že je to vynikajúce pohostenie. aké "nepodarilo"? možno nie tak, ako si pôvodne chcela. ale dobre sa pozri na výsledok...ved ten tvar je veľmi kreatívny, nápaditý a lákavý. je to oveľa lepšie, ako by bol tvar klasických trubičiek. aspoň mne sa to úžasne páči. keby som ho sama chcela dosiahnuť, nie som si istá, či by som to dokázala. práve tento nový tvar dodáva celému ten správny šmrnc a osobitosť...je to veľmi pekné.
viera1
Tú trubičku by som dala krížom a rohy spojila.A plnku cez vrecko z oboch strán natlačila.Lepšie sa ti stlačí konce cesta ako celá dĺžka.
pivonka
Ďakujem všetkým za povzbudivé komentáre.
@jerica , "múdra mucha" som nepoznala, nahlas som s rozosmiala. Veru sa stáva kadečo.
@viera1 , môže to byť riešenie, stojí za vyskúšanie.
jerica
nakukni do TS :-) stará korytnačka , nie je v móde:-)
slavka11
neviem ako mali vyzerat ale mne sa pacia take polootvorene. Vyzera to velmi zaujimavo. Vyskusam.
vierutt
@pivonka , Ty si kľudne mohla nafotiť tie trubky tak, že by boli otočené otvorom nadol ale mne sa práve páči to, ako si sa vynašla a naozaj tie vaničky, ako spomenuli varecháčky vyššie, sú zaujímavé
garanco
Podľa zloženia trubičiek - hlavne plnky- musia chutiť vynikajúco, mňa ešte viac dostali tie orechy, lebo so syrom mi vždy veľmi chutia.Výborná inšpirácia, ako sa raz blysnúť pred návštevou.
Ten Tvoj problém by som riešila natretím spojov čistou vodou pierkom. Ja mám iba tie trubičky, čo sú na jednom konci užšie, to by som musela cesto krájať na pásiky a tak navíjať?
spetkasoli
@pivonka a mne sa páčia, veď na kráse nezáleží, hlavne že chutia. Díky za nápad a u nás tieto veľkonočné nivové korýtka obohatia náš pohostinný stol, joj ako sa těším, to budú bratia češi "koukat, aké dobroty papkajú na Slovensku. Už sa na ne teším a velmmi sa mmi páačia, máš ich origoš, také nemá nikto:) Pekný prvý jarný deň posielam všetkým perníčkom prevoňaných Pardubíc a u nás svieti slniečko, heč:-)
lusinkab
nahodou su velmi zaujimave :-) a urcite aj velmi chutne hned by som si z nich dala :-) inaksie z mojej skusenosti s takymto cestom tak uz ked ich mas natocene na tych rurkach tak ich este dat na pol hodinku hodinku do rury a az potom do rury
pivonka
Po tých nevraživých komentároch, ktoré na Vareche občas odzneli, ja len neveriacky pozerám, koľko pochopenia a podpory som dostala. Všetkým vám veľmi ďakujem, vážim si to, vaše dobré rady vyskúšam a uvidím, ktorá sa najlepšie ujme.
@garanco , ty si moja krvná skupina, aj ja mám rada syr s orechami, preto som to chcela zmeniť. Myslím, že či malé trubičky, či veľké, problém ostáva. Aj na veľké by sa dalo cesto iba preložiť a spojiť, ako som to ja robila a aj na malé sa to dá navíjať dookola, ako na šamrolky. (Ufff, to je terminus technicus! Ale vieme, o čo ide.) Len aby sa cesto neoddelilo a neboli z toho špirálky. Na väčších trubičkách by si mala väčšie porcie. Čo sa týka malých trubičiek, nechcem im robiť dealera, ale ten sladký recept, ktorý je na obale, ten veľmi odporúčam, ten píše!
@spetkasoli , posielam tiež pekný pozdrav do voňavých Pardubíc. Aj u nás dnes (konečne) celý deň svieti slniečko. Nečakala som, že niekto bude chcieť tento recept zrealizovať, o to viac ma potešila tvoja odvaha :-)) Držím ti prsty, aby sa ti lepšie podarili, ako mne.
@lusinkab , Som zvedavá na tvoju radu, ale nerozumiem poslednej vete, vyzerá byť nedokončená. Budem rada, ak sa na tento recept vrátiš a vysvetlíš mi, ako si to myslela.
sovka62
Neviem, či by to fungovala na malých trubičkách, ale keď robievam na veľké, cesto krájam na štvorce, trubičku naň položím krížom a rohy spojím. Aby mi držali a neotvárali sa, celý výtvor položím na hrubšiu konopnú niť (konopná niť je v strede dĺžky trubičky) a zatiahnem okolo trubičky, hlavne nad tými spojenými koncami. Ona sa do cesta trošku vtlačí, ale nevyzerá to zle a spoje držia.
lusinkab
:-))))) prepac @pivonka trosku som to poplietla :-) myslela som natocit cesto na rurky poukladat na plech a dat stuhnut do chladnicky na pol hodinku alebo aj dlhsie to je hlavne koli tomu aby cesto kedze je tam to maslo pekne stuhlo a az ked je stuhnute tak potom supnut do rury a piect podla postupu
pivonka
Určite by to fungovalo aj na malých trubičkách, @sovka , to musí držať. Malých trubičiek vyjde z dávky dosť veľa, pozvala by som si na pomoc malé šikovné prstíky.
@lusinkab , teraz už rozumiem, aj som tušila, že v tom bude mať "prsty" chladnička. Už len vyskúšať, ďakujem za tip.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja robievam takéto, teda skoro , len trubičky robím z lístkového cesta na malých trubičkách. Plním touto plnkou a na konce dám kešu oriešky a petrželovú vňať. Je to vynikajúce a ešte to aj dobre vyzerá.
pivonka
@esi , lístkové cesto je tiež tukové. Máš svoju fintu, ako ho primäť, aby sa pri dvíhaní nerozpojilo?
@medovn íček, som rada, že sa ti recept páči.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia