Dobošový zákusok

Nepečené dobošové rezy

Autor receptu: mrcookiecook

Po dlhšom čase som znova vyskúšal niečo zo starých, zožltnutých babkiných výstrižkov zo Života. Voľba padla na tieto dobošky. Konečne som ich skúsil a oplatilo sa. Sú chutné a jednoduché. Počas Vianoc sme ich odložili do chladnej pivnice a...... zabudli sme. :-) Nič sa nestalo, majú dlhú trvácnosť. Zdá sa, že čím dlhšie odležia, tým sú lepšie...

20
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca si dáme vodu (môžme kľudne aj viac než deväť lyžíc), pridáme cukor, privedieme do varu a necháme vychladnúť. Do vychladnutého sirupu pridáme 2 PL rumu (ja som dal 4 lyžice). V tomto rumovom sirupe budeme potom máčať keksy...
  2. Kým vychladne sirup, urobíme si krém alebo plnku. Vymiešame cukor, žĺtky, mlieko, kakao a rum (aj tu som pridal o dve lyžice rumu viacej). Potom pridáme zmäknuté maslo a dobre vymiešame...
  3. Pripravíme si podnos, na ktorý budeme vrstviť keksy...
  4. Pretože budeme mať lepkavé prsty od sirupu, rozbalíme si Marina keksy vopred, aby sa nám nelepil papier na prsty. :-) Ja som použil klasické Marina keksy s feniklom a anízom. Dnes sú už aj s jablkovo-škoricovou a jahodovou príchuťou. Dal som prednosť originálu...
  5. Keksy máčame v sirupe...
  6. Na podnos ukladáme prvú vrstvu keksov namočených v sirupe, na ktorú natrieme krém a takto pokračujeme ďalej, až kým sa nám neminie krém. Vychádza to tak na štyri vrstvy. Záleží aj od dĺžky podnosu alebo tácky, či bude pochúťka skôr vyššia alebo dlhšia...
  7. Máme skončené vrstvenie, všetok krém sme minuli...
  8. Nakoniec celé potrieme čokoládovou polevou a necháme pár hodín stuhnúť v chlade...
  9. A dobrú chuť...