Nakladané paradajky

Nakladané sušené paradajky v zapečenej ciabatte

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Paradajky nakrájame pozdĺžne na štvrtiny, porozkladáme do sušičky, jemne nasolíme, okoreníme a jemne posypeme práškovým cukrom. Pridáme pár lístkov oregana a zastrekneme citrónovou šťavou. Sušíme asi 24 hodín.
  2. Strúčiky cesnaku dáme do kastrólika a pri nízkej teplote 70 °C pečieme ponorené v oleji 20–30 minút, kým cesnak nezhnedne a nezmäkne. Potom cesnak vyberieme, striedavo so sušenými paradajkami a orechmi naukladáme do fľašiek. Súbežne pridáme oregano a prilievame olivový olej až po vrch, celú zmes jemne zatlačíme, aby sme vytlačili prípadné vzduchové bublinky. Pohár uzavrieme a odložíme na chladné miesto. Ideálne je nechať odstáť 2–3 mesiace.
  3. Ciabattu prekrojíme a pokvapkáme olejom zo sušených paradajok. Rozložíme mozzarellu a dáme zapiecť pri 180 °C na 5 minút. Potom na syr rozložíme naložené paradajky, naložený cesnak roztlačíme vidličkou a tiež rozložíme na paradajky. Prikryjeme druhou vrstvou mozzarelly a zapekáme pri 180 °C 5 minút.