Nakladaná zelenina - nesterilizovaná

mariana33 - fotkamariana33, 31. júla 2012
Nakladaná zelenina - nesterilizovaná
Foto: mariana33

nevedela som čo s cuketou, tak som toto našla na internete...polovicu sme už zjedli....:o)))))))))

Suroviny

Nálev:
4  L
650  g
1  PL
1  ČL
6  ks
130  g
1  L
1  ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si nálev a necháme ho postáť 24hod. Do pohárov si naložíme zeleninu podľa chuti, zalejeme nálevom, zatvoríme a hotovo. Najlepšie to chutí vychladené. Môžme použiť aj baranie rohy, fazuľové lusky(tie treba trošku povariť), zelené paradajky, zelené papriky..........nemalo by to byť dačo čo by pustilo farbu.

Diskusia k receptu

radulienka
Toto sa mi veľmo pozdáva, možno pridať hocičo, taký mixed pickle, ukladám a vyskúšam, vďaka...
martamm
Marianna33, môžeš upresniť, čo je borkén? kde ho kúpim?
45678
@martman , Borkén je vlastne Pyrosyričitan draselný-konzervant aj do vína ,bráni kvaseniu,kúpis v zahradkarstve, alebo v Madarsku, dúfam, že sa Marianka neurazí, že ja odpovedám :-)
recept je skutočne výborný, len ja nedávam kukuricu mala som pocit, že zobrala chuť ostatným a robím iba do súdka 50l :-))
45678
nič nevarím, časom všetko získa dobrú chuť..
rajnica
Preboha načo borkén, načo Deko a podobné zločiny chémie? Pravdaže pri 650 g cukru treba kvasenie brzdiť.
samanka
zdá sa mi veľa toho borkénu, do vína sa dáva 10g na 1000 l, toto množstvo musí byť zabijak,@mariana33 musíte mať veľmi zdravé žalúdky. Ja ho už vôbec nepoužívam, ani do kapusty, ani do čalamád.
lacquer
Ludia pouzivaju chemiu a velakrat ani netusia, ze si robia zle, hlavne ze sa tzv. zavaranina nepokazi. Ale jest zeleninu plnu chemie nema vyznam, dokonca je skodliva.
astheart
On ten borken je ve všem, co koupíte v obchodě a prošlo to kvašením nebo sterilizací.
Když se zaokrouhlením spočítám poměr cukr : sůl : voda : ocet, vychází mi z tohoto receptu: 3 : 1 : 20 : 5.
Já používám léta nálev, jehož poměr je asi 2 : 1 : 20 : 6. (Znovu zdůrazňuji, že se nejedná v žádném přídadě o přesný výpočet!)
Můj nálev má podle mě optimální složení, ale to záleží na chuti, někteří mají rádi sladší. Z poměrů je zřejmé, že uvedený nálev je sladší a to, i když to vypadá, že jen málo, tenhle rozdíl poměru se ve výsledku projeví dost výrazně. Přesto se domnívám, že by to mohlo vydržet i bez borkenu.
Kdo chce zkusit můj nálev, který určitě borken nepotřebuje, tady je:
3o g cukr, 15 g cukr, 300 ml voda, 80 g ocet. Zkuste si to na zkoušku namíchat v tomto malém množství (převařit) a pak mi napište, jak vám chutná. Toto množství stačí na 1 l sklenici (při 0,7 samozřejmě něco zbude), pro vaše množství sklenic je třeba přepočítat. :)
astheart
ocet máte v gramech, i když jeho specifická hmotnost se moc neliší od specif. hmotnosti vody. Takže by to mělo být taky asi 80 ml, ale já ho vždycky vážím.
askadaniela
vďaka astheart za radu, radšej mám pomer na jeden pohár, aby som si vedela vyrátať potrebné množstvo nálevu a nemusela zvyšný skladovať,keďže máme obmedzené priestory :-)
mariana33
ani som netušila, že sa takto spustí boj proti borkénu:(...keby to bolo tak neskutočne škodlivé, tak by sa to nepredávalo....ale keď si pozrieme zloženie niektorých potravín, tak tam je oveľa viac svinstiev a éčok...
mne sa to ale bez neho pokazilo...
kata50
Práve preto si čisto zaváram svoje dopestované plody zeleniny , aby som čo najmenej kupovala chemické konzervanty. Aj keď sa tomu úplne nedá vyhnúť. :-((
elian44
Borkén je dostať aj v niektorých drogériách. Vlani som ho trošku šprcla do nesterilozovanej čalamády, lebo sa mi pred 2 rokmi pokazila, napriek tomu, že bola v chladničke. Nie som síce nejaký vyznavač chémie, ale ani biopotravín. Podľa mňa kyslý dážď padá všade;)
Dávkovanie sa aj mne zdá v tomto prípade veľké, dala som na 5 kg kapusty asi tak 1/4 lyžičky a úplne to stačila, možno aj menej dám nabudúce
mariana33
súdiac podľa komentárov, asi je ho tam fakt veľa...recept som našla na internete, tak som to hádam dobre odpísala...
1x martau
cinkla
Boze, dievcata, o com to hovorite ? Takze ked nam padaju kysle dazde, tak si este pridajme dalsie svinstvo vo forme borkenu, zelka di deka ? A potom sa divime, ze sa rakovina rozlieza ako pavucia siet ? E 224 patri do skupiny n a j s k o d l i v e j s i c h prisad.
Ja uz desatrocia nepouzivam ziadne deka, zelka ci ine chemicke konzervanty. U z sa ani nepamätam kedy by sa mi naposledy bolo nieco pokazilo. Nalev robim podla receptu na "znojemske uhorky " :
Na 1,5 l vody davam 20 dkg hnedeho cukru (alebo 60 kv. stevie ), 1 plnu kavovu lyzicku soli, 0,5 l jablkoveho octu, horcicne semeno, par klincekov a par bobkovych listov, prevarim, ochladim a uhorky ci zeleninu po zaliati
1 minutu (od zaciatku doby varu ) povarim, zlozim z platne a prikryte pohare necham kym nevychladnu (ak mam viac, vyberiem a ulozim do druheho dna do teplej deky ). Nic sa nepokazi a nie je tam ziadne svinstvo, takze mam ciste svedomie, ak to rodine ponukam. Vsetko je to len otazka odvahy skoncovat s tym o com vieme, ze je skodlive.
ad rajnica, ad lenosko - vdaka.
cinkla
samanka - vdaka tiez za to, ze si sa vyjadrila.
mariana33
Sirčitany (E221 – 228) sa používajú na inhibíciu rastu baktérií napríklad vo víne, sušenom ovocí, zelenine naloženej v octe alebo v slanom náleve. Kyselina sorbová (E200) môže byť použitá na rôzne účely vrátane konzervovania zemiakových výrobkov, syrov a džemov.
Borken - dvojsiricitan (disiricitan, pyrosiricitan) draselny K2 S2 O5, je bezne a s oblubou pouzivany na konzervaciu ovocia, zeleniny a vina a jeho skutocna aktivita je zavisla od mnozstva molekularneho kyslicnika siriciteho v nom. Su zname jeho ucinne antimikrobialne a antioxidacne ucinky, no ako potravinove aditivum E224 je otvorene vedeny ako potencionalne nebezpecny pridavok - pri predavkovani moze iniciovat alergie alebo poskodenie ciev.
Ak vsak uvazime jeho zlozenie a priaznive vlastnosti, treba opat skonstatovat stare zname - vsetkeho vela skodi. I soli, cukru, octu, korenia a alkoholu...
mariana33
cinkla....bože, veď ja vám to nekážem jesť...je tu plno iných receptov s borkénom a prečo ste sa vyzúrili práve na mojom...
abdul
@mariana33 : Nič si z toho nerob. Niekto to ods... ť dnes musel. Zajtra to bude zas niekto iný. Len vyjadriť sa inak, ako si myslí možno väčšina je cesta ku kritike,vyobcovaniu a k hlúpej reakcii. Niekomu vadí pár gramov konzervantu, ale nevadí kupovaná zelenina z trhu svietiaca od dusičnanov. Nemôžeme všetci bývať v národnom parku, a mať biozáhradku pod oknom. Jeme "zdravé" hydinové mäso dovezené na čierno z Poľska a myslíme si, koľko dobrého sme spravili pre svoje zdravie. Kto chce zdravo jesť, mal by vidieť potravinársku výrobu tak povediac odzadu. Spoza pultu. Potom by nejedol nič.
marijanka712
@mariana33 nič si z toho nerob niekto sa zachytí ako na konáry a už to ide páči sa mi tvoj rp a nech to skúsia uplne bez konzervatov do kedy im to v tých teplých panelákových špajzoch vydrží ....ja som tiež proti , ale z niečim to človek sa musí istiť , ked ste takí chemici poradte niečo dobré, zdravé osvedčené z aspon 99% isté pred pliesňov??? nech naša práca nevyjde nazmar.... kritika je dobrá vec ale nech prinesie aj riešenie -nie je to namierené proti tomuto receptu , ale za správnu výživu a to by tak malo byť správna konverzácia prináša riešenie ....
lusinkab
@mariana33 nic si z toho nerob :-) vo vsetkom su v dnesnej dobe same chemikalie a asi ziadna osobka co to komentovala nepije ani vinko,pivko...neje urcite potraviny atd.Keby som mala na vsetko pozerat v com su a v com nie su chemikalie tak by som asi nejedla nic a zila len zo (zdraveho) vzduchu. Inaksie tie zavarane flasticky vyzeraju uzasne :-)
samanka
@mariana33 myslím, že táto diskusia nie je boj proti borkénu, ja som napísala osobnú skúsenosť, keďže mám na nejaké ? potraviny? (nie potraviny ale konzervanty) alergiu, borkén a jemu podobné mi spôsobujú dvojdňové zvieranie žalúdka. Víno nepijem, ale stačí mi privoňať, viem, koľká bije. Skutočne sa dá zavárať aj bez chémie, tak ako píše @cinkla . Ja si nechám nálev pomaly vrieť a postupne zalievam. Veď voľakedy moja mama zakrývala poháre len celofánom, takže sterilizovanie možné nebolo. Nebolo to myslené v zlom, naopak, chémie máme dosť aj bez toho.
kucharka100
Kedysi sa uhorky robili do veľkých 4 - 5 litrových pohárov a bez cukru, boli kyslé ako potvory, ale mali sme ich radi. Ani uhorkovú plieseň sme na porastoch nemávali....uhorky sme jedli až do novej úrody. Došla som domov zo školy, nikde nikoho a omastila chlieb, vybrala 3 uhorky a bola hostina. Išlo sa na úlohy....a chémia je dnes všade, kam sa len pozrieme a to rovno aj v chlebíku, rožkoch, nielen v zaváraninách a rôznych hotových džemoch. Nuž dnes je všetko inak...
mariana33
ďakujem, už som to tu na vareche chcela vzdať...ja viem, že to ide aj bez chémie...veď svokra robí uhorky a nálev do všetkého iba s cukrom, octom, vodou, bobk.listom a korením...lenže mne to také nechutí...keď je sterilizované tak je to mäkké, robí dokonca aj super džem iba s cukrom a nikdy sa jej hádam nepokazil...tak, tak, chémia je všade...stačí len taká obyčajná voda z kohútika...tam je toho až až...a veru aj chlebík...taký celozrnný, alebo šunka má niekedy aj 6-7éčok...
samanka...to mi je ľúto, že ťa trápia potravinové alergie...máš čo robiť aby si našla dačo bez chémie...
mojack
mariana33, kucharka100 - suhlasim s vami. Ved sa nepamatam aby som mala tolko prizivnikov v zahrade. Vošky, skočky, husenice, pliesne... no tak poradte ako mam pestovat zdravo ked vam vadi borken ...kapusta padla za obet skočkám ako keby som ju posypala makom, mrkva ani poriadne neposchadzala a napadla ju daľšia haved.Zemiakoch sa zhostila plieseň..cviklu ohryzaju hryzce..radili mi namočto alebo hento ..a nepomohlo.Pritom žijem pod Tatrami, kde sa chodi veľa ľudi zotavovať. Aj ten vzduch je chorý...čo tam 1/4 lyžička borkenu...
samanka
@mojack mne skočky zožrali ružičkový kel a kaleráb, ale už rastú nové lístočky, takže z toho niečo bude. Uhorky stále plodia, čo považujem za zázrak, nechytili pernospóru,.....ale....ak budem mať čas, odfotím a pridám foto...tooooľko buriny som ešte v záhrade nemala, ako tento rok, jeden prales, možno preto je všetko také zdravé...:-))))))).
mariana33
to je inak pravda...ja som si sadila u svokry dáku zeleninu a veru je to hotový prales...keď som vyberala cibuľu, tak ju bolo ledva vidieť a predpokladám, že o ostatok sa postarajú iný škodcovia...ale hádam dačo z toho aj bude...:o)
 www.akv.sk/index.php?option=com_content&task=v...
na tejto stránke je celkom dobré konštatovanie o éčkach...je to stránka ambulancie klinickej výživy...
tento záver sa mi páčil...je to trošku dlhé, ale dačo na tom je...
Na záver

