Naozaj ovocný čaj so zázvorom fotorecept

eviana - fotkaeviana, 29. novembra 2013
Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept)
Foto: eviana

Tento spôsob prípravy čaju ma naučila moja kamarátka Anika, je osviežujúci, chutný, voňavý, nesmierne variabilný a hlavne 100% ovocný a čerstvý :)

6
porcií
10 minút
príprava

Suroviny

Ovocie podľa chuti:
 (tomel japonský)
Možné variácie:
Bylinkové:
Korenisté:
1 PL
1,5 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ovocie - podľa chuti, možností, sezóny, nálady ... a zázvor, prípadne bylinky. (Množstvo podľa objemu nádoby, v ktorej budeme čaj robiť)

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...všetko nakrájame na cca rovnaké kúsky (ak chcete výraznejšiu chuť zázvoru, nastrúhajte ho na strúhadle)

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...vsypeme všetko do džbánu

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zalejeme vriacou vodou

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...zamiešame a necháme odstáť cca 15-20 minút

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...potom dochutíme podľa chuti medom - ja som dala 1 PL

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...šťavou z polovičky citrónu

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a pomarančovou šťavou... všetko spolu zamiešame, nalejeme do pohárov aj s ovocím a príjemne hrejúci a osviežujúci čaj je na svete. A tie kúsky ovocia v ňom sú také malé bonusy, ja osobne milujem aj kúsky zázvoru. Ak potrebujete poriadne prehriať pridajte aj chilli - pokojne aj 2-3 ks - úžasne to rozprúdi krv. Skvelou variáciou tohto čaju je pridanie byliniek (samozrejme nie všetkých v surovinách uvedených naraz)... U nás je veľmi obľúbený :)

    Naozaj ovocný čaj so zázvorom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sracz
... našťastie všetky komponenty mám možnosť nakúpiť, tak dlho nebudem váhať, milá @eviana a pripravím aj pre nás podľa T*v*o*j*h*o rcp!
jozka2
to je vyborny napad hlavne ked niekedy niektore ovocie sa nezie moze ist na cajik aj s ostatnym
lidia3
tou vriacou vodou nezničia sa všetky vitamíny ktoré sú v ovoci?
pusta
@eviana milá,pozrela som si pozorne tvoj recept a môžem len konštatovať, že si použila luxusné ovocie, vynikajúco skombinované chuťovo, ako aj správne bylinky a ostatné ingrediencie - výsledok je veľmi zdravý prírodný liečivý čaj bez chémie, lahodný ovocný čaj so zázvorom ako úžasný bonus navyše (y)
v tvojich receptoch vždy obdivujem, že nikdy nie sú na jedno kopyto, nie sú kopírované od nikoho, naopak, prevláda v nich nápaditosť, pestrosť a vlastná kreativita :-) máš fantáziu, vynikajúcu chuťovú predstavivosť, ktorú dokážeš tvorivo správne skĺbiť.
5***** za to všetko, rada by so dala oveľa viac - zaslúžiš si to
eviana
@sracz milý, budem nesmierne rada, ak si čajík podľa tohto "receptu" pripravíš a ešte radšej ak Vám zachutí :) Ďakujem :)
eviana
@jozka2 , som rada, že sa Ti tento nápad čajíkový páči, presne tak možno do neho spotrebovať akékoľvek ovocie, ktoré by sa inak nespotrebovalo ... dúfam, že bude chutiť, ďakujem Ti :)
eviana
@lidia3 , keď sa horúcou vodou zaleje pozmetaný sáčkovaný prach, ktorý sa zove ovocným čajom, koľko je v takom čaji vitamínov? Keď pečieš koláč s ovocím, nezničíš v ňom všetky vitamíny? Aj v džemoch sú vitamíny zničené? Tak prečo ich celé generácie pred nami robili a ďalšie po nás robiť budú? Neviem Ti dostatočne fundovane odpovedať na Tvoju otázku. Len mi pri jej čítaní naskočili ďalšie. Prepáč.
eviana
Moja milá @pusta , ďakujem Ti za toľké slová chvály. Spravila si mi veľkú radosť. Ale ja sa za nejak výnimočného kuchára nepovažujem, k mnohým receptom som prišla naozaj ako slepá kura k zrnu. A tento čajíkový nápad nie je môj, ale kamarátkin, ja som sem recept uviedla s jej láskavým dovolením. Ale je to naozaj nápad skvelý, preto som sa s ním chcela podeliť. Čaj je vždy iný, vždy voňavý a chutný - podľa použitých surovín. Ja som včera robila len ovocný so zázvorom, ale robievam pri horúčkach s lipou a chilli, pri kašli s podbeľom, pri bolavom hrdle so šalviou, pri starostiach s medovkou... vtedy však nerobím do džbánu, ale len do šálky. Ešte raz vďaka za Tvoje slová aj hviezdičky :)
pusta
@eviana milá, všimla som si, že si uviedla recept na tento čaj podľa svojej kamarátky a poctivo si to aj v úvode napísala. a som veľmi rada, že si sa o tento recept podelila s ostatnými....
avšak to čo som napísala o tebe, platí do bodky!
len tak ďalej a pokračuj v tomto kurze!!!
pusta
ešte ku komentu od @lidia3 - ide o zaliatie horúcou vodou a vylúhovanie v nej všetkého prospešného v organizme, teda aj vitamínov rozpustných vo vode.
je to stará známa vec dokonca praktizovaná v lekárenstve, vo farmaceutickom priemysle a dokoncaq pri najnovších liekov.
predpokladám, že táto odpoved je postačujúca aj pre laikov. :-)
eviana
@pusta milá, ďakujem Ti za doplňujúce informácie k receptu :)
Čo sa kurzu týka... šak ma poznáš, mňa ťažko vykoľajiť :)
bozulka
Práve pijem strúhaný zázvor,šupky z jablka,ktoré som už zjedla,škorica,plátok pomeranča...a k tomu mäkučký chlebík natretý syrom tiež so zázvorom.Mám ho prvý krát,je veľmi chutný,sladký...ale žial aj s E-čkami,to som sa dočítala až doma,ale nevadí aspoň viem ako chutí.
V Kauflande majú týždeň syrov...Francia,Rakúsko,Hol.Nemecko,Tal.a tuším aj Polsko...a som o 53,69 eur ľahšia.Ale syry milujem,bohužial chutia mi iba tučné...:-) a to by som nemala...!
eviana
@bozulka , aj Tvoj čajík musel byť skvelý... samé dobré veci si do neho dala. Ani mi nehovor o týždni syrov, dopadla som podobne ... tiež syry milujeme detto ako Ty :)
eviana
@marianne , bez zázvoru tento čajík nerobíme, ten vždy musí byť... ja zázvor milujem tie kúsky z čaju aj vyjedať :) Ďakujem Ti za milý komentár :)
jankavaskova
Ja zazvor lubim, moj manzel velmi nie. Skusim taketo prevedenie, ked nebude taky vyrazny. A mozno by aj detom takto chutil, nemate niekto odskusane?
eviana
@jankavaskova , ak nechceš aby chuť zázvoru bola prisilná, zázvor nestrúhaj, len nakrájaj na plátky - aróma sa z neho do čaju uvoľní, ale nebude až tak výrazná. Ak máš pridaj jahôdky - pokojne aj mrazené - tie čajík aj zafarbia, aj prevoňajú výraznejšie... myslím, že bude chutiť aj deťom, u nás zatiaľ všetkých chutil :)
paploska
zaujímavý nápad @eviana , vôbec nepijem ovocné čaje, práve pre tú nechutnú arómu a chuť :-) skôr zelený a bylinkový. ale zázvorový robím ako ty, s citrónom a medom, takže už len doplním zvyšné dobroty a bude pravý ovocný 5xxxxx :-)
zuzkabluzka
jej, dnes ma tak boli hrdlo, neodmietla by som veru sialku Tvojho caju :) musi byt vyborny :)
mariamka
mega porcia vitaminov, aktualne v tomto post-letnom case,, aj ked my skor tie bylinne sypane, ale da sa to skombinovat :) zazvor je pecka na chripku, mam vyskusane,, :)
lusinkab
Tak toto je ako pre mna stvorene :-) v zime za horuca a trosku rumu do toho cvrknut a v lete zase zaliat vychladenym bielym vinkom :-)))))) ale nie len sa smejem zvyknem si robit cisto len zazvor,citron a mata ale takto ovocne moze byt super na chladne zimne vecere :-) ale pre mna teraz radsej s tym vychladenym vinkom
eviana
@paploska , ďakujem za Tvoje milé slová, budem rada ak vyskúšaš tento čajík a ešte radšej ak Ti zachutí :)
eviana
@zuzkabluzka , viem o čom píšeš, chlap mi je už vyše týždňa chorý, tak som po všetkom možnom zvolila túto verziu liečivého vitamínmi nabitého čaju :) Ďakujem a prajem Ti skoré uzdravenie :)
eviana
@mariamka , presne ako píšeš mega porcia vitamínov a zaujímavá šálka čaju aj na chrumkanie :) Aj ja to zvyknem kombinovať s bylinkami, aj keď tento bol čisto ovocná bomba :)
eviana
@lusinkab , som rada, že som Ti brnkla na strunu :) A veru nie zlý nápad na leto - ešte sme neskúšali... ani rum sme do neho neskúšali priliať, tak ďakujem za milé slová, ale aj za skvelý nápad posunúť tento čaj do vyššieho levelu :) a s vínkom... mňam, fantázia a la sangria takmer :) Si hlavička ♥
havino
kolko krát sa doma povaľujú pomaranče, grepy, citrony akosi stíhame konzumovať, mäkknú, obsýchanajú, no ale dať do čaju k zázvoru ??? to si musím najskôr na vareche prečítať a včul som zas múdrejšia a aj šetrnejšia budem, páči sa mi
eviana
@havino , bolo mi potešením, že som teraz trošku mohla ja Teba inšpirovať :) Ďakujem za milý komentár :)
ywett
teraz by som si s radosťou dala tvoj čaj, musí výborne chutiť:)
alenka25
mnaaam, tento cajik si robim kazdy den, ale nedavam vsetko ovocie, no odstavujem citronovu a pomarancovu stavu k zazvoru :) A presne tak, medik sa nikdy nedava do caju kym je caj este vriaci, lebo by sa znicili vsetky vitaminy :) tak to ma byt
lilijana
Super receptík,niečo podobné robím cez Vianoce keď prídeme vymrznutý z prechádzky.Je to vlastne punč,ale dávam do neho kúsky čerstvého ovocia a samozrejme zázvor.Ale vyskúšam aj tento čajík. 5*
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
elysa
no a ja by som si dala tohoto čaju, ušiel mi tento recept, vďaka vareche za rubriku Pamätáte si? počkám do ochladenia a potom sa ním zahrejem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia