Nakladaný encián

Nakladaný encián (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Cez sviatky, a trochu aj po nich, som bola v dcérinej rodinke. Keď začala nakladať na Silvestra encián, nedalo mi, aby som to nenafotila. Nie je to teda môj recept, ale s jej súhlasom zverejňujem. Tento recept robieva na stretnutia priateľov, či už v rodine alebo v kešerskej partii a je vždy veľmi vítaný a vďačne prijímaný.

6-12
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Tu sú pripravené suroviny. Chýba tu olivový olej. Množstvo syra je do dvoch 7 dcl pohárov.
  2. Najprv sa vždy pripraví nepikantná verzia. Na dno pohára dáme 3 rozkrojené olivy (môžu byť aj tmavé) a trochu cibule, ktorú krájame na pol krúžky. Cesnak si zlisujeme, pridáme mletú červenú papriku a vymiešame pastu, ktorú rozdelíme na 6 dielov.
  3. Syr rozkrojíme priečne napoly a jednu stranu natrieme cesnakovo-paprikovou pastou.
  4. Na pastu pokladieme cibuľu a nakladanú kápiu.
  5. Priklopíme druhou polovičkou a aby sa syr lepšie vkladal do pohára, prekrojíme kolmo. Vložíme do pohára.
  6. Na syr dáme cca 3 - 4 prekrojené olivy, 5 ks čierneho korenia a jeden bobkový list. Takto sa nám zmestia do pohára 3 ks syra. Na vrch dáme ešte pár kúskov cibule, bobkový list a celé čierne korenie. Zalejeme po dávkach (aby mohol dobre zatiecť) olivovým olejom, najlepšie extra virgin.
  7. V druhom pohári postupujeme rovnako, no prv než začneme polovice syra natierať cesnakovo-paprikovou pastou, pridáme do nej mletú čili papriku. Ku kápii pridáme podľa chuti pikantnú papriku. Dcéra dávala baranie rohy, tentoraz boli riadne štipľavé. Jeden pohár má zelený vrchnák, pohár s červeným vrchnákom je s čili papričkou. Poháre dáme na tanierik alebo tácku, pretože syr bude zrieť a môže trošku obsahu vytiecť. Necháme v kuchyni 24 hodín, potom dáme do chladničky. Najlepší je na tretí až štvrtý deň.