New York vanilkový cheesecake s ovocím

Autor receptu: sweetlaab

Originálny New York cheesecake je jednoduchý koláč z čistého krémového syra (tvarohu), citrónovej šťavy, kyslej smotany, vanilky a bez ozdobných ingrediencií. My sme použili korpus z kakaa, grécky jogurt a podávali sme ho s tmavým ovocím, ktoré zvýraznilo snehovobielu tvarohovo-smotanovú plnku.

14
porcií
30 minút
príprava
30+50+20 minút
na 180,160 °C

Postup

  1. Zmiešame pomleté sušienky, med, olej a maslo. Natlačíme zmes pevne, ale nie nahrubo, do vymastenej 23 cm tortovej formy s výškou asi 5 - 6 cm , na dno a po stranách, pomocou pohára s plochým dnom, dáme do chladničky.
  2. Vyšľaháme tvaroh s ručným elektrickým mixérom; pridáme múku, citrónovú šťavu, vanilku, cukor a žĺtky. Jemne vmiešame pevne vyšľahaný sneh z bielkov.
  3. Zmes vylejeme do formy s natlačenými sušienkami, dáme do predhriatej rúry 30 min pri 180 °C potom znížime a pečieme 40 - 50 min pri 160 °C, alebo kým sa nevytvoria hnedasté okraje. Potom vypneme rúru.
  4. Vypneme rúru, otvoríme trochu dvierka a necháme koláč chladnúť v rúre asi 30 min (týmto pomalým teplotným prechodom koláč veľmi nespľasne). Zatiaľ pripravíme vrchný krém.
  5. Ušľaháme kyslú smotanu, grécky jogurt, cukor, vanilku a nalejeme ju na tortu. Vrátime do rúry a pečieme ďalších 20 min pri 160 °C. Keď vychladne, vložíme ju do chladničky.
  6. S kovovou stierkou uvoľníme koláč z bočnej formy, ktorú potom vyberieme. Položíme koláč na tácku a podávame s čiernym lesným ovocím v skle.
  7. Prikryjeme s plastovým obalom a udržujeme v chlade po dobu až 3 dní. Viac si pozrite na http://danieladanaphotographer.blogspot.sk/2016/07/new-york-vanilla-cheesecake-with-fruits.html