Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou fotorecept

violeta - fotkavioleta, 10. augusta 2016
Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept)
Foto: violeta

Tento nákyp som upiekla pre priateľov, je rýchly a chutný. Nie je veľmi sladký, preto som ho podávala poliaty javorovým sirupom. Recept je podľa Zobraziť celý popisTento nákyp som upiekla pre priateľov, je rýchly a chutný. Nie je veľmi sladký, preto som ho podávala poliaty javorovým sirupom. Recept je podľa Camille Bergerson, upravený.

6-7
porcií
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
200 g
100 g
140 - 150 ml
40 g
15 g
40 g
1 ks
 štipka
Zálievka:
3 ks
70 ml
80 ml
1 - 2 PL
Ďalšie suroviny:
160 g
 (alebo olej) na vymazanie formy




Postup

  1. 1

    Najpr som si pripravila kysnuté cesto. Spravila som kvások z droždia, lyžice cukru a vlažného mlieka. Zmiešala som si sypké suroviny a pridala som vajce, zmäknuté maslo a kvások. Cesto som zmiesila a nechala kysnúť, v priebehu kysnutia som ho asi 2x premiesila. Ak je už pekne nakysnuté, môžeme pokračovať.

  2. 2

    Na zálievku som vyšľahala vajcia metličkou, pridala som mlieko, kávu a cukor.

    Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto som na doske nakrájala na kúsky.

    Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rukami som ho trocha naolejovala a poukladala do misy. Celé som to zaliala pripravenou zálievkou.

    Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vymazanej zapekacej misy som uložila polovicu zmesi aj so zálievkou, na túto vrstvu som dala čokoládu.

    Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na vrch som uložila druhú polovicu zmesi aj s tekutinou. Pokiaľ sa mi vyhriala rúra, cesto pekne podkyslo. Nákyp som dala piecť do vyhriatej rúry na 175 °C na 10 minút, ohrev zhora aj zdola + ventilátor, vrch mi začal podozrivo hnednúť, preto som ohrev prepla len na spodok+ventilátor. Takto som piekla ešte 15 minút. V pôvodnom recepte bolo, piecť na 180 °C, 25 - 30 minút. To si už musíte odsledovať podľa vašej rúry.

    Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nákyp som podávala ako dezert ku káve, poliaty kyslou smotanou ochutenou javorovým sirupom, alebo len poliaty javorovým sirupom. Určite by sa hodil aj tekutý med.

    Nákyp z kysnutého cesta s horkou čokoládou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Hmm, to vypadá zajímavě @Violeta - jak postup, tak finální dobrota. Je to hravý recept, až ti pomalu dílo prchlo z formy haha Určo jsi přátele takovou dobrotou potěšila, jsi šikulka!!
stanci11
riadne zaujímavé ;) nemám moc rada kávové príchute, je ju moc cítiť @Violeta ? Že či to risknuť, alebo nahradiť niečím iným, trebárs rumom :)
violeta
Áno @haji , pekne sa nafúkol, bola som milo prekvapená, manžel robil zabíjačkovú kapustnicu, tak tento nákyp bol ku káve.
@stanci11 , ak nemáš rada kávu vôbec ju tam nedávaj, v nákype je dosť čokolády a málo cukru, takže jej chuť je v ňom najvýraznejšia. V pôvodnom recepte bola prášková káva a vanilková aróma, to doma nedržím, takže ja som ich tiež nahradila.
Ďakujem @cesminaz , najlepší je ešte teplý, poliaty niečim sladkým.
Ešte som zabudla napísať, že priemer zapekacej misky mám 23cm.
Prajem vám dievčatá pekný deň :)
1x haji
violeta
Ďakujem @monty469 , na teba som myslela, priniesli mi cukety, musím vyskúšať niektoré tvoje recepty :))
jack
Veľmi dobrý recept.Kávové môžeme.
afataga
nepohrdla by som kuskom, ten rum je dobry napad, ponukam malu radu: ked peciem nieco take vysoke, tak na polovicu casu pecenia zakryjem vrch alobalom, prave aby mi to zvrchu neprihorelo, mne to funguje
zdenka1009
Niečo podobné som už piekla, bolo to poliate šľahačkou...tvoje je vyšperkované čokoládou, kávou...takéto buchtičky musia byť veľmi ľahodné a voňavé...5*
violeta
Ďakujem @jack , dobrá rada @afataga , tiež by som ho bola prikryla alobalom, keby nezačal poslúchať, ale takto som to vystihla a bol ako obrázok ;)
@zdenka1009 , tento nákyp sa dosť zlial dokopy, neboli to jednotlivé buchtičky, len také hala-bala a v pôvodnom recepte ho autorka servírovala poliaty šľahačkou a čokoládovým topingom
izabella929
Tam kde je čokoláda v koláči, je všetko moja fajnotka.-) Vyzerá to moc zvodne, iste by som sa nechala pozvať.
babidka
Dobrota ! Konecne nieco kysnute ktore uspokoji aj moju posadnutost vsetkym cokoladovym :-) Tiez uvazujem , ze si nebudem kazit chut cokolady nejakou kavou ...ale rum alebo vyraznejsi liker by mozno pridal este nieco "navyse" , co myslis ?
tiginko
ja nie som veľmi na kysnuté, ale na tohto krásavca by som sa nechala veru nahovoriť! Také Amaretto by nemuselo byť zlé, čo povieš @babidka ;-)
evanaaa
Mne by ani tá kávová chuť nevadila, káva a čokoláda idú spolu, no ani rum by sa k tomu nestratil :)) Čím viac dobrých príchutí, tým lepšie.....veľmi ma nabáda odlomiť si kúsok tohoto iste jemného nákypu.
violeta
Fúha, dievčatá, prepáčte, neignorujem vás, len som na cestách :-)
Je to asi dobrý nápad s aromatickým alkoholom, skúste a dajte vedieť, držím palce...Je jemnučký, ale len keď je teplý, zvrchu chrumkavý a vo vnútri ako vata....kúsok zostal a vychladnutý už nebol taký zaujímavý...
Ďakujem vám všetkým, dobrú noc :-)

staja
Páči sa mi tento výmysel, určite bude mať u nás úspech. Dobrý recept.
valeri
jééj, o takomto niečom som doteraz nepočula, ale vyzerá to veeeeľmi dobre. Ukladám a vyskúšam
kukulienka71
u mňa je toto horúci favorit na sladký recept mesiaca:-) musí byť fantastický! pred chvíľou som dojedla jeden tiramisu zvolenský jogurt, inak by som asi po tomto nezaspala:-DD
violeta
@staja ,valeri,kukulienka71 aj vám ďakujem.
My baby sme proste maškrtnice :-))
Pekný večer!
kukulienka71
Ahoj, @violeta :-) dnes som ho piekla, polovicu múky mám celozrnnej špaldovej hladkej. Ešte sa mi tam žiadali hrozienka do cesta, namočila som ich predtým do vaječného koňaku, ním som aj pri podávaní dospelým poliala tento fajnový múčnik. Vrch som posypala mandľovými lupienkami. Prikryla som ho len posledných 5 minút, piekla som teplovzduchom 30 minút na 170°C.
tu je pred pečením



1x haji
violeta
Ahoj @kukulienka71 , dúfam, že vám chutilo...
Krásne fotky, ďakujem, si veľmi zlatá ;)
U dcéry som si lepšie pozrela originál, požitý bol nejaký polotovar, ale to cesto nepoznám. Vyzerá ako kysnuté, ale nejde tam droždie, ale kypriaci prášok. Skúsim pridať link. Chcem to vyskúšať spraviť aj takto a uvidím, aký bude rozdiel. Pozdravujem :)
 www.marthastewart.com/316713/flaky-buttery-biscuits...