Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve

tinca - fotkatinca, 17. júla 2016
Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve
Foto: tinca

Zlákali ma pekné uhorky na trhu, tak som zavarila podľa môjho osvedčeného receptu.

8 pohárov
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 90 °C

Suroviny

3 kg 5 cm
Koreniny na jeden 0,7 dcl pohár:
pár väčších mesiačikov
1 strúčik malý
 kúsok
4 kolieska
 kúsok čerstvý
1 lístok
1-2 vetvičky
2 ks
6 ks
3 ks
3 ks sušené
pár ks
1 ks
Nálev:
2 PL
1/2 KL
50 ml




Postup

  1. 1

    Umyjeme si uhorky aj poháre. Do každého pohára nadávkujeme všetky koreniny podľa rcp, okrem mrkvy a kôpru. Potom uhorky naložíme do pohárov,okolo dáme pár koliesok mrkvy a na vrch vetvičku kôpru.

  2. 2

    Do každého pohára pridáme soľ, cukor a ocot. Doplníme studenou vodou cca 1,5 cm od vrchu, nakoľko uhorky majú v sebe veľa vzduchu. Poháre zaviečkujeme.

    Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve - obrázok 2
  3. 3

    Sterilizujeme pri 90 °C 10 minút. Vychladíme. Uložíme do komôrky a vždy budú po ruke. Osvedčil sa mi tento recept nakoľko aj keď som bývalá konzervárka, raz nálev chýbal a raz prevyšoval. Takto je to čistá práca. Z 3 kg mi vyšlo 8 ks 0,7 dcl pohárov.

    Nakladané uhorky v korenenom sladko-kyslom náleve - obrázok 3

Diskusia k receptu

monty469
Zaujímavý nálev, ukladám. Práve som dovarila marhuľový lekvár. Robila som podľa tvojho receptu, len cukru som pridala trochu viac. je výborný :-)
izabella929
@tinca , no priznám sa, že som neskúsila ešte také enormné dochutenie s toľkými rôznymi chuťami..veľmi by som bola zvedavá na tú chuť..inak používam podobný nálev už 10 r. 4 litre vody, 1 liter ocot, 350g. cukor a 100g, soli....no musím to vyskúšať..
denyany
Neprebijú borievky svojou chuťou všetko ostatné? Ináč sa mi to páči, len tých borievok je tam na mňa akosi veľa.
tinca
@denyany ja som mala také drobné, nikdy mi to neprebili,ale ak chceš daj len 1 ks,alebo vynechaj
siisa
Jej, toto je dobrý nápad. Ďakujem, určite vyskúšam. Mne tiež vždy zostane. Kk a 5*
nyja
Vyzerajú perfektne! Borievky a estragón nedávam, ale inak robím nálev takmer tak isto.
Môžem sa Vás ako konzervárky spýtať, čo som asi mohla vyparatiť s takto zaváranými uhorkami, keď všetky, čo boli v pohári vcelku, akosi zvráskaveli, scvrkli. Okrem toho boli v pohároch aj prekrojené uhorky, aby bol využitý priestor pohára. Tie scvrknuté neboli. Stalo sa mi to minulý rok a teraz som zavárala už len prekrojené. Ale chcem ešte zopár pohárov urobiť.
Ja teraz nálev robievam tak, že do pohára vlejem čistú vodu, ako keby to bol nálev. Potom ju vlejem do odmerky a zistený objem vynásobím počtom pohárov. Odrátam z toho objem octu, ktorý pôjde do nálevu. A pridaný cukor objem veľmi neovplyvní. Kvôli rezerve pridám ešte 1,5 dl vody, lebo časť sa odparí pri varení...
Aby som nezabudla, tiež idem dať *****
1x siisa
siisa
@Nyja (17.7.2016 22:50)

Wooow, tak toto je na 1* z matematiky !
sovka62
Ani ja nerobím nálev, tiež ma hnevalo, že ho nikdy nebolo akurát. Robíme skoro rovnako, len nedávam koreniny, som alergik a teda opatrná. Namiesto soli dávam za lyžičku nakladača, tam sú koreniny čo mi na alergiu nevadí, mám vyskúšané.
Recept som dostala pred rokmi, keď som raz vyskúšala, už nikdy som nerobila iné. A sterilizujem v umývačke, uhorky zostanú úplne chrumkavé.
1x ababa
veronikkka
@tinca , ešte pripojím svoju skúsenosť, vždy mi zostal uvarený vychladnutý nálev pri doterajšom nakladaní uhoriek, síce som ho odložila do chladničky,ale nikdy nevyužila, napokon vyliala.práve preto som sa rozhodla pre Tvoj receptík, za ktorý ešte raz dakujem :-)
tetuska
ja robievam tiež podobne, dávam ešte pár lyžičiek deka, výhoda je, že nezostane žiadny nálev a nemusím ani nič variť...
1x anna32
dandika1
@tinca suhlasim s tebou,takto nakladam uhorky uz25rokou asom spokojna je to rychle a nic sa nezvysi,len tych korenin mam trochu menej davam cele cierne,nove korenie kopor cibula ,mrkva.Nalev na 0,7 dcl.davam 5KL cukor krystal,1KL sol,1dcl ocot adolejem studenou vodou zavieckujem a sterilizujem od bodu varu(nesmie vriet) 7-10 minut,potom do deky a vychladit.Za tie roky sa mi nic nikdy neskazilo a chut vyborna,az by niekto chcel moze vyskusat aspon par skiel a porovnat s inymi,Vdaka:-)))
bembo
uhorky zaváram už niekoľko sezón podľa svojho receptu,ale tvoj sa mi natoľko zapáčil,že som si ho uložil do KK,a akonáhle budem zavárať uhorky,určite zopár pohárov zavarím podľa tvojho receptu,nech nie je stereotyp.podľa toho čo obsahujú,musia byť veľmi chutné
tinca
@nyja ja som si to tiež tak premeriavala keď som varila nálev.Ale táto rýchlovka sa mi viac páči.No k tvojmu problému, príčinou scvrknutia alebo mäknutia uhoriek býva prezretosť uhoriek,alebo dlhšie uskladnenie. Ďalšou príčinou môže byť pleseň,ktorú nevidíš ale môže narásť ak pri chladení po sterilizácii vnikol do pohára vzduch. Ak uhorky prekrojíš tak sa lepšie uvoľní vzduch,nasajú nálevom, zaktivujú sa enzýmy a preto tam tento problém nie je.@sovka dobrý nápad ale ja umyvačku riadu nemám ani nechcem. Samozrejme koreniny si každý môže upraviť podľa svojej chuti. Všetkým ďakujem za postrehy a osobné skúsenosti.
kutala
Sovka aký je postup pri zaváraní v myčke ?Ďakujem,
marika9
Ja tiež zaváram v umývačke riadu a už nikdy inak. Je to paráda. Naložím poháre rovno a spustím bežné umývanie: 50 - 60 °C. Bez tabletky, ale už som zavárala aj s tabletkou a s iným riadom, lebo som mala málo pohárov na sterilizáciu. Nič sa tomu nestalo. Takto zaváram aj kompóty. Určite je sterilizácia kvalitnejšia a všetko pekne chrumkavé. Nikdy sa mi z toho nič nepokazilo.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ja tiež steriliujem v umývačke, je to veľmi pohodlné a praktické. Teplotu nastavím najvyššiu akú mám v umývačke. (u mňa 70 st. Presne ako Marika9 aj bez tabletky aj s tabletkou aj s riadom, podľa toho, ako sa mi to hodí. Vynikajúci nápad.
sovka62
@Kutala , tak ako píšu v predchádzajúcich komentároch. Použijem program na 70°C, ten trvá vyše dve hodiny. Nepridávam tabletku, nemám tam iný riad a poháre rozložím tak, aby sa navzájom nedotýkali. Umývačku spustím večer, poháre v nej nechám do rána, keď ich vyberám, ešte bývajú teplé. Rovnako som vlani zavarila aj marhule (teiž nerobím nálev, do 1 fľaše s marhuľami iepridám 2=3 pl kryštálového cukru, dolejem vodou a zavriem), ešte pár pohárov mám a sú v poriadku.