Nakladaný Hermelín na kyslo

kimlo - fotkakimlo, 29. júna 2015
Nakladaný Hermelín na kyslo
Foto: kimlo

Receptov na nakladané syry je tu veľa, na internete som vžak dávnejšie objavil jeden výnimočný, ktorý sa predsa len od ostatných líši...nie je použitý Zobraziť celý popisReceptov na nakladané syry je tu veľa, na internete som vžak dávnejšie objavil jeden výnimočný, ktorý sa predsa len od ostatných líši...nie je použitý klasický nálev pozostávajúci len z oleja s bylinkami či koreninami, ale ochutený olej so sladko-kyslou príchuťou, ktorú mu dodáva cukor, ocot a prípravok na konzervovanie zeleniny od nemenovanej firmy.

4
porcie
20 minút
príprava

Suroviny

4 ks (alebo iný syr s bielou plesňou 80g)
250 ml
1 PL
1 PL
3 PL
3 ks
4 strúčiky
podľa chuti
1 - 2 ks
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Zrejme najväčší problém bude zohnať prípravok na konzerváciu zeleniny Pikant Fix od nemenovanej firmy. Pred časom sa u nás bežne predával v obchodoch, no keď som ho začal zháňať, nebolo po ňom ani chýru...keď som napísal priamo výrobcovi, odpovedali mi že sa na Slovensko prestal dovážať pre nezáujem spotrebiteľov. Ujo Google mi poradil že ho ešte dostať v južnejších krajinách bývalej Juhoslávie, mne ho jedna známa priniesla zo srbskej Vojvodiny. Dá sa kúpiť aj v Chorvátsku, a keďže sa blíži čas dovoleniek, prípadní záujemci o takto nakladaný syr by si mali tento prípravok napísať do nákupného zoznamu... Toľko o prípravku Pikant Fix....

    Nakladaný Hermelín na kyslo - obrázok 1
  2. 2

    Hermelíny pokrájame na štvrťky, cibuľu na tenké mesiačiky, cesnak na plátky.

  3. 3

    Na miernom ohni necháme rozpustiť v oleji cukor (ja som použil trstinový), Pikant Fix, a ocot. Po rozpustení cukru necháme nálev vychladnúť.

  4. 4

    Na dno pohára uložíme nakrájanú cibuľu, bobkový list, na to kúsky hermelínu, cibule, cesnaku, baranie rohy, olivy...a pokračujeme až minieme všetky suroviny. Zalejeme vychladnutým nálevom, uzatvoríme a dáme do chladničky aspoň na 5 dní.

    Nakladaný Hermelín na kyslo - obrázok 4
  5. 5

    Po 5-tich dňoch je táto lahôdka určená na konzumáciu, môžeme použiť ako chuťovku k vínu, či pivu, prípadne ozdobu studených mís.

    Nakladaný Hermelín na kyslo - obrázok 5

Diskusia k receptu

letisia
@kimlo a môžem ten ťažko dostupný pikant fix nahradiť aj našim obyčajným Zelkom, Dekom alebo niečím podobným a dopikantniť to? Recept sa mi veľmi pozdáva. Môžem to nechať naložené aj 3 týždne?
laurisia
No dobre, ale keďže Chorvátsko určite do mesiaca nebude a na uvedený recept mám chuť už teraz, toť nastupuje otázka - môžem použiť klasické Zelko alebo Deko, keďže baranie rohy mám viac ako pikantné? :-)
jujoska
podla tohoto receptu som nakladala syr aj ja v minulosti, skoncila som s nim presne kvoli tomu, ze uz som nevedela zohnat pikant fix. Mozem potvrdit ze chuti vyborne
klaudia968
@Kimlo páči sa mi recept, ukladám ja si dám ten hermelín pred nakladaním, ale moji chlapi doma potom. Dúfam, že si ten pikant fix nezabudnem v chorvátsku kúpiť.
jujoska
ten pikant fix si pamatam ako cerveny, s mletou paprikou. Je odlisny od Zelka alebo Deka, ma inu chut
kimlo
Babenky v tomto Vám neporadím, iný prípravok som neskúšal, možno by to chcelo skúsiť...
patroveckypitrs
To vyzerá byť dobréé. Mám dcéru Nemecku tam mi ho isto zoženie. Už teraz mám na to chuť. Aj 5***** a ukladám si to.
izabella929
@kimlo , toto je bomba špica..) vyzerá strašne chutne a sladkokyslý nálev môže byť iba vynikajúci..ochutnala by som bez váhania.-)
staja
Je to paráda, len ako prísť k tomu Pikant Fixu. V každom prípade je to niečo, čo by pochutilo.
natascha1
@kimlo , pekná úvodná fotka, priam na zjedenie. V piatok cestujem do Chorvátska a určite viem, čo si odtiaľ prinesiem. Po návrate domov vyskúšam. KK
tatranocka
@kimlo keby si tu hodil zloženie,dalo by sa porovnať s inými nakladačmi,v čom je iné.Ja myslím,že je tam len pridané niečo pikantné (chilli ?).
frezia
Vyzera to vyborne, Pikant Fix tu dostat, tak to urobim.
venusa
Perfektne a kazdy si tam nalozi, co ma rad. Robievam ho, mocna fajnotka.
tatranka
Syr nakladám,no robím ho len v slanom a pikantnom náleve.Tvoj recept sa mi páči.Keďže má pár tvojich receptov,ktoré som robila nesklamalo a dostali sa do nášho jedálnička,určite vyskúšam aj tento.Je pre mňa zaujímavý.
bembo
kimlove recepty sa mi vždy páčili,pretože ja mám rád pikantné jedlá.takže ukladám aj tento,a teším sa až ho zrealizujem.
kecemis
@kimlo tak toto sa mi dostat do ruk, uz to nepustim, kym flasa nebude prazdna. A myslim, ze by som zniesol aj habanero v tom. Uvidim ci sa mi postasti najst ten fixator.
kimlo
@tatranocka dám si preložiť zo srbštiny zloženie a napíšem ho sem, možno sa nájde niečo k tomu podobné aj u nás. Ďakujem Vám všetkým za pozitívne komentáre, vrelo tento recept dopručujem, takto naložený syr mi chutí oveľa viac ako len v oleji. @kecemis habanero sa tam určite hodí aby to malo ten správny "říz"...
babkamt
Recept si uložím, počkám na zloženie Pikantu, potom zrealizujem.V chladničke sa na manžela teraz usmieva utopenec,dúfam, že k nemu čoskoro pribudne aj nakladaný Hermelín. Manžel má rád štipľavé. Šplhnem si u neho. 5*
jujoska
uz som si spomenula ako to bolo s tymi Pikant fixami: jeden bol v zelenom sacku ako na tvojom obrazku, a ten mal ponadpis sladko-kysly ak si dobre pamatam a ten druhy, ktory som mala na nakladanie hermelinu bol v cervenom sacku s podnadpisom Pikantny. Nieco sa mi podarilo najst na internete

eviana
@kimlo , tak totok vyzerá veľmi fajne, priam neodolateľne, hriechom by bolo neopáčiť ;) 5*
kimlo
Takže ako som sľúbil, tu je zloženie Pikant Fixu:
kuchynská soľ
horčičné semienka
kôpor
koriander
mleté čierne korenie
bobkový list
konzervanty: kys.benzoová E210, benzoan sodný E211, disiričitan draselný E224
neviem aké zloženie má Deko či Zelko, možno to bude podobné




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia