Poľská kuchyňa

Poľská kuchyňa


Poľská kuchyňa - recepty:

«1 2 ...6 »
Torta Zelený mach Torta Zelený mach Vaše

Verte či neverte, ale táto torta naozaj nemá v sebe ani štipku farbiva. V ceste je obyčajný špenát a vo výsledku ho vobec necítiť. Cesto je lahodné a vláčne, krém svieži a efekt z torty obrovský! Na našom včerajšom večierku padali rozne tipy z čoho je - zelený čaj? pistácie? brokolica? marihuana? Je to špenát a inšpiráciu som našla na poľských kulinárskych weboch, kde je tento dezert hitom.

Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) Vaše

Tuto polievku som jedla prvykrat na navsteve u nasich polskych priatelov. Medzi poliakmi je tato polievka velmi oblubena. Zachutila aj nam a tiez ju uz doma robievam.

Želví polévka Želví polévka Vaše

Mararewiczowa Róźa: Praktyczna kuchnia, Lwów, 1910

Pečené kuře se zelím a pohankou (fotorecept) Pečené kuře se zelím a pohankou (fotorecept) Vaše

Kuře jsem důkladně propláchnul a vyřezal z něho prsa, ty budou jindy a jináč. Jednu hrst pohanky jsem si povařil. Zatím co se vařila pokrájel jsem slaninu nadrobno a rozpustil v kastrolku, přidal jemně nasekanou menší cibuli a nechal ji zesklovatět. Pak přišla na řadu pokrájená maďarská klobása. Krásně pustila barvu a rozvoněla čtyři patra nahoru. Všechno jsem to propojil s vařenou pohankou, malinko muškátovýho květu a žádný koření už není třeba Jen lehce přisolit – podle chuti. Nechal jsem to vychladnout. Nacpal pod kůži do vyprázdněného prostoru, uzavřel. Kuře osolil, okmínoval. Nachystal si pekáč. Cibuli posekal nahrubo, přidal hořčičný semínko, malinko kmínu, nový koření a vavřín. Přelil vývarem, posadil kuře a šup do vyhřáté trouby na 250°C. Jsem spořivý typ, tak jsem do trouby přidal i hrneček s pohankou zakrytou vodou (1 díl pohanky 2 díly vody). Když kuře začalo lehce chytat barvu, vyndal jsem ho z pekáče, přidal zelí a pohanku z hrnka, promísil a posadil na to kuře. A zpátky do trouby. Zakryl jsem vrchním dílem pekáče a ponechal osudu. Chvíli před dopečením jsem kuře vybral ze spodního dílu pekáče a obrácené dopekl, aby mělo barvu ze všech stran.

Pani Walewska Pani Walewska Vaše

Je to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však známe, ako s ňou súvisí. Postup som nestíhala fotiť. Keď ho budem robiť nabudúce, doložím aj fotky. Zdroj-www.laskominyodmaryny.cz

Andrut - poľské keksy Andrut - poľské keksy Vaše

Recept som dostala od kolegyne z práce (Poľky). Jednoduchá a ľahká príprava sladkej pochúťky na posedenie pri kávičke...

Poľské zrazy (fotorecept) Poľské zrazy (fotorecept) Vaše

V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)

Pirohy po poľsky Pirohy po poľsky Vaše

Aj tento recept mám od babky. Sú u nás veľmi obľúbene. Zvykneme ich jesť aj na Vianoce ako ďalší chod po rybe. Pre nás sú tie naj.

Bułka Bułka Vaše

Toto je recept od mojej babky z Poľska, ale ja som ho trošku upravila a pečiem ho v domácej pekárni. Je to taký sladký chlebík, je mäkučký ako pierko. Ja ho mám najradšej len tak s masielkom, ale môže sa aj s džemom alebo s medom papať.

Bezlaktózovo-bezlepkové krowky Bezlaktózovo-bezlepkové krowky Vaše

..všetko dáme spolu do hrnca a na menšom ohni varíme...zo začiatku to bude vyzerať, ako klasické mlieko ale tak cca po 45 minutach sa začne meniť na karamel(netreba pri tom stále stáť..len občas premiešať)..po cca 1,5hodine to zacne tuhnúť..keď to bude mať požadovanú hustotu nalejeme zmes na zmes do mištičiek, alebo na tanierik a po stuhnutí nakrájame:)

Recept bez obrázku Dia lenivé pirôžky so špaldovou múkou Vaše

Tvaroh rozmiešame spolu so žĺtkom a soľou. V ďalšej miske vyšľaháme z bielka tuhý sneh, do ktorého vmiešame tvarohovú zmes a múku.

Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) Vaše

Listovala som si v knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej a nechala som sa inšpirovať receptom na "krupnik". Ako krupnik sa označuje nielen tradičný sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a Litve, ale krupnik nájdete aj ako polievku z krúp s rôznymi obmenami a s prívlastkami poľská, zeleninová, židovská. Táto verzia spája krúpky, fazuľu, mrkvu, petržlen, zeler, sušené huby, paradajky a kôpor. Ja poznám inú krúpkovú, ale táto aj bez kusa mäsa stojí za vyskúšanie :-)

Sofiina tekvicová polievka Sofiina tekvicová polievka Vaše

Keď moja malá neter Sofia túto polievku ochutnala, nevedela sa jej nasýtit. Odvtedy ju nazývam jej menom a vždy, keď mám príležitosť, jej ju uvarím.

Plnené palacinky (fotorecept) Plnené palacinky (fotorecept) Vaše

Rýchle a zároveň veľmi chutné jedlo. Deti ho miluju a dospelým chutí tiež.

Plnené vajcia Plnené vajcia Vaše

Vďačné predjedlo, hoci možno trochu prácne, ale iste ním svojich hostí milo prekvapíte.

Jablkovo-tvarohový koláč s drobenkou Jablkovo-tvarohový koláč s drobenkou Vaše

Recept som dostala od mojej poľskej kamarátky Anny W. Keďže som mala v chladničke tvaroh, ktorému končila spotreba a veľa jabĺčok, tak som sa ho rozhodla upiecť sama.

Plnená kapusta(fotorecept) Plnená kapusta(fotorecept) Vaše

Tento recept ma naučila mamina:)........na východe sa robí takto no videla som aj inak bez ryže ale toto je myslím chutnejšie:))

Recept bez obrázku Cviklová polievka Vaše

Všetko umyjeme potom pokrajáme dame variť do vody spolu s octom, octu sa može ešte dodať treba ochutnať ked zovre,polevka ma byť kyslejšia,Može sa dodať ked máme udene ked máme ,ale nie vela ,ked sa polevka uvari precedime polevku ,aby nebolo v nej varene ,ostanie cista Dochutime podla svojej huti.Podavame s varenym vajcom , alebo s varenenymi zamiakmi.Ked nalejeme na tanier ,pridáme smotanu na dochutenie , polevka vyborna ,velmi zdrava.Každy si dochuti svojim sposobom

Recept bez obrázku Mandľová polievka – Zupa migdałowa Vaše

Mandle spařím, oloupu a umelu na strouhací mašince. Kdo nemá strouhací mašinku, ten si ostříhá své pěstěné nehty a začne strouhat na struhadle! Přidám trochu studené vody a rozmíchám na kaši. Odstavím si trochu studeného mléka a co ostalo do litru převařím. Horkým mlékem přeliju mandlovou kaši, přidám rozinky a přistavím, za stálého míchání, na pomalý oheň. Zahustím lžící vanilkového pudingu rozmíchaného v odloženém, studeném mléce. Osladím cukrem či medem.

«1 2 ...6 »
Aktuálne súťaže

Rebríček TOP 15 nápadov mesiaca november 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca november 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

SÚŤAŽ: Pravý punč zahreje po tele i na duši + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Chladné sychravé počasie nemusí určovať atmosféru zimných dní. Moc nahradiť nedostatok slnka má napríklad láska, ale aj originálne teplé drinky.

SÚŤAŽ: Vianočné pohostenie s výrobkami Mecom + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Máme tu december a s ním sviatky Vianoc. Práve na toto obdobie je ako stvorená vianočná šunka spolu s originálnym receptom, ktorú pre Vás pripravil Mecom. Stačí zapojiť sa do súťaže!


Denný súhrn receptov Novinka!

« November
December 2014
1234567
891011121314
15161718192021
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist