Slaný koláč
Nedeľný „koláčik“ pre zlatíka (fotorecept)
Autor receptu: begonia2
Môj zlatík zas chodil po kuchyni a hľadal niečo sladké --- no máš ho vidieť, on a niečo
sladké, zlate to očí. Tak som mu teda upiekla koláčik k
vínu. Aj na ruky ma zobral potom, že to je to, čo mu chutilo. Keď všetky vypekáte, tak som
musela aj ja niečo upiecť.
10 porcií |
20 minút minút príprava |
40 minút minút na 190°C °C |
Postup
- Tu je časť surovín.
- Na biele mäso nakrájame prsia na tenké plátky, tak 4 mm hrubé. Syr nastrúhame. Do mixéra dáme vajcia, smotanu, korenie, cesnak, vegetu a trošku soli.
- Rozmixujeme a pridáme syr s mäsom. Necháme chvíľu postáť.
- Teraz dáme do mixéru všetko, čo je v surovinách na pečienku a nastrúhaný syr. Rozmixujeme na hladko.
- Na hlboký plech natiahneme papier na pečenie, ktorý natrieme maslom a na to nalejeme pripravené biele mäso. Rovnomerne navrstvíme.
- Teraz na to nalejeme pečienkový mix. Plech vložíme do horúcej rúry pri teplote 190 °C a pečieme 40 minút.
- Po tejto dobe skúsime špáradlom, či sa nelepí naň. Ak nie necháme dostatočne vychladnúť.
- Čerstvé hrušky prerežeme na polovicu, vyberieme jadrovníky a pokrájame na malé kúsky. Tak isto aj dve hrušky z kompótu krájame na drobné kúsky. Vo veľkej panvici zohrejeme maslo. Naň nasypeme krájané hrušky. Nalejeme polovinu kompótu z napísaného množstva plus víno. Prudko varíme. Keď sa hrušky začnú premieňať na kašu, tak vlejeme zvyšok kompótu zo zemiakovým škrobom. Povaríme chvíľu.
- Ako to začne hustnúť, tak to nalejeme na vychladnuté mäso a rovnomerne roztiahneme. Necháme to dostatočne vychladnúť.
- Keď je to dobré stuhnuté, môžeme krájať. Nejakú zapečenú bagetu k tomu a víno, čo ostalo otvorené. Tak a koláčik je hotový.