Maďarská kuchyňa

Maďarská kuchyňa


Maďarská kuchyňa - recepty:

«1...5 6 7 ...42 »
Recept bez obrázku Fajnotka od Moničky Vaše

Je to podobné ako "Plpa"

Rýchle krehké pagáčiky Rýchle krehké pagáčiky Vaše

Vytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, ako mama robievala pri zabíjačke pagáčiky. Fotky z prípravy - neobyčajne jednoduchej a rýchlej - nemám, všetko sa odohrávalo v kuchyni na záhrade a zabudla som si vziať foťák. Takže som pagáčiky fotila až doma. Ingrediencie sú tiež "čo dom dal", akurát tam mám na stene váhu...

Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) Slepačia polievka z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) Vaše

Môj najlepší priateľ mi dal mladú domácu sliepku z vlastného chovu, aj vlastnoručne dopestovanú zeleninu, všetko v bio kvalite, tak som si ho uctila v nedeľu slepačou polievkou, ktorú som varila jeho technológiu, ako ma v minulosti on sám naučil a vývar bol nádherne čistý, číry, priezračný farbu mal ako zlato, voňavý, liečivý a úžasne chutný. Ako zavárku som si spravila už večer predtým domáce strúhanie zo semoliny, ako si želal :-) Podobný recept už tu mám, pridávam ho ako inšpiráciu.

Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) Vaše

Mám už odskúšanú japonskú technológiu Thang Zhong, rozhodla som sa pre vlastnú kreáciu, a to cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky. Chlieb sa vydaril, na povrchu s chrumkavou kôrkou a vo vnútri s nadýchanou ľahučkou početnou dierkovanou štruktúrou. Ide o veľmi chutný a predovšetkým zdravý chlieb, vhodný pre diabetikov, pre chorých s rôznymi poruchami trávenia, je vynikajúci i pre zdravých, jeho obrovskou výhodou je, že zostáva vláčny a čerstvý i viac dní.

Voňavá korenená krkovička (fotorecept) Voňavá korenená krkovička (fotorecept) Vaše

Krkovička je mimoriadne šťavnaté bravčové mäso, vďačné na prípravu, aj ked nie práve zdravé, avšak mimoriadne chutné. Trošku som sa pohrala s jej korenením, má svoj šmak a šmrnc, pričom vôbec nie je prekorenená, nádherne vonia a je rýchlo hotová, vynikajúco chutí

Nadýchaná piškótová roláda (fotorecept) Nadýchaná piškótová roláda (fotorecept) Vaše

Túto jednoduchú základnú piškótovú roládu ma naučila moja dobrá mama. Roláda je nadýchaná, ľahučká, jemná a veľmi variabilná, rýchlo hotová. Mama vyšľahávala všetko ručne a obyčajne bola naplnená marhuľovým lekvárom v nedeľu ku kávičke. Možno ju však plniť ľubovoľným krémom, šľahačkou, pridať rôzne ovocie, poliať čokoládou alebo len posypať cukrom či inak upraviť. Niektoré veci v postupe som vylepšila vlastnými vychytávkami, pridávam podrobný recept pre začiatočníkov.

Halászlé z kapra Halászlé z kapra Vaše

S halászlé je to podobné ako s gulášom,čo región,to iné zloženie,ale základ je rovnaký-cibuľa,ryba a červená mletá paprika.Nechal som si odložit niekolko kaprích hláv,k tomu jeden kapor,v mrazáku som mal zopár ostriežov,samozrejme čím viac druhov rýb,tým lepšie.Mlieč nakoniec je super,s ikrami pozor-niektoré sú nahorklé.

Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept) Vaše

Ked som prišla k môjmu najlepšiemu priateľovi, zabil doma kukuricou vykŕmenú kačku z jeho dvora, ošklbal za tepla a odložil do chladničky. Potom som ju ja vypitvala, dočistila, odrezala som hlavu, krk, krídla a spolu s drobami som ich odložila do mrazáku, bude výborná polievka a ešte nejaká dobrota. Kačku som nasolila, na 24 hodín odložila do chladničky, vložila som do nej jablko,upiekla pomaly do chrumkava a túto úžasnú pochúťku som podávala s červenou kapustou a žemľovou knedľou bola to bašta.

Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) Jókaiho fazuľová polievka s čipetkami (fotorecept) Vaše

Túto polievku som sa naučila variť od svojej svokry, ktorá pochádza z obce neďaleko Senca - Jelky a po maďarsky keď sa povie Jókai, znamená to prídavné meno od obce Jelka. Preto som si dlho myslela, že táto polievka má pôvod práve v Jelke. Až nedávno som sa dozvedela, že Jókaiho fazuľová polievka je pomenovaná podľa známeho spisovateľa 19. storočia - Móra Jókaiho. Takže predstavujem Vám našu verziu tejto polievky. Je naozaj výborná :)

Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) Moja červená kapusta na sladko-kyslý spôsob (fotorecept) Vaše

Mali sme s mojim najlepším priateľom pečenú domácu kačku z jeho dvora, vykŕmenú kukuricou, žiadalo si to klasickú prílohu. Recept na žemľovú knedľu som už pridala a spravila som k nej moju červenú kapustu na sladkokyslý spôsob, veľmi ju pochválil, vynikajúco chutila. Vopred sa ospravedlňujem za nekvalitné fotografie, nemala som potrebné svetlo a fotila som mobilom.

Tvarohové gombóce s makovou plnkou (fotorecept) Tvarohové gombóce s makovou plnkou (fotorecept) Vaše

Tento priam fantastický a lahodný desertík mám z časopisu " nový čas pre ženy"ale rok neviem,kedže mám len vytrhnutú stránku z časopisu od mami :-)) Je naozaj výnimočný,ako aj lákavým vzhľadom tak aj chuťou...

Lenivý chlieb (fotorecept) Lenivý chlieb (fotorecept) Vaše

Tento krásny recept som našla nedávno na No. Salty. Je veľmi praktický. Vyskúšala som ho. Zmenila som len veľmi máličko v postupe. Je vynikajúci a vhodný pre všetkých milovníkov kvalitného domáceho chrumkavého ľahkého čerstvého chlebíka. Najmä však pre tých, ktorí musia chodiť do práce a preto pridávam recept na tento vynikajúci chlieb.

Šári rezy (Sári kalács) Šári rezy (Sári kalács) Vaše

Tento zákusok som sa naučila od svojej svokry. Podľa názvu predpokladám, že pochádza z nejakej maďarskej cukrárne. Je naozaj výborný - každý kto ho ochutnal pýtal recept... U nás je tak obľúbený, že je tradičným zákuskom na vianočnom, velkonočnom stole, či na každej väčšej oslave v mojej širšej rodine :) Dnes nevkladám fotorecept, lebo mám pocit, že tento zákusok sa dosť podobá rezom Opitý Izidor, tak sa chcem vyhnúť kritike. Ale je naozaj tak dobrý, že sa s ním musím podeliť :)

Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) Morčacia roláda plnená sviatočnou plnkou na víne a pomarančoch (fotorecept) Vaše

Pre vzácnu návštevu treba sviatočný obed, pripravila som morčaciu roládu z morčacieho horného stehna, ktoré som naplnila sviatočnou plnkou z dubákov, kuracej pečene a z domácej údenej slaninky. Roládu som previazala motúzikom, piekla som prikryté 120 minút v trúbe za prelievania výpekom, po 1 hodine som ju podliala vínom, neskôr som pridala pomarančovú šťavu a vyfiletovaný pomaranč. Hotovú roládu som pokrájala na rezy a podávala s dusenou ryžou, preliatou vynikajúcou šťavou. . Mala veľký úspech.

Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) Sviatočná plnka do hydiny a rôznych mäsových rolád (fotorecept) Vaše

V nedeľu som pripravovala obed pre návštevu a chcela som sviatočnejšiu plnku, než akú robievam obvykle. Použila som dubáky, kuraciu pečeň, domácu údenú slaninu, posekanú petržlenovú vňať, cesnak, cibuľu, okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a osolila, spojila vajíčkom a zahustila strúhankou. Hotovou plnkou som naplnila hydinovú roládu. Chutila každému a bola som pochválená. Odporúčam vyskúšať.

Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) Hovädzie líčka na červenom víne, koreňovej zelenine a suchohríboch (fotorecept) Vaše

Bola som na návšteve u môjho najlepšieho priateľa a poprosil ma, aby som uvarila na obed hovädzie líčka podľa jeho chuti. Použila som veľa cibule a cesnaku, z korenín čerstvo mletú rascu, čierne korenie, aníz a sladkú papriku, koreňovú zeleninu, mrazené suchohríby a kvalitné suché červené víno Cabernet Sauvignon, všetko v takom pomere, aby sa neprebili chute, ale navzájom príjemne harmonizovali a dali vyniknúť tejto neskutočnej delikatesse.

Jogurtové halušky s tvarohom a údenou slaninkou (fotorecept) Jogurtové halušky s tvarohom a údenou slaninkou (fotorecept) Vaše

Dávno sme nemali halušky s tvarohom a veľmi ich ľúbime. Pripravila som ich však síce s tvarohom, ale miesto kyslej smotany som použila vlastný domáci hustý jogurt a dobre som spravila, chutili vynikajúco. Mohla by som povedať, že sú diétnejšiie, ale skôr sú vhodné pre tých, čo neznášajú alebo nemôžu kyslú smotanu zo zdravotných dôvodov, pričom sú veľmi chutné pre všetkých, preto tento inovovaný osvedčený klasický recept na rýchly a dobrý obed či večeru pridávam.

Recept bez obrázku Vajíčkovká polievka s kukuričkou Vaše

Kukuricu dáme variť približne do 1a1/2 l vody spolu s koreniami a nadrobno nakrájaným zellerom.

Recept bez obrázku Chutný kotlíkový babguľáš Vaše

Na druhom ročníku vo varení babguľášu (fazuľový guláš) v Lučenci r.2013 pod názvom "Novohradský kotlík" sa stali majstrami okresu kuchári z Podrečian. Z tejto akcie pochádza aj recept, ktorý si môžete vyskúšať.

«1...5 6 7 ...42 »
Aktuálne súťaže

Súťaž na marec o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Pridajte sa do súťaže o najlepší recept aj v marci. Hľadáme najobľúbenejšie recepty v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).

Súťaž na marec o najlepší nápad, návod či fotopostup
Aj v marci pokračujeme v súťaži o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady.

TOP 15 - Najlepšie nápady mesiaca január 2015
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci január 2015.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Február
Marec 2015
123 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Magazín

Prešporské a iné
Koncom januára bolo na bratislavskom výstavisku opäť živo. Konal sa tu gastronomický festival.

Vie sa obracať aj v kuchyni!
- Inzercia -
Juniorská majsterka sveta z rokov 2013 a 2014 v pretláčaní Rebeka Martinkovičová (19) to má skrátka v rukách!

Viktor Švec: Ponúkame tradičné francúzske recepty v modernom šate
O tom, že aj v Bratislave môžete zažiť nefalšovaný francúzsky gastronomický zážitok, nás presvedčil mladý slovenský kuchár Viktor Švec.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 10/2015: Strukoviny Strukoviny
Časopis Varecha v piatok 6. marca v denníku Pravda.


TOPlist