Netradičná punčová torta fotorecept

hudobnicek - fotkahudobnicek, 1. mája 2012

Jednoduchá, krásna, chutná, šťavnatá, nie finančne ani časovo náročná... no proste super. Nikdy som sa neodvážila piecť klasické punčáky pre ich náročnú prípravu a Zobraziť celý popisJednoduchá, krásna, chutná, šťavnatá, nie finančne ani časovo náročná... no proste super. Nikdy som sa neodvážila piecť klasické punčáky pre ich náročnú prípravu a obrovské množstvo cukru a vajec. Ale teta mi poradila vynikajúcu alternatívu a je rovnako chutná ako klasika :) inšpirujte sa :)

12
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto (pečie sa len 1 piškóta) :
200 g
6 ks
1 ks
160 g
160 g
1 ks
100 ml
100 ml
6 PL
Plnka:
400 g, (1sklo)
400 ml
Poleva:




Postup

  1. 1

    Začíname piškótovým cestom, každý podľa vlastného postupu, mne sa v poslednej dobe osvedčil ten obrátený - najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli, a tak v mise, kde máme žĺtka vyšľaháme ich s kryšt. a vanilk. cukrom, vodou (na 1žĺtko ide 1 PL teplej vody), olejom a mliekom a hneď to pridáme k bielkam. Jemne prešľaháme, pridáme múky zmiešané dokopy a s PDP. Znova prešľaháme a vylejeme na vymastenú a hrubou múkou vysypanú tortovú formu.

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tento obrázok je čisto na inšpiráciu :D Keďže sa mi asi po 20min začalo cesto okolo krajov pripekať ale stred, ktorý vybehol do výšky bol úplne surový, tak som to poriešila alobalom a naozaj to pomohlo. Ten vybehnutý stred dohora potrebujeme kvôli punčovine, ktorá pôjde do plnky, takže pri dávaní formy do rúry ňou netrasieme ani nezarovnávame cesto. Potrebujeme ten vybehnutý stred, ktorý potom zrežeme :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vyzerá upečený korpus. Skontrolujte si to špáradlom, špajlou, aby bola celý dobre prepečený. Necháme vychladnúť a zarovnáme. Ja som to robila ešte zahorúca lebo som sa ponáhľala, ale cesto sa mi mrvilo, tak radšej počkajte :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po vychladnutí a zarovnaní si korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť husto natrieme džemom. Naozaj nešetriť džemom, dať polovicu skla.

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do menšej misky si nalejeme sirup, punčovú arómu a asi 1dcl rumu (do prísad som ho neuvádzala, lebo keď robíte tortu pre deti, ten rum sa môže kľudne vynechať :) Zmes si premiešame a máčame do nej piškóty (počkáme, kým dobre namoknú) a ukladáme ich na cesto natreté džemom.

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do misky, v ktorej sme si odložili zrezanú časť korpusu nalejeme zvyšnú časť zmesi zo sirupu a punč. arómy. Pridávajte pomaly, podľa toho, koľko máte odrobiniek (tak aby vznikla polohustá punčovina). Dobre premiesime a vyplníme dierky medzi piškótami. Ak nám zvýši, tak od stredu si môžte natierať tú zmes, pokiaľ vyjde (tak ako som to urobila aj ja :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Piškóty s punčovinou prikryjeme druhou časťou korpusu, ktorú sme z vnútornej strany natreli zvyšným džemom (opäť ním nešetríme). Ak nám zvýšila ešte zmes zo sirupu a arómy tak nalejeme na vrch korpusu. Mne nezvýšila, ale znova som si ju urobila a husto popolievala, tiež netreba šetriť, aby bol koláčik šťavnatý :) RADA: Na tomto obrázku môžete vidieť, kde som zrezala vyčnievajúcu časť - mala som orezať aj to okolie, lebo potom mi to presvitalo cez polevu :) ale zakryla som to cukríkmi, no radšej sa toho vyvarujte a pekne orežte aj tie kraje, aby ste mali jednotnú farbu :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto dokončenú tortu prikryjeme papierom na pečenie (alebo čím ste zvyknutí ) a zaťažíme na pár hodín (najlepšie cez noc) :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na druhý deň si pripravíme punčovú polevu podľa návodu na obale a zdobíme :) Posledná rada : poleva od Dr.O. je veľmi zlá, mne sa neosvedčila, bola prílliš tvrdá a zle sa krájala, preto kupujem hocijaké iné a ešte dokonca aj lacnejšie a nemám odvtedy problém :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte foto v reze :) skutočne je to štavnatý a menej pracný ekvivalent punčového zákusku. Chutí výborne :)

    Netradičná punčová torta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tinca
vyzerá prudko jedlá, máš ju vydarenúúú:)
hudobnicek
@margaretka28 pozrela som si tvoj koláčik, určite vyskúšam, bude možno ešte trošku jemnejší ako môj, keďže je tam tá plnka, super nápad :)
tori111222
všetkých vás zdravím..super, krásna a chutná... ja z tohoto robím rezy, vyskúšam ako tortu, tiež sa mi nepáči poleva od Dr.O. teraz si robím sama svoju polevu..
lia66
Ja teda punčové nemusím...ale vyzerááá nááádherne!!!...ukladám, isto využijem!!!
orchidea
to verím že chutí výborne, aj vyzerá výborne a punčové mám rada...ukladám si
medovnicek
vďaka za recept, už som si ho odložila, punčáky máme radi, sama ich nepečiem, pečie mi ich moja neterka, ale túto variantu od teba by som možno zvládla aj ja
malaluta
vy-ni-ka-jú-ce!! Len som teda tiež narazila na toho Oetkera - namiesto jedneho balenia som použila tri a i tak to nebolo dokonale :( inak ale recept perfektný, nikdy som punčák neskúšala, asi som si myslela že to ani v domácich podmienkach nejde - ale je to fantastické. Dnes bola narodeninovým hitom môjho muža
ubka
@malaluta mám podobnú skúsenosť s Oetkerom, hotové fiasko ! ...ale potom som robila polevu iba z cukru, rumu a trošku vody, korpus som jemno natrela džemom a poleva bola krásna vôbec sa nevpila do piškóty-vyskúšaj :-))táto tortička je dobrou inšpiráciou s piškótami..
angiek
ja mam zas dobre skusenosti s puncovou polevou od dr.o. sice teraz sa mi troska aj stekala dala som mozno viac mlieka, ale vobec to nebolo tvrde, aj chutovo je dobra, robila som tuto tortu na oslavu 60. a vydarila sa, bola velmi pekna na reze, mne ten vrch tak nevybehol tak som celu tortu rozkrojila na 3 platy a stredy som potom rozmrvila a spravila na tu puncovinu, bola dost vysoka aj tak, torty robievam uz vzdy tak ze spodok davam navrch a vrch na spodok, lebo vtedy je vrch torty aj po obliati pekne rovny
davidgabika
nikdy som nerobyla puncove,dakujem za recept ukladam,len mam maly problem,zijem v Irsku a tu nezozeniem puncovu aromu a polevu ako ju zhotovit svojpomocne?poradte prosim.dakujem
marianna76
ano, krásna tortička tvoja.. som rada, že som ju našla, je jednoduchá a fajn, to stredné cesto - super vyriešené a stačí len raz dať piecť. Ďakujem !
marianna76
a ešte takú malú radu si dovolím... ten vybehnutý stred vzíde vtedy, ak cesto lejeme do stredu formy a nezáleží, či ňou následne trasieme alebo nie... a ak lejeme cesto po okrajoch a samé sa dostane do stredu, vtedy sa takto nezdvihne.
takže, pri tejto torte budem cesto liať do stredu, aby sa mi nadvihlo. :-)
laurusia
Chcela by som sa inšpirovať :) vyzerá úžasne... mohla by som ešte vedieť v akej veľkej forme ste piekli? Ďakujem :)
janikbj
práve som ju doskladala. v prvom rade - korpus je vynikajúci, vysoký, vláčny, chutný - určite ho použijem aj na iné torty. a keďže vyšiel taký vysoký (piekla som vo forme s priemerom 26cm), rozkrojila som ho na 3 časti a z jednej som urobila klasickú punčovinu (čierny čaj, rumová aróma, malinový sirup, malinový džem, na zahustenie strúhané piškóty).
bohužiaľ, jesť ju nebudem, lebo je pre kamoškinu dcérku na narodeniny, ale som si istá, že bude super.
ďakujem za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia