Maďarská kuchyňa

Maďarská kuchyňa


Maďarská kuchyňa - recepty:

«1...5 6 7 ...42 »
Sedmohradská estragónová zeleninová polievka s mäsovými knedličkami (fotorecept) Sedmohradská estragónová zeleninová polievka s mäsovými knedličkami (fotorecept) Vaše

Vybrala som zo svojej zbierky typickú tradičnú polievku sedmohradskej kuchyne, ktorá je plná zeleniny s mäsovými knedličkami, príjemnej kyslej chuti s kyslou smotanou a je korenená pikantným estragónom. Estragón je bylinka pochádza zo strednej Ázie, najznámejšie sú 2 druhy - má jemnú chuť po aníze, čo využíva najmä francúzska kuchyňa na ochutenie šalátov, omáčok, rýb, pečeného mäsa, vaječných pokrmov, jedál na kyslo a polievok. Známy je aj ruský estragón výraznejšej pikantnej chuti.

Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) Torta Vtáčie mlieko s makovým korpusom (fotorecept) Vaše

Recept je od kamarátky Eriky,je to taká maďarská kombinácia vtáčieho mlieka a makových rožkov.

Pompos - pompoš (fotorecept) Pompos - pompoš (fotorecept) Vaše

Pompos patrí medzi staré, veľmi chutné a obľúbené maďarské pochúťky, ide o kysnuté chlebové cesto, potreté zmesou kyslej smotany a cesnaku,obložené najčastejšie cibuľou a údenou slaninou, avšak sú aj iné varianty - napr. s údenou klobásou, pre vegetariánov s lečom, môže sa posypať strúhaným údeným syrom. Pôvodne sa piekol v pekárňach v peci, na dedine i v meste. Predáva sa aj dnes a vždy stojí sa na ne dlhá fronta. Pridávam recept na jednoduchú domácu verziu.

Kaločajská Kaločajská Vaše

tak vážení, milí varecháči! po dlhej dobe sem pridávam tento recept, pretože som sa sním ešte nestretla ani na nete, ani v mojej početnej knižnici s kuchárskymi knihami. tento príma receptík mám z jedného maďarského magazínu s názvom Príma Konyha /č.11/a hneď ako som ho zbadala, som ho aj cez víkend vyskúšala. a dopadlo to nejaksik takto:

Seriál na pokračovanie. Diel I. Tlačenka z nasoleného mäsa Seriál na pokračovanie. Diel I. Tlačenka z nasoleného mäsa Vaše

Recepty som nevymyslel sám ale inšpiroval som sa knihami a starými majstrami mäsiarmi a rokmi som sa prepracoval k chutiam ktoré mi vyhovujú. Dobre vysoliť mäso je celkom umenie ale nezúfajte, do tlačenky to dokážu aj tí, ktorí to nikdy nerobili. Kto nevie nasoliť mäso tzv. nasucho, naloží mäso do slaného nálevu. Dnešná tlačenka je na fotke vľavo. Túto tlačenku som vybral z mrazáku, preto bude chýbať foto postup. Ak Vás to zaujíma, tak čítajte a kritizujte.

Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) Korhely leves - opilecká polievka - vyprosťovák (fotorecept) Vaše

"Korhely leves" je madarská sladko-kyslá kapustová polievka z kyslej kapusty, ktorá sa podáva najčastejšie nad ránom na svadbách, na Silvestra a na rôznych rodinných oslavách ako vyprosťovák po opici. Ide o veľmi chutnú kapustnicu s klobásou, s údeným mäsom, smotanou, paprikou, výrazne korenenenú, pikantnej ostrej štipľavej chuti,ktorá preberie aj mŕtveho k životu. Je známych viac variant, pridávam náš osvedčený rodinný recept. Milovníkom ostrých pikantných polievok odporúčam vyskúšať.

Recept bez obrázku Šošovicová polievka Nemesvámos Vaše

Tento recept som našiel zašitý v jednej krásnej knihe. Po uvarení som som bol "prekvapkaný" úžasnou chuťou polievky. Aj keď sa mi zo začiatku zdalo že je tam veľa surovín, nakoniec som zistil že jej varenie je jednoduché a výsledok je úžasný. Vrele doporučujem :-))))

Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) Hovädzie kocky na cesnaku a rasci (fotorecept) Vaše

Už som robila bravčové kocky na rasci a chutilo nám. Teraz som skúsila hovädzí móčing /nožinu, glejovku/ pripraviť na rovnakom základe ako guláš, ale bez mletej červenej papriky, pridala som cesnak, ktorého chuť veľmi dobre harmonizovala s mäsom a rascou, ešte som vylepšila pridaním zeleninovej papriky na záver. Podávala som na hniezde z dusenej ryže, ale môže byť aj iná príloha ako zemiaková kaša, varené zemiaky a rôzne cestoviny. Celkom obyčajné, ale výborné jedlo.

Cigánske lángoše Cigánske lángoše Vaše

Sú veľmi jednoduché a rada ich robím,moje deti ich obľubujú.Sú v zahraničí,ale keď prídu domov,tak bez týchto lángošov to proste nejde.

Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) Pečené plnené prepelice obalené domácou údenou slaninou (fotorecept) Vaše

Môj priateľ mi daroval prepelice, rozmýšľala som ako ich pripravím. Počula som, že majú veľmi jemné mäsíčko, videli sa mi také krehké a maličké, že pre nás dvoch to bude málo, preto som ich naplnila fajnovou sviatočnou plnkou z dubákov a kuracej pečene, obalila domácou údenou slaninkou a upiekla. Môžem len potvrdiť, že je to neskutočná a úžasná lahôdka a je pravda, čo sa o tom hovorí.

Hovädzí guláš na divoko Hovädzí guláš na divoko Vaše

Tento vynikajúci gulášek robievam najradšej vtedy, keď sme všetci doma. Rozvoniava celý byt a každý čaká na svoju dávku.

Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) Krehké nekysnuté rýchle syrové pagáčiky s pecorinom a sezamom (fotorecept) Vaše

Moji chlapi ma poprosili o pikantné syrové pagáčiky k vínečku, rada som im vyhovela :-) Tieto neobsahujú droždie, cesto sa ľahko spracuje a sú rýchlo hotové. Majú ostrú pikantnú chuť korenia a ovčieho syra Pecorino, sú krehké, zároveň mäkkučké, veľmi chutné a sú vynikajúcimi "korčuľami" k vínu, výborné na pohostenie.

Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) Zapečené prekladané zemiaky s dubákmi (fotorecept) Vaše

Priatelia mi darovali vlastnoručne nazbierané a sušené krásne voňavé dubáky a iné pravé hríby i domácu údenú slaninu a nápad bol na svete :-) Spravila som prekladané zemiaky, pekáčik som vyložila plátkami v šupe uvarených zemiakov, na ne som dala zmes opečených dubákov na cibuli s údenou slaninkou,druhú vrstvu zemiakov, ktoré som po upečení poliala zmesou vajec s kyslou smotanou a zapiekla. Nič viac som nedávala a úžasne chutné jedlo zaplnilo nádhernou vôňou kuchyňu i žalúdok, za čo im dakujem

Diviačie ragú (fotorecept) Diviačie ragú (fotorecept) Vaše

Prišla sezóna diviny, my ju zbožňujeme na všetky spôsoby. Dnes som pripravila diviačie stehno v menej známej úprave, ale veľmi chutnej. Trošku pracná príprava, ale s vynikajúcim výsledkom, tá námaha sa oplatí - odporúčam vyskúšať.

Recept bez obrázku Fajnotka od Moničky Vaše

Je to podobné ako "Plpa"

Rýchle krehké pagáčiky Rýchle krehké pagáčiky Vaše

Vytápala som kopec slaniny z mangalice. Keď som už masťou zaplnila desaťlitrovú nádobu s vekom, na dne kastróla zostalo trochu masti. Spomenula som si, ako mama robievala pri zabíjačke pagáčiky. Fotky z prípravy - neobyčajne jednoduchej a rýchlej - nemám, všetko sa odohrávalo v kuchyni na záhrade a zabudla som si vziať foťák. Takže som pagáčiky fotila až doma. Ingrediencie sú tiež "čo dom dal", akurát tam mám na stene váhu...

Slepačia polievka  z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) Slepačia polievka z domácej sliepky s domácim strúhaním zo semoliny (fotorecept) Vaše

Môj najlepší priateľ mi dal mladú domácu sliepku z vlastného chovu, aj vlastnoručne dopestovanú zeleninu, všetko v bio kvalite, tak som si ho uctila v nedeľu slepačou polievkou, ktorú som varila jeho technológiu, ako ma v minulosti on sám naučil a vývar bol nádherne čistý, číry, priezračný farbu mal ako zlato, voňavý, liečivý a úžasne chutný. Ako zavárku som si spravila už večer predtým domáce strúhanie zo semoliny, ako si želal :-) Podobný recept už tu mám, pridávam ho ako inšpiráciu.

Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) Cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky Thang Zong (fotorecept) Vaše

Mám už odskúšanú japonskú technológiu Thang Zhong, rozhodla som sa pre vlastnú kreáciu, a to cmarový zemiakový chlieb zo špaldovej a celozrnnej ražnej múky. Chlieb sa vydaril, na povrchu s chrumkavou kôrkou a vo vnútri s nadýchanou ľahučkou početnou dierkovanou štruktúrou. Ide o veľmi chutný a predovšetkým zdravý chlieb, vhodný pre diabetikov, pre chorých s rôznymi poruchami trávenia, je vynikajúci i pre zdravých, jeho obrovskou výhodou je, že zostáva vláčny a čerstvý i viac dní.

Voňavá korenená krkovička (fotorecept) Voňavá korenená krkovička (fotorecept) Vaše

Krkovička je mimoriadne šťavnaté bravčové mäso, vďačné na prípravu, aj ked nie práve zdravé, avšak mimoriadne chutné. Trošku som sa pohrala s jej korenením, má svoj šmak a šmrnc, pričom vôbec nie je prekorenená, nádherne vonia a je rýchlo hotová, vynikajúco chutí

Nadýchaná piškótová roláda (fotorecept) Nadýchaná piškótová roláda (fotorecept) Vaše

Túto jednoduchú základnú piškótovú roládu ma naučila moja dobrá mama. Roláda je nadýchaná, ľahučká, jemná a veľmi variabilná, rýchlo hotová. Mama vyšľahávala všetko ručne a obyčajne bola naplnená marhuľovým lekvárom v nedeľu ku kávičke. Možno ju však plniť ľubovoľným krémom, šľahačkou, pridať rôzne ovocie, poliať čokoládou alebo len posypať cukrom či inak upraviť. Niektoré veci v postupe som vylepšila vlastnými vychytávkami, pridávam podrobný recept pre začiatočníkov.

«1...5 6 7 ...42 »
Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: S farbami vás pečenie bude baviť
Koláče a zákusky by nemali len dobre chutiť, ale aj lákavo vyzerať. Dr.Oetker teraz prináša novinku, ktorá poteší všetky milovníčky pečenia a zdobenia.

Súťaž „Najkrajšia veľkonočná kraslica“ na Pravda.sk
Veľkonočná súťaž o najkrajšiu kraslicu na Pravda.sk pokračuje aj tento rok.

TOP 15 - Najlepšie nápady mesiaca február 2015
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci február 2015.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca február 2015
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci február.


Denný súhrn receptov Novinka!

« Marec
Apríl 2015
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

TOP recepty
Magazín

Igorove prsia
Odborná degustácia vín k 20. ročníku Vínnych trhov Pezinok je za nami. Päť komisií prehodnotilo takmer päťsto vín za dva dni.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.

Marjeta Kosec: Kúsok Slovinska v Prahe
Hoci Slovinsko zaberá plochu, ktorá je menšia ako polovica Slovenska, vďaka vplyvom okolitých štátov je jeho gastronómia nesmierne pestrá. Na Slovensku ešte slovinskú reštauráciu nemáme, zato v Prahe je jedna, ktorú sa oplatí navštíviť.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 14/2015: Veľká noc - dobroty na sviatočný stôl Veľká noc - dobroty na sviatočný stôl
Časopis Varecha v štvrtok 2. apríla v denníku Pravda.


TOPlist