Nakladanie sušených paradajok

turanec - fotkaturanec, 14. augusta 2010
Nakladanie sušených paradajok
Foto: turanec

Rajčiny nakrájame na plátky a jemne posolíme a dáme sušiť do trúby na 50.-60 stupňov Celzia alebo do sušičky Po usušený ich dáme do pohárov Zobraziť celý popisRajčiny nakrájame na plátky a jemne posolíme a dáme sušiť do trúby na 50.-60 stupňov Celzia alebo do sušičky Po usušený ich dáme do pohárov a to tak že naspodok dáme sušene paradajky potom nakrájaný cesnak a bazalku Osolíme okoreníme podľa chuti a nakoniec usušenú feferónku Ale môžeme dať aj tymian, petržlen oregano. Nakoniec zalejeme olivo. olejom alebo podľa vlastnej chuti .Podávame po 1 mes. ako príloha k mäsu alebo k cestovinám na pesto Dobru chuť.

Suroviny





Postup

  1. 1

    usušene paradajky v sušičke

    Nakladanie sušených paradajok - obrázok 1
  2. 2

    môžeme sušit aj v elek.rure pri teplote 50-60 C ale nezabudnite nechat dvierka pootvorene davam varešku do dvierok

    Nakladanie sušených paradajok - obrázok 2
  3. 3

    Do pohárov ukladame suš.paradajky a cesnak .Osolime,okorenime,pridame feferonku ale nemusime Pridame bazalku a zalejeme oli.olejom Kto nema rad bazalku môže dat petržlenovu vnat,alebo tymian, oregano a nechame aspon 1 mesiac v chladničke.Podavame k mäsu na cestoviny a pod. Dobru chut

    Nakladanie sušených paradajok - obrázok 3

Diskusia k receptu

enerrgizer
vyzerá to výborne, asi to spravím... za aký čas sa asi v rúre vysušia paradajky?
turanec
Podla toho ake budu velke a ake množstvo vody budu obsahovat
asi 8-10 hod.
turanec
Takto nakladane paradajky maju široke použitie npr.na pomazanky,k mäsu,na cestoviny do salatov atd. Olej na cestoviny a do salatov
egreska
zbožnujem tieto paradajky, ale pripravit ich doma sa mi zda dost zdlhave..možno sa niekedy odhodlam..väčšinou si nakupim v akcii :-))
enerrgizer
to je fakt dlho, kúpim vákuove sušené a dám ich do tvojho nálevu...to by sa mohlo podariť...
2010
Nepocuvaj ich , domace sa nedaju porovnat.
My robime trosku inac ako mi to ukazal jeden nas zakaznik .
Robime tzv. polosusene cca.4 hodiny a plus trochu pocukrovat praskovym cukrom a cerstve oregano pred susenim a pouzivame extra panensky olej.
alena45
Už pár rokov robievam sušené paradajky. Nedá sa to porovnať s kupovanými. Robím ich z podlhovastých, prekrojím ich pozdĺž, poukladám na plech, podlejem trochu olejom, posypem sekanými bylinkami - bazalkou a rozmarínom, hrubozrnou soľou a dám sušiť. Suším ich aj dva dni, keď prídem z práce, zapnem rúru a niekoľko hodín ich nechám sušiť. Potom ich naložím do pohára a zalejem olejom, ktorým som ich podliala. Pre istotu ich aj sterilizujem. Sú síce mäkšie ako kupované, ale používam ich výhradne na cestoviny s cesnakom, tam sa pekne dajú potrhať, takže na moju porciu stacia tri-štyri kúsky. Doma dozreté paradajky nie je potrebné cukrovať, ani používať ocot, pretože naozaj zrelá paradajka sladkosť aj kyslosť v sebe má.
Bohužiaľ, tento rok sa im vôbec nedarí, chytila ich hniloba a akosi sa šíri ďalej. Uvidíme.
2010
alena 45, aj nase paradajky tento rok ...skoda hovorit.
My pouzivame tiez tie ovalne Roma .
braxi
alena45 - prečo olej, keď ideš paradajky sušiť?
tinca
@turanec šikovný rcp, určite domáce sú kvalitnejšie aj chutnejšie.Ukladám si ho do KK:-))
alena45
Braxi, taký recept som našla na ruskej stránke a ten mi vyhovuje najviac. Predtým som sušila a väčšinou presušila na "žuvačku". Tieto sú vlastne veľmi vláčne, a do cestovín nemusím krájať, len vidličkou ich v oleji potrhám.
bozulka
Asi by som to mala vyskúšať aj ja,ale tento rok nemáme na zahrade vôbec paradajky.Milujem ich, len kupované sú drahé a niekedy nie sú chutné.Pre istotu recept ukladám aj s @alena komentom.
samanka
tak na sušenie paradajok som sa ešte nikdy neodhodlala, ale mám rúru, do ktorej sa dajú naraz 3 plechy a paradajky sú napodiv tento rok pekné (klop,klop)...vyskúšam
turanec
Ak má niekto lepši recept na nakladane paradajky tak ho napište
Rada skusim niečo nove dakujem
turanec
alena 45 ak maš lepši recept tak ho napiš ja ho určite vyskušam
Napiš ten na ruskej stranke dakujem
furdica
Alena 45-užasné hned to idem robit tento rok som zachytila spravny čas na striekanie paradajok -mam ich požehnane,-to musíš planty postrekovat a žihlavovym výluhom polievat .Su zdatné. budem robit paradajky v trube ,sušička sa mi polamala ,tie nastavce, už bola stará,doteraz som robila len z bazalkou ,ale teraz dam aj rozmarín ,mam malý čerstvy v zahrade.to bude vonat.teším sa ,ako to dopadne dám vediet.
alena45
ja ešte tie podlhovasté na sušenie mám úplne zelené, tak len preklad :
Rajčiny umyjeme a prekrojíme na dve polovice pozdĺž. Ukladáme tesne vedľa seba, ale nemajú sa prekrývať. Posypeme bazalkou alebo provensálskym korením. Zalejem rastlinným olejom (ideálne olivovým) do 4/5 výšky rajčín, aby ich nepokrýval (nezalial). Dáme do rúry na 150-160 (nie viac) stupňov na 3-4 hodiny. Potom ich vložíme do suchého pohára, zalejeme olejom z pečenia a zakryjeme viečkom.
Keďže je to horúce, dáme do deky, aby sa viečko chytilo a tak vydrží oveľa dlhšie ako len tak v chladničke.
alena45
2010, aj ja som tento rok sadila odrodu ROMA, ale na sušenie používam ešte dlhšie a užšie rajčiny, jednu som si doniesla z moskovského trhu a semiačka opatrujem a rozmnožujem najmenej desať rokov. A teraz, po tých lejakoch sa modlím, aby ich zasa nejaká pliaga nechytila.
adas
Chcem sa spýtať, že ak usušené paradajky chcem už nakladať do pohára má byť bazalka čerstvá alebo sušená. Ďakujem
anabelka
ten Tvoj postup znie fakt zaujimavo a určite sa ho z ROMA paradajok urobím. Ale by som sa rada Ťa spýtala, nebudeš mať z tých ruských na predaj, aspoň par semienok. Veľmi by som sa potešila. A cesnak tam nejde?
alena45
Anabelka, tie potvory nechcú zrieť, už druhý týždeň nosím po jednom kuse. Asi potrebujú dlhšie teplo a nie takéto výkyvy. Minulý rok som nezachytila semienko vôbec, tento rok som použila spred dvoch rokov. Keď sa podarí, tak určite pošlem, ozvi sa na mail koncom leta.
Cesnak nie je v recepte, ale už som kedysi robila aj s cesnakom.
Adas, ja myslím, že dáš bazalku akú máš. Ja som mala len sušenú, ale svoju.
jamalinka
aj sa pridávam k tým čo stále niečo kuchtia, prvý krát suším rajčinky odroda ROMA, som milo prekvapená aké sú pekné, mala som obavu, že budú samá voda, ale nie veľmi pekne sa súšia, odporúčam skúsiť.
anabelka
Ďakuje, alena 45. Potešila by som sa, no leto na teplomilné rastlinky je fakt nanič.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia