Poľská kuchyňa

Poľská kuchyňa


Poľská kuchyňa - recepty:

«1 2 ...6 »
Torta Zelený mach Torta Zelený mach Vaše

Verte či neverte, ale táto torta naozaj nemá v sebe ani štipku farbiva. V ceste je obyčajný špenát a vo výsledku ho vobec necítiť. Cesto je lahodné a vláčne, krém svieži a efekt z torty obrovský! Na našom včerajšom večierku padali rozne tipy z čoho je - zelený čaj? pistácie? brokolica? marihuana? Je to špenát a inšpiráciu som našla na poľských kulinárskych weboch, kde je tento dezert hitom.

Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) Polievka zo zaváranych uhoriek (fotorecept) Vaše

Tuto polievku som jedla prvykrat na navsteve u nasich polskych priatelov. Medzi poliakmi je tato polievka velmi oblubena. Zachutila aj nam a tiez ju uz doma robievam.

Želví polévka Želví polévka Vaše

Mararewiczowa Róźa: Praktyczna kuchnia, Lwów, 1910

Pečené kuře se zelím a pohankou (fotorecept) Pečené kuře se zelím a pohankou (fotorecept) Vaše

Kuře jsem důkladně propláchnul a vyřezal z něho prsa, ty budou jindy a jináč. Jednu hrst pohanky jsem si povařil. Zatím co se vařila pokrájel jsem slaninu nadrobno a rozpustil v kastrolku, přidal jemně nasekanou menší cibuli a nechal ji zesklovatět. Pak přišla na řadu pokrájená maďarská klobása. Krásně pustila barvu a rozvoněla čtyři patra nahoru. Všechno jsem to propojil s vařenou pohankou, malinko muškátovýho květu a žádný koření už není třeba Jen lehce přisolit – podle chuti. Nechal jsem to vychladnout. Nacpal pod kůži do vyprázdněného prostoru, uzavřel. Kuře osolil, okmínoval. Nachystal si pekáč. Cibuli posekal nahrubo, přidal hořčičný semínko, malinko kmínu, nový koření a vavřín. Přelil vývarem, posadil kuře a šup do vyhřáté trouby na 250°C. Jsem spořivý typ, tak jsem do trouby přidal i hrneček s pohankou zakrytou vodou (1 díl pohanky 2 díly vody). Když kuře začalo lehce chytat barvu, vyndal jsem ho z pekáče, přidal zelí a pohanku z hrnka, promísil a posadil na to kuře. A zpátky do trouby. Zakryl jsem vrchním dílem pekáče a ponechal osudu. Chvíli před dopečením jsem kuře vybral ze spodního dílu pekáče a obrácené dopekl, aby mělo barvu ze všech stran.

Pani Walewska Pani Walewska Vaše

Je to slávnostný koláčik, veľmi chutný, vhodný na akúkoľvek príležitosť. Recept pochádza z Poľska a názov má podľa milenky cisára Napoleona, nie je však známe, ako s ňou súvisí. Postup som nestíhala fotiť. Keď ho budem robiť nabudúce, doložím aj fotky. Zdroj-www.laskominyodmaryny.cz

Andrut - poľské keksy Andrut - poľské keksy Vaše

Recept som dostala od kolegyne z práce (Poľky). Jednoduchá a ľahká príprava sladkej pochúťky na posedenie pri kávičke...

Poľské zrazy (fotorecept) Poľské zrazy (fotorecept) Vaše

V Poľsku sa pokladajú za národné jedlo ale nájdeme ich aj v ruskej kuchyni... Existuje rozšírený variant,keď sa plátky hovädzej roštenky plnia takouto zmesou mletého mäsa,vyzerá to potom pekne v reze. Volila som jednoduchšiu verziu,zo slovenského mäsa:-)

Pirohy po poľsky Pirohy po poľsky Vaše

Aj tento recept mám od babky. Sú u nás veľmi obľúbene. Zvykneme ich jesť aj na Vianoce ako ďalší chod po rybe. Pre nás sú tie naj.

Bułka Bułka Vaše

Toto je recept od mojej babky z Poľska, ale ja som ho trošku upravila a pečiem ho v domácej pekárni. Je to taký sladký chlebík, je mäkučký ako pierko. Ja ho mám najradšej len tak s masielkom, ale môže sa aj s džemom alebo s medom papať.

Bezlaktózovo-bezlepkové krowky Bezlaktózovo-bezlepkové krowky Vaše

..všetko dáme spolu do hrnca a na menšom ohni varíme...zo začiatku to bude vyzerať, ako klasické mlieko ale tak cca po 45 minutach sa začne meniť na karamel(netreba pri tom stále stáť..len občas premiešať)..po cca 1,5hodine to zacne tuhnúť..keď to bude mať požadovanú hustotu nalejeme zmes na zmes do mištičiek, alebo na tanierik a po stuhnutí nakrájame:)

Recept bez obrázku Dia lenivé pirôžky so špaldovou múkou Vaše

Tvaroh rozmiešame spolu so žĺtkom a soľou. V ďalšej miske vyšľaháme z bielka tuhý sneh, do ktorého vmiešame tvarohovú zmes a múku.

Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) Krupnik - krúpková polievka (fotorecept) Vaše

Listovala som si v knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej a nechala som sa inšpirovať receptom na "krupnik". Ako krupnik sa označuje nielen tradičný sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a Litve, ale krupnik nájdete aj ako polievku z krúp s rôznymi obmenami a s prívlastkami poľská, zeleninová, židovská. Táto verzia spája krúpky, fazuľu, mrkvu, petržlen, zeler, sušené huby, paradajky a kôpor. Ja poznám inú krúpkovú, ale táto aj bez kusa mäsa stojí za vyskúšanie :-)

Sofiina tekvicová polievka Sofiina tekvicová polievka Vaše

Keď moja malá neter Sofia túto polievku ochutnala, nevedela sa jej nasýtit. Odvtedy ju nazývam jej menom a vždy, keď mám príležitosť, jej ju uvarím.

Plnené palacinky (fotorecept) Plnené palacinky (fotorecept) Vaše

Rýchle a zároveň veľmi chutné jedlo. Deti ho miluju a dospelým chutí tiež.

Plnené vajcia Plnené vajcia Vaše

Vďačné predjedlo, hoci možno trochu prácne, ale iste ním svojich hostí milo prekvapíte.

Jablkovo-tvarohový koláč s drobenkou Jablkovo-tvarohový koláč s drobenkou Vaše

Recept som dostala od mojej poľskej kamarátky Anny W. Keďže som mala v chladničke tvaroh, ktorému končila spotreba a veľa jabĺčok, tak som sa ho rozhodla upiecť sama.

Plnená kapusta(fotorecept) Plnená kapusta(fotorecept) Vaše

Tento recept ma naučila mamina:)........na východe sa robí takto no videla som aj inak bez ryže ale toto je myslím chutnejšie:))

Recept bez obrázku Cviklová polievka Vaše

Všetko umyjeme potom pokrajáme dame variť do vody spolu s octom, octu sa može ešte dodať treba ochutnať ked zovre,polevka ma byť kyslejšia,Može sa dodať ked máme udene ked máme ,ale nie vela ,ked sa polevka uvari precedime polevku ,aby nebolo v nej varene ,ostanie cista Dochutime podla svojej huti.Podavame s varenym vajcom , alebo s varenenymi zamiakmi.Ked nalejeme na tanier ,pridáme smotanu na dochutenie , polevka vyborna ,velmi zdrava.Každy si dochuti svojim sposobom

«1 2 ...6 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Uľahčite si tohtoročnú prípravu džemov a marmelád + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Želírovacia sezóna je už v plnom prúde a my húževnato zapĺňame police v našej kuchyni.

Súťaž na august o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Aj v auguste súťažíme o najobľúbenejší recept v kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).

Súťaž na august o najlepší nápad, návod či fotopostup
Zapojte sa aj v auguste do našej súťaže o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady a vyhrajte.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Júl
August 2015
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 30
31

TOP recepty
Magazín

Šéfkuchár Carl Gillain: Keď chcete jedlom zaujať, musíte trochu šokovať
Hoci má len 29 rokov, jeho reštaurácia L’Agathopéde v belgickom Namur získala skvelé hodnotenie v európskom gurmánskom bedekri Gault & Millau.

Sicílska zelenina
Dlhé roky Jožko s Luciou nevytiahli nohy z domu. Stavali chalupu, poctivo obrábali vinice, starali sa o deti.

Zmrzlinový pohár nie je len zmrzlina v pohári
Hýriaci farbami v parádnom sklenenom objatí: zopár kopčekov zmrzliny ozdobených šľahačkou, polevou a na vrchu korunovaný čerešničkou. V cukrárni mu nikto neodolá a pozná ho každé dieťa: zmrzlinový pohár.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 35/2015: Liptovská kuchyňa Liptovská kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 28. augusta v denníku Pravda.


TOPlist