Nakladaný cesnak s bylinkami fotorecept

Roman Pekný
šéfkuchár hotela Villa Nečas**** v Žiline, 20. januára 2017
Nakladaný cesnak s bylinkami (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
500 ml
5 g čerstvý
5 g čerstvý
10 g
20 g




Postup

  1. 1

    Olej zohrejeme na 80 °C. Pridáme očistený cesnak, čerstvé bylinky a soľ.

    Nakladaný cesnak s bylinkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na miernom ohni pomaly konfitujeme cesnak domäkka. Nie však na prudkom ohni, aby sme zachovali peknú zlatistú farbu cesnaku a aby olej tiež nestmavol.

    Nakladaný cesnak s bylinkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec pridáme najemno pomleté štvorfarebné korenie alebo čili. Potom cesnak necháme vychladnúť v uzatvárateľnej nádobe zo skla. Nakladaný cesnak používame ako prílohu ku grilovanému mäsu, steakom a k rybám.
    Tip: Strúčiky cesnaku, ktorý chceme naložiť, musíme dôkladne vyberať. Nemal by obsahovať klíčky, nakladáme len zdravé kusy. Najlepšie je, ak naložíme cesnak, ktorý sme dopestovali bez chémie.

    Nakladaný cesnak s bylinkami (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

mirop
u takychto receptov si vzdy hovorim, ze by neuskodilo napisat, co potom s tym... je pekne ze mame nalozeny oprazeny cesnak v oleji, ale...
ancicka
ja si do oleja ukladám cesnak a to preto,aby som olej mala s vôňov cesnaku.Robievam to domalých fľaštičiek,rôzne aj s bylinkami,ale len tak naložený a luhovaný ,nie do horúceho.
evanaaa
Ja mám tiež naložený cesnak v malom poháriku, podľa potreby olej dolievam, ale nevarila som, robím tak ako aj @Ancicka , podľa mňa je zbytočné olej ohrievať, vylúhuje sa to aj tak.......
yogicek
@Evanaaa
Hlavný produkt tohoto receptu je cesnak ktorý sa podáva ako príloha a má byť mäkký, preto sa sa olej zahrieva a cesnak konfituje. Ochutený olej je len vedľajší produkt, takže nie je zbytočné ho zahrievať ale naopak nutné. Keď ho dáš len vylúhovať do studeného oleja budeš mať ochutený olej ale v podstate surový cesnak a taký by si k tým rôznym mäsám asi nepodávala. Pekný večer.
martakv
Len jedna poznámočka, v recepte sa píše "najemno pomleté štvorfarebné korenie alebo čili", ale ja tam vidím celé korenie a celé čili. Tak ako? mleté či celé? ale inak dobrý recept a pekné foto. Vyskúšam, keď kúpim dobrý slovenský cesnak a korenie dám ako na foto - celé, urobí pekný efekt vo fľaštičke a v prípade potreby sa dá ľahšie odstrániť.
evanaaa
@Yogicek , pravdu máš, ale ja som nepočítala (osobne) s využitím toho cesnaku ako s prílohou, mne ide o chuť toho oleja, ale aj cesnak sa dá zjesť surový, ak by už šlo o to......ale to už sa netýka receptu.