Nedeľná polievka fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 3. apríla 2013
Nedeľná polievka (fotorecept)
Foto: rennatte

Nedeľa bez poctivej domácej polievky - vývaru nie je ani nedeľa.

30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
5 ks
2 ks
1/2 ks
1/2 ks
1 ks
1 ks
2 strúčiky
5 ks
5 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Umytú kosť vložíme do väčšieho hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť. Po zovretí lyžicou pozbierame vytvorenú penu.

    Nedeľná polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme tvrdú zeleninu okrem póru, cibule a cesnaku, osolíme, pridáme korenie, prikryté varíme pozvolna na miernom ohni, nenecháme prudko vrieť

    Nedeľná polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    po hodine varenia pridáme pór, cibuľu a cesnak, dovaríme do mäkka, odstavíme.

    Nedeľná polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kosť a zeleninu vyberieme, polievku prelejeme cez sitko do čistého hrnca, vložíme späť zeleninu a obrané mäso od kosti. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Osobitne uvaríme v osolenej vode niťovky, vodu z niťoviek zlejeme a niťovky zalejeme trochou vývaru, aby sa nezlepili. Vývar s niťovkami miešame až pred servírovaním, alebo na tanieri.

    Nedeľná polievka (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

dorisa
Vývary miluje hlavne moja vnučka....máš ju peknú
rea1
joj, pekná je, až mi lyžica v šuplíku podskakuje. ja keď robím vývar, nedávam variť zeleninu zarovno s mäsom. dám variť mäso, kosti, špikovú kosť a spolu s nimi cibuľu aj so šupkou, do ktorej klinčekom-dvomi prišpendlím bobkový list, sypnem pár guličiek čierneho a nového korenia, pridám hornú časť mrkvy, vonkajšie listy a hlúb kelu, zelené vonkajšie horné časti póru a také "druhotriedne" časti zeleniny. keď je mäso uvarené, vývar pekne okatý a farebne úhľadný, precedím ho a do precedeného dám variť tak max. na polhoďku nakrájanú zeleninu. tú, čo sa varila s mäsom a kosťami vyhodím. podľa mňa všetko, čo v nej bolo dobré je už vyvarené v polievke. neviem, odkiaľ som nabrala takýto spôsob varenia polievky ale robím to tak už desaťročia.
tatranka
Takáto polievočka je liek.Vždy ak sme chorí,alebo nás niečo kvári,najrýchlejšia pomoc,je chutný a silný vývar.
Tvoj vývar je lákavý a hneď by som si vedela na ňom pochutnať.
Každá dobrá gazdinka,by mala mať vo svojom repertoári chutný vývar.
izabella929
krásna a bohatá polievočka...))) tiež sa u nás varieva podobná...veľa zeleninky a domáce cestoviny...skvelý mäskový vývar.-)
helica
A ešte, keby tak v nej boli pravé domáce slížiky!
tatranocka
Z bravčových kostí varieva moja stará mama,ale miesto rezancov dáva zemiaky.Zo začiatku mi nechutila,ale už som si zvykla.
3maria3
ja bravčové kosti používam len na polievky typu gulášová, kapustová a pod. Inak používam sliepku a občas hovädzie žilky. Túto polievku milujeme ...
baculata
Tiež používam bravcove kosti na polievku, ale len domáce, z kupených nemám odvahun nakolko samotný bravcový vývar je velmi mastný a silnýn najlepšiu chut vždy dosiahnem tým, že do kuracej polievky -nie slepačej- pridávam kusok bravčovej kosti-jedinečný vývar. Bravčový vývar sa u nás robí na zabíjačku a namiesto slížov pridávame opečené pečivo nakrájané na drobno.
sashan
Toto je slovenská klasika.Ja ale vývary od detstva neľúbim,ani nevarím.Ale nechápala som,keď v niektorých rodinách vyhadzovali z vývaru okrem zeleniny aj maso.
rea1
@sashan , poznám rodinu, v ktorej po výplate mäso (nie kosti, mäso) z polievky dávali psovi. krásne hovädzie mäso. a pred výplatou sa jedla krupicová kaša alebo "restované knedle", t.j. kúpená knedľa sa nakrájala na tenučké plátky, ktoré sa opiekli na oleji. a k tomu nyšt a kyslá uhorka. :-)) bola to veľmi noblesná rodina. :-)
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Pre mňa nedeľa bez dobrej masitej polievky nie je nedeľa. Presne táto je už v hrnci. A pozrite sa na ten čas. Dochodcom zmena času moc nesedí, hlavne mne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia