Nakladané vlašské orechy

Andrej Hurajt
šéfkuchár hotela Atrium v Novom Smokovci, 20. januára 2013
Nakladané vlašské orechy
Foto: Robert Hüttner
10
porcií
14 dní minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg zelené
800 g
850 ml
60 g (alebo 1 vanilkový struk




Postup

  1. 1

    Pred začatím je dobré natiahnuť si gumové rukavice, aby neostali čierne ruky. Vidličkou narobíme do zelených orechov diery a na 14 dní ich ponoríme do čistej studenej vody, ktorú treba každý deň vymeniť.

  2. 2

    Z cukru, vody, škorice, klinčekov a pomarančovej kôry uvaríme sirup, do ktorého pridáme už teraz čierne orechy a varíme domäkka. Potom naložíme orechy do malých pohárov a zalejeme ich sirupom. Sterilizujeme 10 minút.

  3. 3

    Podávame k jedlám z diviny a k dezertom, predovšetkým k tým, kde sa používajú suroviny ako škorica, perníkové korenie, hruška a vanilka.

Diskusia k receptu

radulienka
Vynikajúci recept, ja ich tiež takto nakladám a 2 poháriky si robím z toho marmeládu tak, že ich aj so sirupom rozmixujem a tak nakladám. Niekedy pridávam do nej nasekané orechy.
mariaklara
Mám rešpekt pred zelenými orechami, nieje to zdraviu škodlivé? To sa pýtam.
babidka
Nuz , na obrazku vyzeraju krasne :-) V skutocnosti je to dost velka piplacka a nie vzdy sa tie orechy vydaria . Nie je totiz orech ako orech .
yogy1972
Orechy všetci dobre poznáme. Používame ich do koláčov alebo do cukrárenských výrobkov. Chutia aj samostatne alebo v kombinácii s medom. Na liečivé účely zberáme mladé orechové listy alebo aj oplodie orechov, kým je ešte zelené. Orech pôsobí posilňujúco na organizmus a pomáha pri vyčerpanosti. Využíva sa pri chorobách žalúdka a čriev. Zastavuje krvácanie týchto orgánov a ukľudňuje opuchnutú sliznicu. Pomáha tiež pri silnej a dlhotrvajúcej menštruácii.

Orechové listy majú baktericídny účinok, používajú sa preto aj na liečenie zapálených ďasien a hnisajúcich ložísk v ústnej dutine. Čistia krv, preto nimi liečime znútra kožné ekzémy, akné, chrastavé ložiská na hlave a pri nechtoch. Zastavujú tiež hnačku, tíšia bolestivé hemoroidy a podporujú rast vlasov. Posiľňujú činnosť imunitného systému.

Zápar z orechových listov používame aj pri očných zápaloch, pri angíne a zdurených lymfatických uzlinách.
martamm
priznám sa, že si to vôbec neviem predstaviť, čo so škrupinou? Ona mäkne? Mohla si pridať fotku celého pohára, som v rozpakoch z tohoto receptu, ale tým nechcem tvrdiť, že nie je dobrý.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@martman asi ste si nevšimli, že ide o zelené orechy a tie majú škrupinu ešte mäkkú, poznám podobný recept , v ktorom sa orechy -zelené rovno krájajú a zalievajú sirupom.:-)
zsuzsu
orechy treba stihnúť nazbierať ešte kým nemajú škrupinku :) kým sa dajú prepichnúť špáratkom,bude to OK :) robievala maminka,robím už aj ja...je to rumunský recept a tiež robievam lekvár,ako už vyššie niekto spomínal :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia