Španielska kuchyňa

O španielskej kuchyni


Španielska kuchyňa - recepty:

«1 2 ...6 »
Churros - španielske šišky (fotorecept) Churros - španielske šišky (fotorecept) Vaše

S drahým sme boli na večeri v mexickej reštaurácii, kde nám ako dezert servírovali churros, alebo ako ich oni nazvali "vyprážané škoricové vrkôčiky." Celkom nás nadchli, takže som doma vygooglila recept a urobili sme si vlastné "čurós." Sú veľmi podobné našim šiškám, pochádzajú zo Španielska a zvyčajne ich jedávajú na raňajky s horúcou čokoládou alebo s kávou. Prinášam Vám svoj foto-recept

Paradajkové Carpaccio so syrovým krémom (fotorecept) Paradajkové Carpaccio so syrovým krémom (fotorecept) Vaše

Dnes pri nakupe potravin som si za pokladnami vsimla stojan s malymi brozurkami a tato ma inspirovala k tomuto predjedlu.

Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) Španielska misa z morčaciny so slovenskou ryžou (fotorecept) Vaše

Posledné dva dni sa u nás nesú v znamení žltej maslovej fazuľky - suseda nás obdarila poriadnym vedrom plným tejto dobroty, vraj už nevie, čo s ňou:-) Tak som rozmýšľala aj ja... hoci polievka a prívarok z fazuľky sú u mňa top, tentokrát som ju pripravila trocha inak, nemenej chutne.

Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept) Vaše

Ide o veľmi jednoduché a chutné osviežujúce slávnostné predjedlo. Melón Galia sa vyšľachtil Dr. Zvi Karch v Izraeli, je známy ako Galia melón, tiež známy ako Sarda سردا (Urdu) v juhovýchodnej Ázii, má pevnú, šťavnatú bledo-zelenú dužinu, jeho zrelosť sa hodnotí podľa vône. Pestuje sa v Portugalsku, v Španielsku, Maroku, Brazílii, na juhu USA, v strednej Amerike, Grécku, Turecku, Egypte a Izraeli.

Salmorejo (fotorecept) Salmorejo (fotorecept) Vaše

Salmorejo (čti salmorecho) je španělská studená polévka z Andalusie. Není totožná se známou polévkou "gaspacho". Salmorejo je pouze z rajských jablíček a pečiva. Hustý krém je podklad, který se až na povrchu obohatí o suroviny jako jsou vajíčka posekaná, kousky sušené šunky,olivy, tuňák, cibule. Do základu se ne všude přidává česnek. V horkých dnech, které jsou běžné na jihu Španělska je tato polévka podávána snad ve všech restauracích a domácnostech běžně.

Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept) Tortilla paisana (španielska sedliacka omeleta) so špargľou (fotorecept) Vaše

Tortilla paisana vychádza z klasickej Tortilla de patatas, ktorá obsahuje iba zemiaky, oliv. olej, vajíčka a soľ. Pridaním akejkoľvek ďalšej zeleniny, aj keď technologicky postup ostane rovnaký, sa zmení na španielsku sedliacku omeletu. Jedla som ju s brokolicou, so zelenou a červenou paprikou, s čerstvým hráškom... Vďačné jedlo so sebou na pláž alebo piknik. Dnes som ju pripravila s cukinou, červenou paprikou a bielou špargľou.

Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke (fotorecept) Vaše

Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj vlastný recept pre milovníkov slávok.

Sangria Sangria Vaše

Moja varianta Sangrie,lahodna a osviezujuca :)

Creme Catalana Guadeloupe Creme Catalana Guadeloupe Vaše

Tradičný dezert popisovaný už v stredovekých knihách. Smotana, žĺtka, cukor a karamel, dochutený vanilkou, škoricou či citrónovou alebo pomarančovou kôrou.

Kuracie prsia na ančovičkách a kapari Kuracie prsia na ančovičkách a kapari Vaše

Netradičná a veľmi príjemná úprava kuracieho mäsa :)

Španielska tortila (fotorecept) Španielska tortila (fotorecept) Vaše

Ahojte som tu nová, takže sa chcem podeliť s Vami o moje receptíky. Ak mate už mäsa dosť a potrebujete niečo sýte ale zdravé - tak úrčite Vás nasýti Španielska tortila :)

Pikantné krevety Pikantné krevety Vaše

Krevety su bohate na bielkoviny a jod. Nemaju skoro ziadne kalorie, preto su vhodne aj pre tych, co si potrpia na svoju liniu. Po kratkej tepelnej uprave mate na stole velmi chutne, zdrave jedlo. Robime ich na vela sposobov, tento recept je celkom jednoduchy, zvladne ho aj zaciatocnik.

Rýchla paella Rýchla paella Vaše

S babami z práce sme si robili tématické večere,každá sme z inej krajiny takže je zaujímave ísť na návštevu a jesť tradičné jedlá tej ktorej krajiny.Zo španielskeho večera som si odniesla lásku..paellu :)

Paradajková paella s balkánskym syrom Paradajková paella s balkánskym syrom Vaše

Dnes som mala chuť na niečo nové, tak som sa rozhodla, že si skúsim pripraviť paellu po svojom. Už som raz toto jedlo jedla v Španielsku, no s morskými plodmi. Vtedy mi to veľmi nechutilo, ale rozhodla som sa, že mu dám ešte jednu šancu :) Inšpirovala som sa jedným blogom o varení, no recept som si dosť pozmenila a prispôsobila svojim chutiam.

Gazpacho - studená polievka z Andalúzie Gazpacho - studená polievka z Andalúzie Vaše

Gazpacho je polievka zo surovej zeleniny, je veľmi obľúbená v Španielsku a nielen tam. Má viacero verzií, tak povediac môže sa líšiť od domu k domu. Niekde sa do nej dokonca pridávajú aj pomleté mandle. Táto studená polievka je veľmi osviežujúca a zdravá, predovšetkým chutná,priam stvorená pre horúce dni. Naša millá @marianne pridala túto skvelú polievku s perfektnou fotodokumentáciou postupu prípravy. Dovolím si pridať aj svoju z mojej zbierky.

Gazpacho (fotorecept) Gazpacho (fotorecept) Vaše

Bolo napísané,že autentico andalúzske:-) Za tento recept by som sa vlastne mala poďakovať @2010.Zavesil tu naň video z youtube.Nedalo sa mu odolať.Táto verzia sa mi páči najviac. A čaká nás vlna horúčav,až 40-ky hlásia tento týždeň,tak je ten správny čas.....

Tarta de Santiago Tarta de Santiago Vaše

Spanielska klasika

Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) Španielske Albondigas z Andalúzie - mäsové guľôčky v paradajkovej omáčke (fotorecept) Vaše

Albondigas sú veľmi obľúbené nielen v Andalúzii, ale v celom Španielsku, robia sa takmer od domu k domu trošku ináč, takže je veľa variant. Vybrala som recept, ktorý sa mi páčil, sú to mäsové guľôčky ochutené škoricou, mletým čiernym korením, cesnakom, petržlenovou vňaťou, s na jemno posekanými orechmi, výraznej chuti, opečené na oleji a povarené v hustej paradajkovej výrazne cesnakovej omáčke, ktorá má ostrú pikantnú chuť, doladenú tymiánom a červeným vínom.

Rýchle krevety s petržlenom Rýchle krevety s petržlenom Vaše

Po prvý krát sme ich ochutnali v Holandsku a odvtedy patria k najobľúbenejším. Krevety by mali byť čerstvé a voňavé. Odborníci riadia pripravovať ich v celku, ale pre lenivých stravníkov ich môžete vopred očistiť - olúpať.

Paella, ako si ju robíme doma Paella, ako si ju robíme doma Vaše

Paellu sme si obľúbili už dávno a po mnohých pokusoch sme sa dopracovali k našej vlastnej domácej verzii. Používame u nás bežne dostupné suroviny, okrem koreniacej zmesi Paellero, ktorú si nosíme vždy aj na viac rokov zo Španielska.

«1 2 ...6 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Farebné leto s Dr.Oetker + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Pripravte si niečo rýchle, ľahké a nepečené. Stačí vám čerstvé ovocie, tvaroh, jogurt alebo smotana, piškóty a pomocníci od Dr.Oetker. Ľahký krém a osviežujúce želé sú tou pravou kombináciou na letné popoludnie.

Rebríček TOP nápadov mesiaca júl 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci júl.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca júl 2014
Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci júl.

Súťaž na august o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v auguste hľadáme najlepší recept. Vyhlasujeme súťaž o a najobľúbenejší recept v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).


Denný súhrn receptov Novinka!

« Júl
August 2014
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627 28 29 30 31

Magazín

Rezance s ringlotami
Čím vás len prekvapiť? Čím vás len zasýtiť? Malo by to byť čosi iné, čosi zvláštne. Pripravím vám modranské slíže s ringlotami.

Varecha 35/2014: Zavárame
Časopis Varecha vo štvrtok 28. augusta v denníku Pravda.

Bavorská kuchyňa: Mníchovčania si potrpia na kvalitnú a domácu stravu
Z bavorského Mníchova nám špeciality tejto časti Nemecka priblíži Varecháčka Archaa.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 35/2014: Zavárame Zavárame
Časopis Varecha vo štvrtok 28. augusta v denníku Pravda.


TOPlist