Nemiesený biely domáci chlieb fotorecept

pusta - fotkapusta, 27. januára 2012
Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept)
Foto: pusta

Našla som viac receptov na tento chlieb. Niekto vykysnuté cesto spracováva ešte na doske a prekladá ho, iný kombinuje viac druhov múky. Osobne Zobraziť celý popisNašla som viac receptov na tento chlieb. Niekto vykysnuté cesto spracováva ešte na doske a prekladá ho, iný kombinuje viac druhov múky. Osobne ho robím z jedneho druhu pšeničnej múky a veľmi jednoducho. Večer zamiesim a ráno upečiem. Chlieb má peknú hnedú chrumkavú kôrku a ľahučkú striedku s veľkými okami, je veľmi chutný.

1 chlieb
porcia
12-18 minút
príprava
50 minút
na 230/30 a 220/20  °C

Suroviny

500 g
1/2 CL
2 CL
1 CL
1 CL
500 ml studená




Postup

  1. 1

    na pečenie: hrniec smaltovaný,o 21-23 cm priemere, nerezový, liatinový alebo jenská misa. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som sušené droždie, soľ, celú rascu a premiešala som suché ingrediencie. Ja dávam len hladkú múku, ale sú recepty, v ktorých sa kombinuje hladká múka s polohrubou alebo ražnou.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som studenú vodu /dávam 2 hrnčeky á 250 ml/, ocot, všetko som spolu premiešala. Vznikne redšie cesto, ktorého vrch som posypala múkou, prikryla utierkou a nechala odpočívať pri izbovej teplote 12 - 18 hodín. Obyčajne večer pripravím a ráno pečiem. Ocot podporuje kysnutie.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pred pečením ráno som vykysnuté cesto ešte prepacovala pomocou lyžice, posypala som vrch opäť múkou, prikryla utierkou a nechala 30 minút odpočívať.Cesto nedávam na pomúčenú dosku a neprekladám, ani na pomúčenú utierku. Tento postup je jednoduchší.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kým cesto odpočívalo, trúbu som rozpálila na 230 stupňov, vložila som do nej čistú a suchú jenskú misu na 30 minút, aby sa zohriala na túto teplotu. Do zohriatej jenskej misy som naliala opäť vykysnuté cesto a prikryté pokrievkou som dala piecť.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Prikryté som piekla pri tejto teplote 30 minút. Možno použiť hrniec liatinový, nerezový, smaltovaný, dá sa použiť aj rímsky hrniec. Podstatné je, aby sa najprv rozpálil v trúbe, pečenie v ňom funguje na princípe pečenia v peci. Táto dávka cesta je na hrniec o priemere 21 -23 cm.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tejto dobe som chlieb vybrala, odstránila som pokrievku a znovu vložila piecť na 20 minút pri teplote zníženej na 220 stupňov.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený chlieb som vyklopila hned po upečení, čo ide ľahko a nechala vychladnúť na mriežke. Kto chce svetlejšiu kôrku, primerane skráti dobu pečenia.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto pečený chlieb má peknú hnedú a chrumkavú kôrku, striedka je ľahučká, porovitá s veľkými okami a chlieb chutí podobne ako ten, čo je pečený v peci. Tento spôsob pečenia sa u nás doma rýchlo ujal, lebo chlieb je veľmi chutný a jeho príprava je takmer bez námahy.

    Nemiesený biely domáci chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tricia
Ja ho peciem takto isto - redsie cesto a piect v nejakej "forme".
afataga
fiha super to je nieco pre mna - skoro bez roboty :-) skusala si aj pomiesta muku s nejakou celozrnnou?
marianne69
Vsetky chlebiky od teba @pusta su ako z obchodu,ale ovela krajsie a urcite chutnejsie. Tento nevynimajuc.Skusim upiect.Raz v tyzdni peciem chlebik a raz pecivko.Kym mi nezacnu povinnosti,este mesiac a pol si to mozem dovolit:-)))
redakcia
odpoveď od @pusta pre @afataga : "afataga, nie, celozrnnú múku som ešte neskúšala. nie som si celkom istá, či je práve pre tento chlieb vhodná, lebo je hutnejšia a dlhšie kysne ako chlieb z bielej múky. avšak skúsila by som kombináciu: 80 g jemne mletej celozrnnej ražnej múky hladkej výroby Biomila a zvyšok hladkej pšeničnej bielej múky 420 g"

Takisto odovzdávame poďakovanie za všetky komentáre k receptom od @pusta , ktoré vložila počas tohoto roku.
mataliptak
krásny chlebík .... už som si ho pripravila a zajtra ráno pečiem :-) dúfam ,že sa mi podarí rovnako ako tebe :-)
marcy
dám vedieť ako dopadol môj chlieb,podľa tejto metódy.....som zvedavá,lebo som pridala zemiaky dnes uvarené,cesto je riedke....
marcy
vybrala som ho z rúry a je FANTASTICKÝ :) knedľa a Tvoj spôsob pečenia chlebíka ma tento týždeň veľmi potešili,ďakujem @pusta :o)
klaura
práve dnes som piekla rovnaký chlebík podľa receptu od @Tetrisss je prudko jedlý ... :)))
danculka
Ja som včera prečítala recept a nestihla som sa ani vyjadriť a už som miešala cesto,do rána stálo,ale ja som dala T650-ku ,piekla som v latinovom,a zožala som s ním úspech,namá chybu,ale čo oceňujem netrpia moje operované ruky,díkaňy @pusta ,,,
marianne69
@pusta chcem ho zamiesit dnes vecer,nevidim v rozpise ziaden tuk a urcite tam ani nejde,ale istota je gulomet,spytam sa,tu jansku misu,ked si dala rozpalit,nebola pomastena vsak? Ja viem,ze pises,ze si vlozila do rury cistu a suchu jensku,ale ja sa radsej opytam,prepac:-) ja budem chlebik piect v smaltovanom pekaci,lebo na janskej mise nemam pokrievku.
orchidea
Tak tento recept sa mi veľmi páči... ešte som chlieb v rúre zatiaľ nepiekla len v pekárničke ale tento určite upečiem. Pekne spracovaný recept a krásny chlebík.
redakcia
Odpoveď od @pusta : "marianne69, nádobu, v ktorej budeš piecť, nevymazávaj žiadnym tukom, ani nevysyp múkou. má byť čistá a suchá - t. j. bez tekutiny a potom upečený chlieb ihned vyklop! ide to naozaj ľahko, nikde sa neprichytí o steny použitej nádoby. len tak na okraj, ked som nemala sušené droždie, tak som použila čerstvé, v dávke 21 g/500 g múky a tiež to bolo dobré. inak chlebová múka T 650 je v pohode. určite sa ti vydarí, daj vedieť, prosím"
marcy
priznám sa bez mučenia,že mi srdce tĺklo až v krku,lebo misa bola riadne nahriatá,bojím sa prasknutia.......cesto som stierkou premiestnila,dala som 2 PL oleja do cesta,to dávam vždy .... chlebík ešte horúci krásne odišiel od dna,kôrka je trochu viac chrumkavá,ale inak vláčny chlebík ....oval chlebíka+ maslo + nakladaná kápia,mňam.....s maslom a medom,že extáza :))
mataliptak
vynikajúci chlebík..... už som upiekla dva kilové :-))) manžel mi povedal , že iný chlieb už ani nechce :-)) je fakt výborný , každý večer si pripravím cesto a ráno pečiem :-)) dakujem ...
marianne69
@pusta tak ako @marcy pise,ze extaza:-))) na vareche je spusta vynikajucich chlebikov,rada peciem za kazdym iny,lebo skoda piect stale to iste,ked ich tu taky vynikajuci vyber.Ale Tvoj bude peceny,kym sa ho aspon trochu neprejeme.Je fantasticky.Udelujem Ti virtualne Rad varesky zlatej:-D Uzasny a pritom nanarocny chlebik.
ketty3811
Aj ja som ho dnes piekla.Je výborný a pritom jednoduchý.Určite ho budem robiť častejšie.:-)
janger
@pusta , cesto je spravene, dala som 150 raznej muky a 350 hladkej. Uz sa tesim na zajtra. Som zvedava :-).
saymona
hmmm vyskusala som nepodarilo sa neviem ze kde sa stala chyba vsetko som robila podla receptu neviem ci je to v muke ktora je tu alebo daka chyba v postupe ?...
saymona
no chlebik. vsetko som si pekne nachystal tesila sa na pecenie a co stoho vznikne no dako nic ani sa mii nezdvihol taky cudny ostal
marcy
nezabudla si na droždie ? Mne vyšiel riadný oval,ale nezostala ani odrobinka :)
lia66
Tak tento vyskúšam-vyzerá fantasticky!!!
saymona
marcy nie nie pridala som aj to vetko ako ma byt no neviem zijem v irsku a tu su inaksie muky ako doma :( pekny bochnik taky by nam bodol lebo tato "babovka" sa neda jest normalne
saymona
marcy nie nie pridala som aj to vetko ako ma byt no neviem zijem v irsku a tu su inaksie muky ako doma :( pekny bochnik taky by nam bodol lebo tato "babovka" sa neda jest normalne
marcy
@saymona ,dúfam,že Ťa neodradil neúspech...mňa zväčša zradilo droždie,ktoré nejak neúčinkovalo,múkou to asi nebude...dokonca som počula miešať pol hladkej + pol hrubej pri pečení,ale ja zostávam verná hladkým či T650,alebo špalda,či ražná,celozrnná jemná
mariaklara
Krásny chlebík, ale ja mám rada celozrnné. Mám zlé skúsenosti z nemieseným chlebom, radšej robím v piecke.
saymona
neodradil len som ostala sklamana tak kebyze mam po ruke slovenske muky robim stoho
aszabka
Ja musím tiež skonštatovať, že lepší chlieb som už dávno nejedla, vydaril sa presne taký, ako si ho opísala, hoci som nedala ocot..nie som chlebová, no toto budem piecť asi často..vďaka..
redakcia
Odpoveď od @pusta : @marcy , dakujem za pochvalu, ale predovšetkým za nádherné foto, ktoré si pridala.veľmi si ma potešila.
marcy
aj vďaka Tebe k nám chodí família s radosťou na skvelý chlebík,máš palec hore :-))
ursula4
@pusta ,dnes som piekla tvoj chlebík-je výborný.Podľa tvojich receptov sa varí a pečie jedná radosť. Máš ich všetky do detailu prepracované a navyše tie čo som skúšala aj veľmi chutné.Teším sa na tvoje ďalšie recepty.
abdul
@Pusta : Krása. Klobúk dolu, šéfe. Ak nájedem odvahu, idem na vec.
helaxa
Zdravím Vás. chlieb som robila 3x, ale nepodaril sa mi , mám ho vždy vlhký.
Je pekne sfarbený, aj nakysnutý, ale vlhký, lepí sa na nôž. Neviem v čom je chyba.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @helaxa , stalo sa zo 2x aj mne. príčinou môže byť:
1. kvalita použitej múky. ked som kúpila múku v inom obchode, nestalo sa. nezodpovedá totiž vždy záruke uvedenej na obale.
2. teplota trúby nezodpovedá vždy nastaveniu - závisí od napájania z elektrickej siete. ked som to zistila a múka bola zaručene kvalitná - zvýšila som uvedenú teplotu pri zahrievaní nádoby na 250 stupňov, ale vložený chlieb som už piekla pri zadanej teplote trúby v recepte.
potom už bol chlebík ok. treba si to jednoducho odsledovať skús zistiť, ktoré tých dvoch príčin prichádza do úvahy. držím ti palce.
helaxa
Asi to bue v tej múke, 2x som použila českú chlebovú múku z Billi, tretí krát hl. múku OO špeciál, bolo to o niečo lepšie, ale skúsim v sobotu ešte tú vyššiu teplotu. Potom napíšem. Ďakujem za radu.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @helaxa , ešte daj pozor na sušené drožie,aby nebolo po záruke. na boku balenia je uvedená doba garancie. niekedy sa stane aj u čerstvého droždia, aj ked je v záruke uvedenej na obale hore, a to vtedy, ak ho v predajni skladujú pred predajom v mrazničke. poznáš to tak, že droždie sa nedrobí, ale je trocha kašovité. držím palce! uvidíš, že aj tebe sa podarí výborný chlebík. veľmi ti to prajem.
helaxa
Vyskúšala som, chlebík bol asi na 80% dobrý. Piekla som pri vyššej teplote asi na 240 strupňov, a asi o 5 minút dlhšie po otvorení. Po upečení sme ho dlhou ihlicou popichali. Neviem, či množstvo droždia tiež rozhoduje o tom, či je chlebík vlhký. Droždia som dala viac než pol lyžičky ja by som asi potrebovala váhu droždia - ak je to v tom. Chuťovo je výborný ,až na to, že sa ešte lepil. Ďakujem za radu.
mimitje
Tento chlebík som už piekla viackrát a vždy úspešne. Väčšinou používam 2 typy múk- ražnú (2/3) a 00 extra (1/3). Ak som piužila len 00 extra, viac sa drobil. S ražnou je taký celistvejší a samozrejme zdravší. Treba však vedieť, že nemiesený chlebík má vždy vlhšiu štruktúru ako miesený. Taktiež množstvo droždia je kľúčové- väčšie množstvo dáva chlebíku nepríjemnú vôňu a taktiež chuť - príliš ho nežiadúco prekysľuje. A aj pri tomto chlebíku platí- sto ľudí, sto chutí. Kto má rád suchšiu štruktúru chleba, asi bude viac preferovať miesený chlebík.
redakcia
Odpoveď od @pusta : @helaxa ,myslím si osobne, že pri pečení chleba treba ustrážiť 3 zložky: 1. kvalita múky ako som písala minule. okrem toho aj kvalitná múka je každá "inak smädná", z čoho vyplýva v praxi:
2. že predpísané množstvo vody je viac-menej oprientačný údaj a je potrebné ho zmeniť v zmysle +-, podľa vlhkosti použitej múky /týka sa aj iných tekutín v rôznych iných cestách, ako práve len chlebových/.
3. predovšetkým kvalita droždia a nie jeho množstvo je tak podstatné. používam daleko menej droždia v inom než chlebovom ceste a ak je droždie kvalitné, cesto krásne vykysne. pravda, doba kysnutia sa síce o niečo predlži, ale na kvalite a chuti cesta to vonkoncom neuberá, práve naopak - je lepšie. tak ako píše @mimitje o chuti v súvislosti s množstvom droždia. Teplotu pečenia si musíš "vychytať sama", môže sa meniť aj od doby počas dňa, kedy chlieb pečieš a pravda, od trúby samotnej a jej termostatu. teraz sa ti chlebík už iste vydarí podľa tvojho gusta. držím palce!Prajem ti veľa úspechov.
marcy
treba ubrať vody,cesto je potom hutnejše a o to suchšie vo finále.....pečiem chlebík rada a často,tak moja mierka tekutiny je trošku upravená
helaxa
Srdečne ďakujem za povzbudenie, snaď do pätice sa vydarí, skúsim tento týždeň znova
helaxa
Tak už sa vydaril na 95%, ubrala som trocha vody aj kvasníc. Ten re cept aj spôsob pečenia je výborný, len musím ešte doladiť množstvá, ale už sa skoro nelepil. Ďakujem, každý máme iné lyžičky, iné el.rúry , taktiež rôzne múky aj kvasnice. Tak budem skúšať.
heny44
Aj ja som tento rcpt. skúsila a vidí sa mi ešte menej pracnejší ako v pekárničke.Nevydaril sa na 100%,nezdvihol sa veľmi-použila som čerstvé droždie,ale chuťovo je vynikajúci,je taký vlhký....a to mám rada.Najbližšie dám menej vody a suš.dr.,verím,že bude 100%ný :).Vďaka za recept a všetky vaše pripomienky ženičky...veľmi to pomôže......
gamaria
Práve ho dopekám a zatiaľ vyzerá výborne. Predtým som pekávala ten nemiesený chlieb od Tetrisss ale tento chlebík je jednoduchší a hlavne skôr hotový a aj zjedený.Včera som piekla ten tvoj chlebík bez ošatky, a u nás aj bez rasce, a bol výborný....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia