Nakladaný cesnak

Vladimír Morochovič
nezávislý šéfkuchár, 23. novembra 2014
Nakladaný cesnak
Foto: Ľuboš Pilc
10
porcií
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg ošúpaný
1 l
1 l
1 bal. vetvičky
1 bal.
podľa chuti (majorán, petržlenová vňať, zeleninová vňať...)




Postup

  1. 1

    Olúpané strúčiky cesnaku dáme do čistých pohárov. Zmiešame olivový olej, slnečnicový olej a vetvičky rozmarínu a na jemné pásiky nakrájanú čerstvú čili papričku. Zahrejeme na 100°C.

  2. 2

    Týmto bylinkovým olejom zalejeme strúčiky cesnaku, dáme do fľaštičiek a dobre uzatvoríme. Necháme vychladnúť. Následne dáme do chladničky na 8–10 dní, potom ho už môžeme konzumovať. Po zmixovaní z neho máme úžasnú cesnakovú pastu.

  3. 3

    Takto naložený cesnak uskladňujeme na chladnom a tmavom mieste. Ak by doba uskladnenia prekročila 3 mesiace, treba uzatvorené fľaštičky sterilizovať. Naložený cesnak v oleji „zosklovatie“, strúčiky budú priesvitné, čo nie je chybou.

Diskusia k receptu

mijaita
Tak cesnek delam kdyz jsou pekne strouzky a dobre se loupaji. Je vyborny!
marianne
obrazok je podareny:-) tiez ho robievam tymto sposobom,je vyborny
azalka22
robila som to podobne, zaliala oliv.olejom, do chladu. a po nejakych 3 tyzdnoch zacal kvasit. preco?
redakcia
@azalka22 Možných dôvodov je niekoľko - nebol dobre očistený, alebo bol už „chorý“. Vo flaštičke bola špinka, alebo to nebolo dobre utesnené.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia