Nálev na Znojemské okurky

klukodvody - fotkaklukodvody, 7. apríla 2015

Nebudu psát ,že se jedná o jediný a pravý nálev ,protože když tady na Znojemsku půjdete k jakémukoliv sousedovi tak Vám poví a já Zobraziť celý popisNebudu psát ,že se jedná o jediný a pravý nálev ,protože když tady na Znojemsku půjdete k jakémukoliv sousedovi tak Vám poví a já tam ještě přidávám . Ale tenhle recept pochází skutečně od náleváře ,který připravuje ještě dnes nálevy na okurky .Mohu jen dodat ,že tento nálev používáme i na nakládaný květák a jiné nakládané zeleniny .Tak ať Vám všem pomůže .

30 ks
porcií
240 minút
príprava

Suroviny

3 l
1 l
48 dkg
16 dkg
12 ks
45 ks
 (feferónka)




Postup

  1. 1

    Vytvoříme nálev ,který povaříme 5 minut .Necháme vychladit .Tak to jsme u nálevu . Kdo chce ,může cukr nahradit cukerínem .

  2. 2

    Okurky očistíme kartáčkem ,řádně propláchneme vodou .

  3. 3

    A teď si připravíme dostatečné množství oloupané mrkve ,kterou nakrájíme na kolečka ,oloupanou cibuli ,také nakrájíme na kolečka a kopr ,který dobře propláchneme a rozdělíme na snítky .

  4. 4

    Pokud budeme dělat více druhů ,myslím chutí ,připravíme si oloupaný česnek ,oprané feferonky ale i se stopkou (prostě celé) očištěný křen nakrájený na slabá kolečka .

  5. 5

    Do sklenice na dno dáme pár koleček mrkve ,pár koleček cibule ,1/4 kávové lžičky hořčičného semínka naskládáme okurky dost natěsno a dáme další vrstvu mrkve a cibule .Doplníme okurky až navrch a vůbec nevadí ,když ta horní překrojíte .Zalijeme nálevem až těsně pod víčko ,uzavřeme a sterilujeme při 80 stupních 15 až 20 minut podle velikosti okurek .Malé jen 15 a větší ,ty se u nás používají na přípravu salátu a nebo do omáček raději 20 minut .

  6. 6

    No a pokud chcete nějaké ozvláštnění ,tak postup stejný ,jen si přidáte česnek ,nebo feferonku ,nebo křen a nebo si to složíte podle fantazie . Na druhu okurek ani tolik nezáleží ,protože tady na Znojemsku se pěstuje více druhů .Hladké a strupaté a dokonce i zkouší semena ze zahraničí .Možná ,že specifika je v půdě to ale nevím vždycky se nám daří a našel jsem ve sklepě i 4 roky naložené zapomenuté okurky a byly výtečné a křupavé .Hlavně nepřesterilizovat .Ocet opravdu kupovat kvasný a Bzenecký je asi nejlepší ten se vozí do konzervárny ale pro tuto výrobu je 20% a tam se upravuje vodou ,která prochází přes filtry .

    Nálev na Znojemské okurky - obrázok 6
  7. 7

    A tento obrázek nesouvisí jen Vás všechny zdravíme a tohle je koníček mé manželky ,tak Vám alespoň takto pošleme pozdrav s kytičkou .

    Nálev na Znojemské okurky - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranocka
Mohlo by to byť ono :) ja len dodám,že cukerín=sacharín a určite nezamieňať s inými druhmi umelých sladidiel (aspartam atď).Je dobré namiešať repný cukor a k tomu odpočítať sacharín,kvôli tomu,že ten zastaví kvasenie a uhorky budú chrumkavé aj po dlhšom čase.
denyany
Moja mama si robí podobný nálev a jej uhorky sú ozaj vynikajúce.
Uložím si aj tento recept a keď vyskúšam, tak porovnáme, ktoré budú lepšie. Krásne prostredie vytvorila manželka, mama jw tiež maniak na kytičky a okolie jej domu vyzerá podobne.
motyka
Mám svoj nálev na uhorky, ale toho roku vyskúšam pre porovnanie chute aj tento tvoj. Uvidíme aký bude. Určite tiež dobrý. Podľa foto - uhorky prekrásne. Pre manželku - nádherná záhradka - prostredie pri dome. Chce to venovať veľa času na takéto udržanie prírodnej krásy. Chválim aj obdivujem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@klukovody , v rozpise surovín je aj cukor aj umelé sladidlo, znamená to, že buď dám cukor alebo použijem namiesto cukru umelé sladidlo ?
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Manželka má pekného koníčka :-)
jozka2
Som rada,ze si to tu pridal,u4cite to vyskusa mnoho ludi.Vdaka.5
klukodvody
@dr ano přesně to je to v popisu třeba pro někoho kdo nemůže cukr ale samozřejmě s tím cukrem je to lepší .Děkuji za komentáře a manželka za pochvalu .Pomalu chodím po vsi a ukazuji že mám ostříhané nehty ,protože je vždycky hrozně podrápaná tak aby to nebylo na mně .
leomax
@klukodvody , som rád, že si tento recept pridal. U mňa sa určite nestratí.
Mimo receptu: Manželka si zaslúži pochvalu, pekná úprava vchodu do domu. Môj starý otec bol Moravak a do dnes si spomínam na krásne upravené Moravské dedinky a hlavne veľmi dobrých ľudí.
1x dr
marika21
Nám takto zavárané uhorky chutia najviac. Sú pekné zelené. Záhradka pestrá- krásna. KK5* niekde v časopise som vyčítala takýto postup. Teraz dokvitli mne snežienky, bledule, krokusy. Kvitnú hyacinty, narcisy, kráľovská koruna oranžová, mala som žltú a červenu presádzala som ich zatiaľ nekvitnú. Na rade sú tulipány.....kvitnú modrice, zlatý dážď.....
marika21
Zabudla som na cesnak medvedí. Teraz je tesne pred kvitnutím. Už má puky.
klukodvody
Děkuji všem za krásné komentáře a hodnocení manželčiny chlouby růží ,ty má okolo celého domu ,těch keřů je 70 a některé dorůstají až 180 cm výšky .Ale k receptu .@milad prošel jsem ten recept který jsi uvedla .Toto se u nás na Znojemsku používá na tzv .močáky a ty nakládáme do soudků a nebo do kyblíků a jsou určené k rychlé spotřebě .Močáky jsou zase ale něco jiného než kvašáky ,které koupíš u každé cesty v době okurek a dělají se z tzv. přerostků to jsou okurky které se už nenakládají .Je mnoho receptů a jak píši nedovolil bych si napsat že jen ten můj je ten pravý i když je od člověka ,který se tím už léta živí .To je asi nejpoužívanější recept ,ale každý si jej trošinku upraví podle své chuti .To není kritika jiného nálevu ,jen takové vysvětlení a myslím ,že každý dává ten svůj recept jako inspiraci .Tak hezký den a děkuji i za manželku .
klukodvody
No všichni tady mně zlobíte s tím medvědím česnekem .Máme ho moc rádi ale sehnat ho tady je problém .Teď jsem si objednal semena i cibulky a zkusím ho nasadit .Mám tady na zahradě místečko kde by mohl jít .Možná že diskuze s radama kde a jak pěstovat by byla super .
amelie
zaváram uhorky každý rok, vyskúšala som viacero spôsobov, tento rok ich naložím podľa tvojho návodu, @klukodvody , ďakujem za recept:-))) aj ja mám rada ruže, už sú ostrihané aj pohnojené a škrabance na rukách vynahradí krása a vôňa:-))) s pestovaním medvedieho cesnaku nemám skúsenosti, pretože máme záhradu pri jednom z dunajských ramien a tam je ho každú jar plno, a práve preto si myslím, že mu bude dobre práve
amelie
... zavadila som o nejakú klávesu a príspevok sa odoslal neukončený, ale v podstate som toho ani nechcela pridať oveľa viac:-)))
katerin
Skvelý recept,ukladám do KK!Môj otec je moravák,tak mu možná bude pripomínať domov-pošlem im recept!
Manželku tiež odo mňa pochvál,lebo to je môj sen,mať také niečo okolo domu!!!
A k tomu medvediemu cesnaku-sme na tom stejne :(
Prehľadala som všetky lúky okolo a nič,v obchode tiež nemajú a keď som sa naň opýtala ľudí čo poznám,tak na mňa čumeli ako puk...ešte o ňom ani nepočuli.
Raz mi mamka poslala semienka cesnakovej pažítky-tak to volala ona,ale neviem či to bolo ono.Nevyšlo mi ani jedno semiačko.:((
klukodvody
Opět všem děkuji i jménem mojí ženy ,také už má všechno hotové a už mají lístky .Teď jsem našel na netu člověka ,který prodává cibulky ,tak jsem objednal myslím ten česnek a psal ,že to posílá až k podzimu na výsadbu tak jsem zvědavý .@katerin ta česneková pažitka je něco jiného ,tu máme na zahradě a je v pohodě .Má trochu silnější ty stonky než normální šnitlík ale voní po česneku .Ale medvědí česnek to prostě není .Ten nenahradíš .Tady se prodává spousta kapslí a tinktur ,ale já ho chci do jídla .Tak všem krásný den.
zizaster
Pridať dávno pred sezónou recept na nálev na super chrumkavé uhorky a žena tesne pred pôrodom si ho prečíta... Tomu hovorím podpásovka :-) Samozrejme srandujem,ukladám a snáď aj pár pohárov vyskúšam. Ďakujem :-)
klukodvody
@zizaster udělej ženě radost ,skoč do auta a přijeď zo pár zostalo a přidám Ti aj ty maličký okurečky .Přejeme Vám hodně štěstí a pořádně si to potom oslavte .
afataga
k cesnaku: ja ho mam pri plote pod trnkami, treba ho zasadit tam, kde je vlhko, kde mas napr mach, nema rad priame slnko, ale svetlo ano a hlavne to vlhko, ale sadit by sa mal na jesen
dandika1
@klukodvody dakujem za rcp.je ulozeny a az bude nejaka uroda bude podla Tvojho rcp. Manzelku chvalim -kvety su nadherne ja tiez vsade navysadzam((manzel vzdy hovori ,ze keby nebol plot tak sadim aj po ceste mam ich rada. pekny vecer:-))
kukulienka71
fajnový klasický recept sa vždy zíde, aj keď mám svoj osvedčený. Cesnak je pre mňa novinka, ale určite nám bude chutiť. Ďakujem a posielam hviezdičky už dopredu, aby som potom v lete nezabudla. Manželka je šikovná záhradníčka, vonia to u vás iste ako v rozprávke;-))
elekra
@klukodvody , ja ešte pridávam do nálevu pár guličiek čierneho korenia a do fliaš, podľa možnosti, aj hroznový list. Sterilizujem len 8 minút, potom nechávam zaváraninové fľaše vychladnúť hore dnom. Robím ich tak roky, uhorky sú skvelé, chutné a chrumkavé.
izabella929
@klukodvody , zaváram každý rok podobne, len pomer surovín je v iných číslach, ale podstata je tá istá..máme radi chrumkavé uhorky a nie len uhorky...je to skvelý recept.-)
hanka56
a macerát nedáváš ? ten dělá okurky znojemskými ne ? :-)
klukodvody
@zizaster tak jsem to špatně pochopil ,ale přání je stejné .@hanka56 nedávám nic jiného než to co jsem napsal .No tady se prodává také přímo Znojemský nálev ,aůe kupuje se málo chceme vědět co tam dáváme .@elektra tak jak píšeš obrácené sklenice to děláme bez sterilování na džemy a doba sterilování je na každém já napsal dobu kterou máme odzkoušenou a jak jsem psal i po 4 letech nejsou rozměklé ale máš to odzkoušené a révové listy dáváme spíž do zalí ale i to jsem už tady u nás slyšel a také ty listy děláme plněné masem .@afataga děkuji za zprávu o česneku .Dneska jsem ho objednal a hned mně prodejce upozornil ,že bude posílat na podzim a už mu připravuji místečko a budu ho opatrovat jako oko v hlavě .Opět děkuji všem za komentáře a jsem rád ,že se růže líbí a musím říct ,že když kvetou ,hlídají je i sousedé a když někdo chce ,tak si přijdou říct a rádi ustřihneme a dáme .
lidia3
aj ja robim znojemske uhorky,ale ked by som chcela s umelym sladidlom kolko ho asi treba na tu davku čo je napisana?
neposed
srdecna vdaka za recept na uhorky, uz je v KK, mam cosi podobne, ale tento priamo od zdroja ma potesil. Krasny pozdrav Tvojej manzelke, to prostredie je nadherne, klobuk dole.
klukodvody
@idia 3 já to nevím přesně ,ale sousedka dělá s cukerínem a dává 30 .
Děkuji za pěkné komentáře .
spetkasoli
mily"@kluku ", okurcicky mas nadherne, z tej sklenice sa krasne usmievaju a ako si ich tam pekne a vela poukladal, no to sa mi nikdy nepodari. Mam tiez dobry nalev na okurky, ale tento tvoj sa mi velmi paci a ukladam si ho aj s 5*hviezdickami pre teba aj pre tvoju sikovnu zienku za ukazkovu prdzahradku s ruzami. Mozes mi prosin prezradit, kde sa da zohnat ta cesnekova pazitka?, velmi ma to zaujalo a s medvedim cesnekom mam tiez problem, tu nam nerastie. Prajem pekny den a pozdravuj manzelku
klukodvody
Tak @spetkasoli ty okurčičky skládá moje žena a je to vždycky tak ,že vybírá tak aby to bylo akorát a ty úplně maličké jsou tak 3 až 5 cm velké těch dělá málo ,ono jich také moc nejde sebrat .A ta česneková pažitka se dá koupit tam ,kde prodávají semena u nás v květinářství a vyseli jsme ho před 4 rokama a krásně přezimuje a je rok od roku lepší .No a z pochval za růže má žena radost .
boxik
Som skutočne rád že sa tu zjavil tak aktuálny recept, hneď zajtra nabehnem do záhrady a naložíme Znojemské uhorky . Inak tie uhorky za to nemôžu a tie o ktorých je reč sú naozaj výborné.
jujoska
no toto vy uz mate nakladacky v zahrade @boxik ? to su asi nejake poriadne rychlene nie?
aroooo
za recept aj ja ďakujem, ešte som nerobila bez Deka či Zelka, ale zloženie mávam ako ty - uhorky,mrkva,kôpor,cibuľa. Zvykla som používať aj tuším Zelko bez sterilizácie /len zaliať horúcim nálevom a dať hore dnom/ a neviem čím to je, tie nejako zmäknú, neviem od čoho alebo prečo keď sa vôbec nevaria. K cesnaku medvediemu: pred rokom pri zbere som si doniesla domov aj za hrsť rastliniek aj s cibuľkami, aj som ich tak spolu zasadila na roh hriadky - tienisté miesto, slnko svieti len ráno a udržuje sa tam vlhko a tento rok pekne vyrástol, zatiaľ sa veľmi nerozrástol. No neviem ako ho chceš opatrovať, keď listy má dosť krátko, keď kvitne už by sa nemali listy zbierať, nemajú vraj už tú silu, odkvitne, listy zvädnú a zatiahne sa do zeme, že nevieš kde je, podobne ako konvalinka, ktorej sa listy podobajú, no bacha, tá je jedovatá, povedala by som - na pestovanie bezproblémová rastlinka. Manželke- záhradka je úchvatná, milujem kvety....
klukodvody
@aroooo je tu k dostání sušený medvědí tak to co zbyde buď usuším a nebo zkusím tu pastu jak píši a dík za rady ohledně česneku a pochvalu manželčiny radosti .
tatranocka
@lidia3 treba sa pozrieť na balenie,kde je napísané,čomu zodpovedá 1tbl sacharínu.Videla som ,že 1tbl = 5g cukru,v tom prípade by si musela odpočítať 96ks,ale radšej menej,lebo chuťovo je ako keby sladší.U nás sa nedáva len sacharín,prepočítame napr. ako v tomto prípade dáme 40Dg cukru a 16tbl. sacharínu.Ten sacharín sa tam vyslovene dáva kvôli zastaveniu kvasenia a uhorky nezmäknú.Nikdy sme nezavárali len so samotným sacharínom.
tassiedevil
páči sa mi ten znojemský nálev, len tu u nás dostať len 4 percentný ocot...pokúsim sa zvýšiť dávku octu k pomeru vody..možno to bude pracovať.) vdaka za recept..
