Slaný koláč

Nedeľný „koláčik“ pre zlatíka (fotorecept)

Autor receptu: begonia2

Môj zlatík zas chodil po kuchyni a hľadal niečo sladké --- no máš ho vidieť, on a niečo sladké, zlate to očí. Tak som mu teda upiekla koláčik k vínu. Aj na ruky ma zobral potom, že to je to, čo mu chutilo. Keď všetky vypekáte, tak som musela aj ja niečo upiecť.

10
porcií
20 minút minút
príprava
40 minút minút
na 190°C °C

Postup

  1. Tu je časť surovín.
  2. Na biele mäso nakrájame prsia na tenké plátky, tak 4 mm hrubé. Syr nastrúhame. Do mixéra dáme vajcia, smotanu, korenie, cesnak, vegetu a trošku soli.
  3. Rozmixujeme a pridáme syr s mäsom. Necháme chvíľu postáť.
  4. Teraz dáme do mixéru všetko, čo je v surovinách na pečienku a nastrúhaný syr. Rozmixujeme na hladko.
  5. Na hlboký plech natiahneme papier na pečenie, ktorý natrieme maslom a na to nalejeme pripravené biele mäso. Rovnomerne navrstvíme.
  6. Teraz na to nalejeme pečienkový mix. Plech vložíme do horúcej rúry pri teplote 190 °C a pečieme 40 minút.
  7. Po tejto dobe skúsime špáradlom, či sa nelepí naň. Ak nie necháme dostatočne vychladnúť.
  8. Čerstvé hrušky prerežeme na polovicu, vyberieme jadrovníky a pokrájame na malé kúsky. Tak isto aj dve hrušky z kompótu krájame na drobné kúsky. Vo veľkej panvici zohrejeme maslo. Naň nasypeme krájané hrušky. Nalejeme polovinu kompótu z napísaného množstva plus víno. Prudko varíme. Keď sa hrušky začnú premieňať na kašu, tak vlejeme zvyšok kompótu zo zemiakovým škrobom. Povaríme chvíľu.
  9. Ako to začne hustnúť, tak to nalejeme na vychladnuté mäso a rovnomerne roztiahneme. Necháme to dostatočne vychladnúť.
  10. Keď je to dobré stuhnuté, môžeme krájať. Nejakú zapečenú bagetu k tomu a víno, čo ostalo otvorené. Tak a koláčik je hotový.