Hubová nátierka
Nátierka z bedlí na hrianky (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Ak sa vám podarí v hubárskej sezóne nazbierať viac bedlí, dá sa okrem klasického vyprážania využiť aj na túto pochúťku. Je určená na hrianky a dá sa na nej pochutnávať vďaka sterilizácii aj mimo sezónu. Recept som našiel na internete ale upravil podľa seba, výsledok ma nesklamal.
20 minút príprava |
45 minút na 100 °C |
Postup
- Najprv si vyhliadneme vhodný les. Može byť zmiešaný alebo ihličnatý, najlepšie na svetlejších miestach, čistinkách alebo okrajoch... aha tu sú...
- Nazbierame klobúky aj stopky, najmä ak sú mladé, stopky použijeme tiež.
- Doma ich očistíme od lístia a ihličia.
- Ja som našiel aj zopár suchohríbov, tie použijem tiež, ale nemusia byť...
- Bedle a kto chce aj suchohríby nakrájame na kocky... Z bedlí nakrájame aj stopky.
- ...a dáme orestovať do väčšieho hrnca na rozpálenú bravčovú masť. Pridáme rascu, soľ a mleté korenie, a chvíľu restujeme. Pridáme prelisovaný cesnak, ešte chvíľu orestujeme. Ak treba, podlejeme troškou vody, ja som nepodlieval. Stíšime plameň a prikryjeme pokrievkou, dusíme asi 15 minút. Zmes zmenší svoj objem.
- Po vydusení tekutiny vezmeme tyčový mixér a zmes rozmixujeme na hladkú kašu. Naplníme do menších pohárov a sterilizujeme 45 minút pri 100 °C.
- Zvyšok bedlí urobíme klasickým spôsobom, obalené ako rezne...