a pre ostatných @Varech árov ...viete vôbec z čoho je sacharin vyrobený? COAL TAR... v preklade uhoľný decht...je to chemický koktél, ktorý okrem iných chemikálii a kyselín obsahuje, chlor, amoniak, síru...atd.. spôsobuje, rakoviny močového mechúra, alergické reakcie , bolesti hlavy, dýchacie ťažkosti, kožné problémy, hnačky....tak sa nad tým zamyslite a ruky preč od sacharinu čím skôr, tým lepšie....tieto informácie sa k vám dostávajú veľmi pomaly alebo vôbec neexistujú???to ma teda prekvapuje...priemysel ho samozrejme používa ako sladidlo, lebo je to lacná verzia cukru...sacharín je 700x sladší ako cukor....ale prírodné v ňom nič nie je....tak to len informácia na okraj aby ste vedeli.....
prepáč @klukodvody , že som sa pod tvojím receptom rozpísal, ale mi to už nedalo....sorry:)
tatranocka
Ak to má byť poučenie pre mňa,tak sa neunúvaj.Ja to viem...až na určité nezrovnalosti (sladivosť sacharínu je 250-300x vyššia ako cukru).Druhá stránka je,že sú ľudia,ktorí nemajú na výber.A u nás konkrétne používame len trstinový cukor a tých pár tabliet,ktoré dávame do nálevu už roky a nie je to kvôli sladivosti,nás nezabije.Na SK sú týmto sladené všetky limonády,kompóty a sirupy,vrátane takých svetových značiek ako je coca-cola.A tie my nepijeme.
1x viera1
klukodvody
@tassiedevil to přece vůbec nevadí ,naopak je dobré podiskutovat .Teď napíši něco o čem jsem jen slyšel nevím neznám nezkoušel jsem hodně se mluví o Stevii ale je to jen poznámka .
milad
@klukodvody , asi si nerozumieme. Môj recept nie je na uhorky na rýchlu spotrebu, a nie je to ani o mliečnom kvasení. Sú to normálne sladkokyslé uhorky, s použitím umelého sladidla pre tých, čo nemôžu cukor. Dá sa robiť aj s cukrom a vôbec ich netreba spotrebovať okamžite. Mám v pivnici aj z roku 2008 a sú ok. Za ten čas akurát veľmi jemne vybledla tá živá zelená farba. Nič viac.Takéto staršie používam do šalátov. Na chuti netratia.Veď skús, uvidíš.
klukodvody
@milad promiň já ten recept asi špatně viděl a přehlédl jsem to sterilování .Já četl nevaří se a nějak jsem to zaměnil .Omlouvám se .No a na druhou stranu jsme tam nechtěně dali další možné postupy .Věřím ,že Ti tak dlouho vydrží nám jen v případě ,že je někde zastrčená jinak se rodina postará ,aby nezbyly .
tassiedevil
@tatranocka , nie neadresoval som to tebe, ale hodne sa tu hovorí o éčkach, tak ma prekvapilo, že mnohí používajú sacharin...samozrejme 1-2 tabletky nikoho nezabijú, ale tí čo ho požívajú pravidelne môže spôsobovať uvedené problémy...a nakoniec, ktorí nemôžu cukor, lepšia alternatíva je nič... bez cukru sa dá existovať, ba dokonca zdravšie...aj pre tých, ktorí môžu..:) a trstinový cukor je tiež len cukor, takmer žiadny rozdiel od repného, trochu zdravší pokiaľ nie
je rafinovaný....tu ho volajú hnedý cukor...v Austrálii sa cukor výhradne robí len z trstiny...
@klukodvody , Stevia je prírodný cukor z rastliny, ale aj o tom už tu začínajú kolovať rôzne dohady....dnes je ťažké niečomu uveriť..:)
milad
@klukodvody , tiež som bola v rozpakoch a nevidelo sa mi, čo si napísal. Tak už sa to vysvetlilo. Ak niekedy vyskúšaš, daj vedieť. Okrem iného má ten recept aj tú výhodu, že sa sterilizuje veľmi kratučko, len aby viečko chytilo. Prešla som množstvom receptov - vyskúšala, ale tento nám vyhovuje a iný už ani nerobíme.
mezi
160g soli? Vážne? Na 1 liter octu a len 3 litre vody? NaCl + CH3COOH dáva pekne silný octan sódny - vo vode rozpustná chemikália, nuž uhorky odstáte v tomto náleve hoc len rok - a to sa chváliš, že i viac rokov - sú sodíková bomba!! Zjesť takto celú úrodu, zo 30 pohárov za rok, amen s tvojím srdcom...
medovnicek
už aj si ukladám recept, zavárané uhorky u nás milujeme, vďaka, že si sa s nami podelil:)
kukulienka71
Tak už len počkať na chladnejšie počasie a ochutnať tieto uhorečky:-) robila som z polovičnej dávky a vyšlo mi presne týchto 6 fliaš 7dcl. Niektoré sú s cesnakom, niektoré s kôprom, aj na štipľavo.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia