Nevyschýňajúce rožky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 21. septembra 2013
Nevyschýňajúce rožky (fotorecept)
Foto: amelie

Už dávnejšie som kdesi videla recept na pečivo s majonézou. Vtedy som tomu nevenovala pozornosť, zdalo sa mi čudné dávať majonézu do cesta... Minule Zobraziť celý popisUž dávnejšie som kdesi videla recept na pečivo s majonézou. Vtedy som tomu nevenovala pozornosť, zdalo sa mi čudné dávať majonézu do cesta... Minule mi zostala majonéza, nevedela som, čo s ňou, a vtedy som si spomenula na ten recept. Chyba lávky, netušila som, kde som ho videla (ani som si ho poriadne neprečítala:_(). Tak mi nezostalo iné, iba experimentovať. Prvý pokus sa mi videl trochu nevydarený, ale po rožkoch sa u nás len tak zaprášilo! Toto je pokus číslo 3.

20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
80 g (2 kocky)
250 g
500 ml
3 čl
2,5 čl
Na posypanie:
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Rožky zostanú dlho vláčne, stačí ich zabaliť do utierky a dať do dreveného "chlebníka". Ani príprava a suroviny nie sú náročné.

    Nevyschýňajúce rožky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mištičky s vlažným mliekom a troškou cukru rozdrobíme droždia a počkáme, až "podrastie". Do veľkej misy si preosejeme múku, pridáme droždie, vlažné mlieko, majonézu, zvyšný cukor a nakoniec soľ. Vymiesime hladké nelepivé cesto. Nemala som doma čerstvé droždie a nechcelo sa mi v daždi do obchodu, tak som použila sušené - 2 malé vrecúška. Cesto kysne trošku pomalšie, ale ak ho dobre vymiesite, výsledok je neočakávane dobrý.

    Nevyschýňajúce rožky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na štyri časti, tri odložíme bokom, jednu rozvaľkáme na kruh, ktorý rozdelíme na osem trojuholníkov. Tie skrútime od základne k špicu a poukladáme na plech s papierom na pečenie. Postup zopakujeme s ostatnými tromi dielmi cesta. Rožky necháme na plechu ešte trochu podkysnúť, potom potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme sezamom, hrubozrnnou soľou, makom...

    Nevyschýňajúce rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plech dáme do rúry predhriatej na 180°C a pečieme, kým rožky nezozlatnú. Každá rúra pečie inak, v mojej to trvalo asi 20 minút.

    Nevyschýňajúce rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rožky vyberieme z rúry a necháme trošku vychladnúť na mriežke. Sú krásne bacuľaté, vnútri vláčne, zvonku chrumkavé.

    Nevyschýňajúce rožky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

radost
už som to kdesi aj ja zazrela-majonéza je vlastne tuk plus vajíčka...môže byť...ked vravíš-že oplatí sa skúsiť...uvidíme..:-)
smejkad
majonezove zemle mam z mimibazaru alebo nanicmamy, uz ani neviem, ale su vyborne :-)
1x awika
frezia68
Tak som ešte nepiekla,ale vyskúšam z menšej dávky,vyzerajú veľmi chutné :-) už je recept v KK.
amelie
@smejkad , a mne sa zdalo, že to bolo v nejakom časopise, asi českom... @frezia , máš pravdu, na začiatok je lepšia menšia dávka:-) @radost , zo začiatku som sa bála, že sa majonéza vyzráža a bude z toho maglajz... nestalo sa to :-)
rimanka3
Majonéza je ochutená, sladkokyslá, teda tá z obchodu, to nevadí ? Ináč určite výborné, skúsim.
paeva
ukladam, vyskúšam, vyzeraju lákavo
amelie
@rimanka , aj ja som použila hotovú majonézu:-) nabudúce to možno skúsim s tatarskou omáčkou. @paeva , tiež ma prekvapilo, že sú také dobré:-)
amelie
@cicer , žiaľ, máš svätú pravdu... aioli robím sama, metličkou poctivo vymiešavam žĺtky s cesnakom a po kvapkách pridávam olivový olej... a, priznám sa, na obyčajnú majonézu som lenivá a konzumujeme ju veľmi málo, takže raz za čas sa to hádam dá prežiť...
amelie
@jerica , ďakujem:-) od takej skvelej kuchárky ako ty to naozaj poteší:-)
hambalko35
Ja tiez robim podobne,nasla som ich v knihe ,,Varime bez skusenosti" ale tam ide na 1/2kg muky jedna majolka.
majka60
Čím sú tie rožky vlastne potreté,lebo čítam rozšľahaným bielkom a tiež tam uvádzate na potretie mlieko. Ináč vyzerajú výborne len do nich zahryznúť. Ďakujem.
amelie
@majka , ospravedlňujem sa, je to moja chyba, má tam byť mlieko ako v zozname surovín.
medovnicek
ani ja som ešte s majonézou v ceste nepiekla a je teda načase to už vyskúšať:)
zdezda
Paci sa mi tvoj receptik, ukladam, cez vikend vyskusam, ci sa mi podaria take pekne ako tebe :-)
amelie
Rožky nie sú nijako náročné, určite sa vám podaria a možno ich aj vylepšíte:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia