Slovenská kuchyňa (recepty chronologicky)

prazdny

Syrové guľky

Dezerty

Nivu nastrúhame a spolu s tvarohom, jogurtom, soľou a vňaťou vymiešame.

prazdny

Bryndzové rožky

Dezerty

Do mlieka vložíme droždie a vymiešame ho vidličkou. Prilejeme olej. Zmiešame s preosiatou múkou a soľou.

prazdny

Lacné keksy z bryndze

Dezerty

V preosiatej múke rozmiešame soľ, pridáme maslo, bryndzu, vajce, smotanu alebo mlieko a zamiešame.

prazdny

Zapekané palacinky s bryndzou

Bezmäsité jedlá

Bežným spôsobom upečieme 12 palaciniek a naplníme ich bryndzovou náplňou.

prazdny

Kysnutý koláč z bryndze

Bezmäsité jedlá

Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom...

prazdny

Pikantná bryndza

Nátierky

Bryndzu vymiešame so zmäknutým maslom, postupne pridáme sardelovú pastu, mlieko, horčicu, mletú papriku a soľ.

prazdny

Bryndzová nátierka

Bezmäsité jedlá

Všetky suroviny spolu dobre vymiešame a natierame na čerstvý chlieb alebo pečivo

prazdny

Domáci králik na smotane s brusnicami

Hlavné jedlá

Králika rozdelíme na porcie, aby sa vmestil do hrnca. Cibuľu a slaninu nadrobno nakrájame. Slaninu dáme smažiť...

prazdny

Grobská domáca pečená hus

Hlavné jedlá

Vyčistenú a umytú hus aspoň 12 hodín pred pečením dôkladne nasolíme.

prazdny

Spišské pirohy – lekvárové s makom

Bezmäsité jedlá

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme.

prazdny

Plnená hus

Hlavné jedlá

Hus očistíme, umyjeme a osušíme. Odrežeme konce krídiel, krk a osolíme ju zvnútra aj zvonka.

prazdny

Pečená kŕmená hus alebo kačica

Hlavné jedlá

Vypitvanú hus alebo kačicu nahrubo potrieme (aj brušnú dutinu) nadrobno pomrvenou palinou obyčajnou, zabalíme do vrecúška z plastickej látky a uložíme...

prazdny

Mäsové guľky v rajčinovej omáčke

Hovädzie mäso

Obidva druhy mäsa spolu zomelieme, pridáme zomletú cibuľu a cesnak, vajce, osolíme, okoreníme a posypeme nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou....

prazdny

Šarišská roláda

Bravčové mäso

Mäso rozdelíme na 2 časti, orez pomelieme a veľký kus si prerežeme a nakrojíme. Vyklepeme čo najväčší plát....

prazdny

Gazdovský pekáč

Bravčové mäso

Na pekáč dáme krkovičku, na ňu plátky slaniny a plátky papriky. Podlejeme vodou a do nej rozdrvíme bujón...

prazdny

Panenková roláda

Bravčové mäso

Mäso po dĺžke rozkrojíme a jemne rozklepeme na čo najväčší plát. Posolíme ho a okoreníme.

prazdny

Údený pokrm starej mamy

Bravčové mäso

Údené bravčové stehno a údené kurča uvaríme, precedíme, vykostíme a nakrájame na menšie kusy.

prazdny

Syrová polievka

Bezmäsité jedlá

Vodu dáme variť spolu s polievkovým korením, môžeme pridať bujón, karí, čili korenie, cesnak a podobne.

prazdny

Mäsová polievka s hubami

Kuracie mäso

Huby namočíme do vody na 20 minút, potom ich vytlačíme, odstránime nožičky a nakrájame na pásiky spolu s mäsom,...

prazdny

Sikulská polievka

Hovädzie mäso

Z hovädzieho alebo baranieho mäsa pripravíme perkelt a podlejeme ho 1 l vody.

prazdny

Mäsové guľky s kyslou kapustou

Bravčové mäso

Bravčovú krkovičku uvaríme a postrúhame alebo pomelieme. Cibuľu nakrájame na jemno, podusíme na oleji, pridáme cesnak, mäso, ...

prazdny

Trebuľková polievka

Polievky

Natrháme poriadne hrste trebuľky, pridáme k nej šťaveľové listy a varíme ju s teľacími kosťami a soľou v 2...

prazdny

Sedmohradská paradajková polievka

Bezmäsité jedlá

Z múky pripravíme zápražku, podlejeme ju paradajkovým pretlakom a vodou.

prazdny

Polievka z miešanej zeleniny

Bezmäsité jedlá

Na drobné kúsky porezaný paštrnák, zeler, kaleráb, trochu nastrúhanej cibule, petržlenovú vňať a zelený hrášok premiešame a...

prazdny

Polievka ragú s hubami

Kuracie mäso

Drobky uvaríme namäkko, medzitým na masti upražíme cibuľu a po pridaní húb a ostatnej zeleniny všetko udusíme v malom množstve vody....

prazdny

Mäsová polievka soľanka

Hovädzie mäso

Nadrobno pokrájanú cibuľu dáme do roztopeného masla. Bravčové mäso pokrájame na drobné kúsky, rovnako aj...

prazdny

Spišské pirohy - s bryndzovou plnkou

Bravčové mäso

V šupke uvarené, olúpané a vychladnuté zemiaky prelisujeme alebo najemno zomelieme. Do zemiakov pridáme časť...