Nepečená ovocná studená torta fotorecept

andy54 - fotkaandy54, 19. júna 2010
Nepečená ovocná studená torta (fotorecept)
Foto: andy54

Recept mám od mojej maminy. Robievali sme ho k akejkoľvek príležitosti. Na tejto torte je skvelé to, že môžeme meniť ovocie na aké práve Zobraziť celý popisRecept mám od mojej maminy. Robievali sme ho k akejkoľvek príležitosti. Na tejto torte je skvelé to, že môžeme meniť ovocie na aké práve máme chuť, alebo ju spraviť aj bez ovocia.

8-10
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

2 balíky
5-6 veľkých 400g. balení
2 ks
850 ml




Postup

  1. 1

    Prichystáme si suroviny.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najlepšie je, ak použijete tortovú formu. Ak ju nemáte, nevadí, viete to urobiť aj do misky, len sa to bude ťažšie vyberať. Vymiešame si dve veľké smotany s cukrom. Ja dávam 4 lyžičky na jednú veľkú (400ml) smotanu. Takže do dvoch veľkých smotán dáme 8 lyžičiek. Keď sa Vám to zdá byť málo sladké, môžete pridať cukor, len nesmiete zabudnúť, že sa tam bude dávať ešte aj ovocie a to je sladké. Poriadne premiešame a necháme chvíľu odstáť, nech sa nám cukor roztopí.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do druhej misky si dáme tiež dve veľké smotany, no tu pridáme Granko. Toľko isto lyžičiek ako cukru.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Poriadne premiešame. Necháme chvíľu odstáť a zas premiešame. Preto druhé miešanie, lebo sa niekedy stane, že sa Granko ešte dodatočne roztopí.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jahody dáme odkvapkať na sitko a šťavu si prelejeme do pohára. Budeme ju potrebovať na polievanie piškótov. Nakrájame si banány. Jahody krájame na polovicu, no ak sú veľké, tak aj na 3-4 časti.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na tortovú formu si začneme ukladať piškóty. Polejeme šťavou z kompótu. Ak nedávate žiaden kompót, môžete to poliať aj sirupovou šťavou, alebo džúsom.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme prvú vrstvu smotany. Natierame tak, aby boli všetky piškóty zakryté. Ja som začala s bielou vrstvou.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Striedavo poukladáme ovocie. Ak ovocie neukladáte, tento krok sa vynechá.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na ovocie poukladáme piškóty, polejeme šťavou a dáme smotanu s Grankom.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Navrch poukladáme ovocie.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Takto postupujeme s ďalšími vrstvami, vždy striedavo zo smotanou a ovocím. S týmito množstvami surovín mi výstačia 4 rady - 2 biele a 2 s Grankom. Nesmieme zabudnúť, že aj na vrch potrebujeme smotanu. Ako vrch ozdobíte, je na vašej fantázii. Dáme vychladnúť do chladničky na asi 12 hodín, aby všetko cez seba presiaklo. Ak je dlho smotana v chladničke, zvykne popraskať. Preto zvyknem mať v zálohe jednu malú smotanu, ktorú vymiešam podľa toho, ktorá farba smotany navrchu popraskala. Po vychladnutí sa smelo pustíme do maškrtenia.

    Nepečená ovocná studená torta (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

tinca
@andy robím podobnú, ale s jedným šikovným rozdielom, pridám ju na budúcu sobotu, lebo ju idem robiť. Je to lakota,roky to robievam, najmä vlete.
gababu1
..my sme to tiez casto robievali....ale mala som jednu vrstvu smotany len vanilkovym cukrom,jednu s grankom a jednu s mletou kavou....a tiez piskotky a ovocie..........
alzbetka2
aj u nás sa táto torta robieva, len nepolievam piškóty so žiadnou šťavou z kompótu, nakoľko sa piškóty "napijú" zo smotany... inak je to mňam, dala by som si
andy54
počula som, že sa zvykne dávať káva, alebo capuccino, no nakoľko mám malú maškrtníčku nedávam to tam. A šťavu tám dávam len málinko. Nemusia byť piškóty úplne mokré, len možno 1 kvapka na piškót. Potom je tá torta o niečo viac "šťavnatejšia". Viem, že platí pravidlo: koľko ľudí, toľko chutí. Podľa mňa treba s jedlom experimentovať a buď to víde, alebo nie a potom to víde nabudúce.
forneta
počkať! neviem či som to dobre pochopila: 5-6 smotán po 400g alebo majú dokopy 400g čo sa mi zdá blbosť...
andy54
@forneta myslela som to tak, že 1 smotana má 400g. Dokopy teda treba 2000g - 2400g.
fanina
ja smotanu miesam s vanilkovym cukrom a robim ju s cucoriedkami je to vyborne
janaajanka
Ja tiež zvyknem urobit taký ibaže nedávam vobec do smotany granko robím to tak že dám piškoty potom smotanu , ovocie a takto to striedam :)
andy54
teraz po novom dávam dlhé piškóty posypané vanilkovým cukrom (používajú sa na tiramisu) a smotanu od Rajo a je to s tým oveľa chutnejšie :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia