Maďarská kuchyňa

Maďarská kuchyňa


Maďarská kuchyňa - recepty:

«1...5 6 7 ...41 »
Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) Vaše

V nedeľu som pripravovala obed pre návštevu a chcela som sviatočnejšiu plnku, než akú robievam obvykle. Použila som dubáky, kuraciu pečeň, domácu údenú slaninu, posekanú petržlenovú vňať, cesnak, cibuľu, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a osolila, spojila vajíčkom a zahustila strúhankou. Hotovou plnkou som naplnila hydinovú roládu. Chutila každému a bola som pochválená. Odporúčam vyskúšať.

Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) Vaše

Bola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa cibule a cesnaku, z korenín čerstvo mletú rascu, čierne korenie, aníz a sladkú papriku, koreňovú zeleninu, mrazené suchohríby a kvalitné suché červené víno Cabernet Sauvignon, všetko v takom pomere, aby sa neprebili chute, ale navzájom príjemne harmonizovali a dali vyniknúť tejto neskutočnej delikatesse.

Jogurtové halušky s tvarohom a údenou slaninkou (fotorecept) Jogurtové halušky s tvarohom a údenou slaninkou (fotorecept) Vaše

Dávno sme nemali halušky s tvarohom a veľmi ich ľúbime. Pripravila som ich však síce s tvarohom, ale miesto kyslej smotany som použila vlastný domáci hustý jogurt a dobre som spravila, chutili vynikajúco. Mohla by som povedať, že sú diétnejšiie, ale skôr sú vhodné pre tých, čo neznášajú alebo nemôžu kyslú smotanu zo zdravotných dôvodov, pričom sú veľmi chutné pre všetkých, preto tento inovovaný osvedčený klasický recept na rýchly a dobrý obed či večeru pridávam.

Recept bez obrázku Vajíčkovká polievka s kukuričkou Vaše

Kukuricu dáme variť približne do 1a1/2 l vody spolu s koreniami a nadrobno nakrájaným zellerom.

Recept bez obrázku Chutný kotlíkový babguľáš Vaše

Na druhom ročníku vo varení babguľášu (fazuľový guláš) v Lučenci r.2013 pod názvom "Novohradský kotlík" sa stali majstrami okresu kuchári z Podrečian. Z tejto akcie pochádza aj recept, ktorý si môžete vyskúšať.

Recept bez obrázku Pospolitý guláš s haluškami podľa J. Babilona Vaše

Guláš je pastierske jedlo (gulyás - pastier stáda) a pretože hovädzina bola vzácna a drahá, v tejto podobe ho pastieri a ani vidiečania vlastne ani nepripravovali. Je to mestský "vynález" a v Budapešti a Viedni sa pripravuje od druhej polovice 19-teho storočia. Ján Babilon (autor "Prvej kuchárskej knihy v slovenskej reči" z r.1870) ma inšpiroval k napísaniu tohoto príspevku. S malými rozdielmi varím podobne (napr.:halušky varím osobitne, s cibuľou smažím aj rajčiny a zelenú papriku). Dobrú chuť!

Jojo fánky (fotorecept) Jojo fánky (fotorecept) Vaše

Piekla som na svoje narodky, boli fajné mäkkučké nepresladené :))

Maďarský závin (fotorecept) Maďarský závin (fotorecept) Vaše

Recept na závin s takýmto názvom mám odložený z časopisu Rytmus života. S cestom som bola maximálne spokojná.

Recept bez obrázku Horčicovo-zemiaková krémová polievka so šampiňónmi Vaše

V hrnci zohrejeme 2 PL masla a osmažíme na ňom najemno pokrájanú cibuľu.

Recept bez obrázku Francúzsky makový krémeš Vaše

Ingrediencie na medový plát spracujeme na cesto a vyvaľkáme z neho 2 cestá, ktoré upečieme v predhriatej trúbe na 180C asi 5-8 minút.

Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) Bravčová pečeň zo Székelyhídu (fotorecept) Vaše

Objavila som krásny, jednoduchý, rýchly a veľmi chutný recept na No.Salty. Bravčová pečeň sa pokrája na tenké plátky, na rýchlo opečie, vo výpeku sa dusí cibuľa, nie pečie, ale dusí. Na tanier sa dajú okorenené opečené plátky pečene, na vrch sa pokladú kolieska udusenej a okorenenej cibule a podáva sa s chlebom a kvasenými uhorkami. Veľmi vhodné aj pre väčšie množstvo ľudí v týchto horúčavách a veľmi chutné, aj v nedeľu na obed. Pridávam recept pre milovníkov pečene i ostatných.

Ragú polievka s estragónom (fotorecept) Ragú polievka s estragónom (fotorecept) Vaše

Tento recept sme našli na internetovej stránke No Salty,trošku sme ho upravili. Tú polievku varíme na sporáku,ale naposledy som ju uvaril v kotlíku.

Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) Jemné maslové bagety s ľanovými semienkami (fotorecept) Vaše

K jemnému ľahkému letnému šalátu som potrebovala ľahké a nadýchané pečivo, upiekla jemné maslové bagety. Sú veľmi chutné, vynikajúcej jemnej chuti, nadýchané ako páperie, pórovité s veľkými okami, obohatené ľanovými semienkami. Môžu sa podávať ako príloha k šalátom i samostatne alebo rôzne plniť syrom, salámou, údeninou, nátierkami, paštétami aj zeleninou či rôzne upraveným, najmä pečeným mäsom a podávať ako samostatné jedlo, sú vhodné na výlety, na pikniky, raňajky, desiatu a večeru.

Ľahký jemný letný šalát (fotorecept) Ľahký jemný letný šalát (fotorecept) Vaše

V tejto horúčave idú u nás šaláty. Včera sme mali pikantný, dnes sa žiadal ľahký a jemný šalát. Pripravila som ho z červenej cibule, cherry paradajok, šalátovej uhorky a hlávkového šalátu so zálievkou z citrónovej šťavy, olivového oleja a soli. Podávala som ako ľahký obed s čerstvo upečenou bagetou.

Pikantný letný šalát z cukety a kápie (fotorecept) Pikantný letný šalát z cukety a kápie (fotorecept) Vaše

Milujeme pikantné zeleninové šaláty aj v lete. Pripravila som ho z mladej cukety bez jadierok, mrkvy, kápie, červenej cibule, zelenej jalapeňos papričky so sladko-kyslou- slanou octovou zálievkou, do ktorej som pridala ešte červené chilli vločky Peperoncino macinato. šalát je osviežujúci, zdravý, úžasne chutný, jemný a zároveň veľmi ostrý. Recept pridávam pre milovníkov menej známych, neobvyklých a ostrých šalátov.

Cuketové predjedlo s tvarohovo, syrovo-jogurtovým krémom s orechmi, cesnakom a bazalkou (fotorecept) Cuketové predjedlo s tvarohovo, syrovo-jogurtovým krémom s orechmi, cesnakom a bazalkou (fotorecept) Vaše

Pre návštevu som pripravila ľahké a chutné predjedlo. Plátky cukety som opiekla na olivovom oleji a naplnila tvarohovo- syrovo-jogurtovým krémom, do ktorého som pridala orechy, cesnak a bazalku. Doplnila som cherry paradajkami. Je to svieže, chuné, ľahké a zároveň efektné letné predjedlo, ktoré vzbudzuje chuť do hlavného chodu.

Mangový sorbet (fotorecept) Mangový sorbet (fotorecept) Vaše

Zbožňujem mango, pomaly končí sezóna manga. Pripravila som osviežujúci chutný sorbet. Základom sorbetu je minimálne 25% ovocia, ovocná šťava a cukor, zmrazená zmes sa opakovane premixuje, čo mu dá kašovitú konzistenciu. Môže sa pridať i alkohol, ktorý znižuje bod tuhnutia a má potom jemnejšiu štruktúru. Sorbet je zdravší a menej kalorický ako zmrzlina, neobsahuje mlieko, vajcia, má veľa vlákniny. Pôvod je sporný, poznal ho cisár Nero, tiež sa pripisuje Marcovi Polovi, Arabom, Turkom a iným.

Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) Pomaly pečené diviačie stehno z Cseszneku (fotorecept) Vaše

Csesznek /čítaj česnek/ je obec v Madarsku vo Vesprémskej župe, v jej okolitých lesoch sa veľa poľuje a odtiaľto je aj tento vynikajúci recept. Diviačie stehno sa našpikuje údenou slaninou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a potrie horčicou, 48 hodín sa marinuje v tomto páci v chladničke, pečie sa v peci pomaly na lôžku z cibule, mrkvy, obložené zemiakmi, šampiňonmi a cesnakom,pred dopečením sa pridá zelená paprika. Piekla som v trúbe, ale výsledok je aj tak skvelý.Pridávam recept.

Jogurtové slané tyčinky so sezamom (fotorecept) Jogurtové slané tyčinky so sezamom (fotorecept) Vaše

Recept mám z novembrového čísla rok 2012 z madarského časopisu "Blikk nok konyhája". Ohlásila sa mi včera na večer milá návšteva, recept sa mi páčil a upiekla som tieto jogurtové slané tyčinky k vínečku. Pri družnom rozhovore sa veľmi míňali, mali veľký úspech, dokonca som musela dať recept, ktorý som sľúbila aj niekoľkým varecháčkam, tak som ho preložila a na ich želanie pridávam.

Maďarská domáca Vienetta -  ľadový krém (fotorecept) Maďarská domáca Vienetta - ľadový krém (fotorecept) Vaše

Na maďarskom webe No.Salty sa stal absolútnym hitom posledných dní ľadový krém - domáca Vienetta a teší sa zaslúženému I. miestu. Recept je veľmi jednoduchý, ľahký, rýchly, dobre realizovateľný v domácich podmienkach, veľmi chutný a žiadaný v horúcich dňoch. S lahodným mrazeným krémom príjemne kontrastuje chrumkavosť tenkej vrstvy čokolády v kréme.

«1...5 6 7 ...41 »
Aktuálne súťaže

Rebríček TOP 15 nápadov mesiaca november 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca november 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci november.

SÚŤAŽ: Pravý punč zahreje po tele i na duši + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Chladné sychravé počasie nemusí určovať atmosféru zimných dní. Moc nahradiť nedostatok slnka má napríklad láska, ale aj originálne teplé drinky.

SÚŤAŽ: Vianočné pohostenie s výrobkami Mecom + VÝSLEDKY SÚŤAŽE
Máme tu december a s ním sviatky Vianoc. Práve na toto obdobie je ako stvorená vianočná šunka spolu s originálnym receptom, ktorú pre Vás pripravil Mecom. Stačí zapojiť sa do súťaže!


Denný súhrn receptov Novinka!

« November
December 2014
1234567
891011121314
15161718192021
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 52/2014: Silvestrovské menu Silvestrovské menu
Časopis Varecha v sobotu 27. decembra v denníku Pravda.


TOPlist