Nepečená torta z pečeného ovocia s krémom z mascarpone (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Sezóna čerstvého ovocia je v plnom prúde a ja mám recept na pečené. Pýtate sa prečo? Lebo to čerstvé u nás nie raz vyjde nazmar, ak ho je viac. Pokiaľ ho pánom stravníkom nenačistím, nenakrájam, nenastrúham..., nejako im "neberie" :) Ale v takejto forme s výborným krémom sa im už páči. Ovocie som tepelne upravila aj kvôli trvácnosti tejto maškrty, ktorá bola "až" 1 deň :)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ovocie, ktoré som použila: skoré jabĺčka /borizovky, ako sa im u nás hovorí/, pár broskýň, sliviek a nektarinka. Hodí sa skôr jadrové a kôstkové ovocie, než bobuľové.
  2. Nakrájame, naskladáme do jenskej misy a dáme piecť na 180 °C cca 30 minút.
  3. Upečené ovocie poznáte podľa toho, že je mäkké a pekne vonia.
  4. Súbežne robíme krém. Základné suroviny.
  5. Do misky si dáme postupne všetko, čo mám uvedené v sekcii "Krém". Premiešame mascarpone s kyslou smotanou, cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou a vytlačenou šťavou, v závere pridáme nalámané sušienky a jemne premiešame.
  6. Ovocie postupne uvoľní aj dosť šťavy.
  7. Pre nedočkavcov môžeme taký teplý pohár podávať aj hneď.
  8. Ja som ale chcela dezert na studeno. Zarobíme si troška želatiny do teplej vody alebo džúsu. Ja som použila limetkovo-mätový sirup s vodou. Do cca 1,5 dl som dala napučať 1 PL práškovej želatíny. Necháme napučať a pridáme k ovociu. Premiešame, necháme vychladnúť a môžeme skladať.
  9. Vhodnú formu vyložíme fóliou. Navrstvíme krém a navrch ovocie. Necháme schladiť a stuhnúť, najlepšie cez noc.
  10. Na druhý deň šikovne preklopíme na vhodnú podložku a odstránime fóliu. Menšia chybička krásy, že mi tam vidno tie fóliové vrásky, použila som totiž rozstrihnutý mikroténový sáčik, možno ten silikón stačilo pomastiť, ale nechcela som riskovať. Už len ozdobíme, napr. takto amatérsky :)
  11. Vychladená nemá chybu. Ak máte podobných rozmaznaných stravníkov, ako ja, urobte im ju, a vlastne, nie je to podmienka :)