Každý rok zomrie v Slovenskej republike skoro 12 tisíc ľudí na rakovinu, viac ako 27 tisíc ľudí na srdcovo-scievne ochorenia, ďalších skoro tisíc ľudí na dôsledky cukrovky. Skúste použiť úplne obyčajný sedliacky rozum: zomiera toľko ľudí preto, lebo konzumujú potraviny s obsahom aditívnych látok? Sú infarkt, mozgová porážka, cukrovka, obezita, hypertenzia a rakovina spôsobené prídavnými látkami, ktoré niekto vedome a zámerne do potravín pridáva, aby nám škodil a spôsoboval ochorenia?

Podľa mňa nie. Podľa mňa ľudia zomierajú na dôsledky týchto chorôb preto, lebo konzumujú veľa tuku, nasýtených mastných kyselín, cholesterolu, cukru, soli, kofeínu a alkoholu, lebo prijímajú veľmi málo prírodných antioxidantov z ovocia, zeleniny a orechov, lebo jedia málo vlákniny z obilnín a strukovín, pretože fajčia a málo sa hýbu, pretože sú obézni…

Tak sa prestaňme vyhovárať na “Éčka”. Ak si nekúpite konzervu hrášku, lebo je tam nejaké “Éčko” podľa pochybného zoznamu, ale kúpite si kľudne tlačenku, pretože na nej tie prísady nie sú uvedené, je všetko v poriadku? To ste akože urobili niečo pre svoje zdravie? Nie. Zbavte sa takejto ilúzie. Vo svojom vlastnom záujme.

Samozrejme: má zmysel vyhýbať sa zbytočným chemickým látkam v potravinách a jesť čo najprirodzenejšiu stravu (obilniny, strukoviny, ovocie, zeleninu, orechy, olejnaté semená). Mali by to urobiť najmä ľudia trpiaci na migrénu a precitlivelosť na niektoré látky, trpiaci na alergie a astmu, hyperaktívne deti a pod. Ale obezitu, aterosklerózu, cukrovku, vysoký krvný tlak a rakovinu naozaj nezvaľujme na “Éčka”. Začnite sa o seba starať čím skôr Smile

Pošlite tento článok svojim známym. Aj oni potrebujú poznať pravdu o “Éčkach”

medovnicek
keď som videla obrázok tejto zaváraninky, hovorím si aký super recept a to som ešte netušila aká siahodlhá diskusia tu bude, môj názor je, že každý si vyberie to, čo mu vyhovuje, čiže nerozumiem tomu prečo niekoho môže tak ten borkén vytočiť, však nikto nikoho nenúti s ním zavárať, ja si pamätám, že moja mamka ho tiež používala, keď zavárala papriky plnené kapustou
miris
Ja to robievam iba stym ze nalev varim a vsetkym to moc chuti . Inak nezavaram nic , tu mam vsetku zeleninu aj stvrtky kapusty lebo to robim do 25l suda a vydrzi mi do jari




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia