Narodeninová torta
Narodeninová torta so švajčiarskym maslovým krémom a bielou čokoládou (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Dúfam, že torta potešila oslávenca. Ja poteším receptom...
80-90 minút príprava |
30-35 minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na svetlý korpus. Vajíčka vyšľaháme so štipkou soli, postupne pridáme cukor a vanilkovú pastu. Šľaháme pokiaľ sa cukor nerozpustí aspoň 8-10 minút. Múku preosejeme a zmiešame so Zlatým klasom. Metličkou zľahka primiešame do vaječného základu.
- Plech 25x30 cm vyložíme papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme pripravené cesto. Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 30-35 minút.
- Upečený korpus necháme vychladnúť.
- Rovnako pripravíme aj cesto na tmavý korpus s tým rozdielom, že do múky preosejeme kakao.
- Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov - 30-35 minút.
- Upečený kakaový korpus necháme vychladnúť.
- Urobíme švajčiarsky krém. Bielky s cukrom dáme na vodný kúpeľ a miešame metličkou !!! nad parou pokiaľ sa cukor nerozpustí. Teplomerom kontrolujeme teplotu bielkov... Bielky musia mať teplotu 70 stupňov. Zložíme z vodného kúpeľa bielky prelejeme do mixéra krátko prešľaháme na 3 stupni následne zvýšime na 4 stupeň... Šľaháme do tuhého lesklého snehu, kým sa na metle nevytvorí špic, viď foto.
- Čerstvé zmäknute maslo pokrájame na menšie kúsky a po častiach zašľaháme na 3 stupni mixéra do snehu, rýchlosť zvýšime na 4 stupeň a vyšľaháme tuhý krém.
- Hotový bielkový maslový (švajčiarsky) krém.
- Z korpusov odstránime papier na pečenie, boky, vrch upravíme a každý korpus prekrojíme na dve časti. Svetlý korpus preložíme na tortový podnos.
- Svetlý korpus potrieme ríbezľovým lekvárom a krémom. Tortu budeme neskôr vrstviť v poradí svetlý korpus, 2x tmavý korpus a navrch svetlý korpus.
- Pripravíme karamelovú plnku. Zmäknuté maslo vyšľaháme do hladka a spojíme s karamelovým Salkom.
- Na svetlý korpus so švajčiarskym krémom položíme tmavý korpus, ktorý lyžicou polejeme mliekom. Rozotrieme polovicu karamelovej plnky.
- Preložíme druhú časť tmavého korpusu, opäť polejeme mliekom, rozotrieme zbytok karamelovej plnky a uhladíme. Svetlý korpus potrieme lekvárom a položíme lekvárovou stranou nadol.
- Vrch torty opäť potrieme lekvárom. Boky torty potrieme bielkovým krémom, cukrárske vrecko s ozdobou špičkou naplníme krémom a ozdobíme po celom obvode torty, viď foto. Rozpustíme bielu čokoládu s trochou masla a tortu polejeme čokoládovou polevou. Tortu dáme do chladničky stuhnúť, ozdobíme podľa seba.
- Moje zdobenie z fondánu.
- Hotová narodeninová torta.