Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept)

Autor receptu: violeta

Tento nákyp som upiekla pre priateľov, je rýchly a chutný. Nie je veľmi sladký, preto som ho podávala poliaty javorovým sirupom. Recept je podľa Camille Bergerson, upravený.

6-7
porcií
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Najpr som si pripravila kysnuté cesto. Spravila som kvások z droždia, lyžice cukru a vlažného mlieka. Zmiešala som si sypké suroviny a pridala som vajce, zmäknuté maslo a kvások. Cesto som zmiesila a nechala kysnúť, v priebehu kysnutia som ho asi 2x premiesila. Ak je už pekne nakysnuté, môžeme pokračovať.
  2. Na zálievku som vyšľahala vajcia metličkou, pridala som mlieko, kávu a cukor.
  3. Cesto som na doske nakrájala na kúsky.
  4. Rukami som ho trocha naolejovala a poukladala do misy. Celé som to zaliala pripravenou zálievkou.
  5. Do vymazanej zapekacej misy som uložila polovicu zmesi aj so zálievkou, na túto vrstvu som dala čokoládu.
  6. Na vrch som uložila druhú polovicu zmesi aj s tekutinou. Pokiaľ sa mi vyhriala rúra, cesto pekne podkyslo. Nákyp som dala piecť do vyhriatej rúry na 175 °C na 10 minút, ohrev zhora aj zdola + ventilátor, vrch mi začal podozrivo hnednúť, preto som ohrev prepla len na spodok+ventilátor. Takto som piekla ešte 15 minút. V pôvodnom recepte bolo, piecť na 180 °C, 25 - 30 minút. To si už musíte odsledovať podľa vašej rúry.
  7. Nákyp som podávala ako dezert ku káve, poliaty kyslou smotanou ochutenou javorovým sirupom, alebo len poliaty javorovým sirupom. Určite by sa hodil aj tekutý med.