Hubová nátierka

Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Ak sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky a dá sa na nej pochutnávať vďaka sterilizácii aj mimo sezónu. Recept som našiel na internete ale upravil podľa seba, výsledok ma nesklamal.

20 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si vyhliadneme vhodný les. Može byť zmiešaný alebo ihličnatý, najlepšie na svetlejších miestach, čistinkách alebo okrajoch... aha tu sú...
  2. Nazbierame klobúky aj stopky, najmä ak sú mladé, stopky použijeme tiež.
  3. Doma ich očistíme od lístia a ihličia.
  4. Ja som našiel aj zopár suchohríbov, tie použijem tiež, ale nemusia byť...
  5. Bedle a kto chce aj suchohríby nakrájame na kocky... Z bedlí nakrájame aj stopky.
  6. ...a dáme orestovať do väčšieho hrnca na rozpálenú bravčovú masť. Pridáme rascu, soľ a mleté korenie, a chvíľu restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, ešte chvíľu orestujeme. Ak treba, podlejeme troškou vody, ja som nepodlieval. Stíšime plameň a prikryjeme pokrievkou, dusíme asi 15 minút. Zmes zmenší svoj objem.
  7. Po vydusení tekutiny vezmeme tyčový mixér a zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Naplníme do menších pohárov a sterilizujeme 45 minút pri 100 °C.
  8. Zvyšok bedlí urobíme klasickým spôsobom, obalené ako rezne...