Najsamlepší chlebík bez miesenia

ruzovachrumka - fotkaruzovachrumka, 2. septembra 2016

Tretí rok bývam v UK a slovenské pečivo je jedna z vecí, ktoré mi tu veľmi chýbajú. Tak som sa rozhodla, že si vyskúšam Zobraziť celý popisTretí rok bývam v UK a slovenské pečivo je jedna z vecí, ktoré mi tu veľmi chýbajú. Tak som sa rozhodla, že si vyskúšam upiecť chlieb, ktorý by sa podobal tomu slovenskému. Po dvoch neúspešných pokusoch som bola inšpirovaná vloggerkou Gemma Stafford a upiekla som podobný chlebík bez miesenia, použila som inú múku, prispôsobila som množtvá a druhý úspešný bochník som stihla odfotiť pred tým ako som ho celý zjedla. Pôvodný recept: Cinnamon raisin bread
(http://www.biggerbolderbaking.com/cinnamon-raisin-homemade-bread/)

10
porcií
15 minút
príprava
55 minút
na 200 °C

Suroviny

220 g
200 g
7 g
1 ČL
1 ČL
188 ml teplá
188 ml teplé




Postup

  1. 1

    Oba druhy múky zmiešame. Droždie nasypeme na okraj misky a jemne premiešame. Na druhú stranu misky dáme soľ a zmiešame (vraj deaktivuje kvasnice ak ju nasypeme priamo na ne). Ak chceme použiť semiačka, prisypeme ich teraz. Ja som použila tekvicové, ale minule som vyskúšala kombináciu tekvicové, ľanové a mak a bolo to super! Pridáme cukor, teplú vodu, mlieko (môžeme použiť menej mlieka ako je v recepte a doplniť vodou) a zamiešame kým nevznikne lepkavé cesto. Prikryjeme celofánom a necháme kysnúť na relatívne teplom mieste bez prievanu 4 až 12 hodín.

  2. 2

    V pôvodnom recepte sa má cesto nechať kysnúť 12 až 15 hodín, ale ja som nedočkavá a po 3 hodinách som ho vytiahla a vložila do formy na chlieb (prvý krát som ho len voľne položila na plech), posypala hrsťou tekvicových semiačok a nechala kysnúť ďalšiu hodinu na tom istom mieste, prikryté tým istým celofánom.

  3. 3

    Rozohriala som rúru na 200 °C, na spodok som položila plech kde som vyliala 1 liter vriacej vody, aby mal môj chlebík peknú kôrku a vložila dnu bochník, ktorý sa piekol 55 minút.

  4. 4

    Chlebík som vytiahla z rúry a položila na mriežku, aby vychladol. Je výborný! Má chrumkavú kôrku a vo vnútri je mäkký a chutí ako čerstvý aj na tretí deň.

    Najsamlepší chlebík bez miesenia - obrázok 4

Diskusia k receptu

ruzovachrumka
@Violetacamorova (3.9.2016 10:20) ja mám pocit že ich chlieb je veľmi sladký a tiež ho môžem iba ako toast. Osobne neznášam miesiť cesto a standing mixer ešte nemám takže toto je pre mňa super alternatíva. Týmto spôsobom som už robila aj osie hniezda a boli fantastické. Prvýkrát som ho len položila na plech takže bol taký okrúhly a tenký v reze, ale tento som robila vo forme :)
1x babuca
afataga
mas ho vydareny, robievam skoro tak isto, len nedavam mlieko, iba vodu, muku nevazim, dam 900 ml a miesam rozne druhy a potom 450 ml vody, ja ho peciem v hrnci na 230 cca 45 min., takto mi vysiel posledny:


afataga
@Ruzovachrumka (3.9.2016 23:25)

cesto vykydnem na papier na pecenie, dam do hrnca, potriem vodou a pobeham nozom krizom krazom, zakryjem pokrievkou a peciem na 230° spodny ohrev 25 min., potom dam prec pokrievku a peciem este 20 min., ale treba si to odsledovat, kazda rura pecie inak, upeceny vyberiem na mriezku a zas potriem vodou, muku davam tak 80% chlebovu a zvysok spaldovu, alebo raznu, alebo oboje a semienka, v tomto su tekvicove a tento kysol 13 hod. ja davam kysnut do vypnutej rury, aby nemal prievan a neprechladol :-) a davam aj 1PL bravcovej masti, vodu do rury nedavam
babidka
Pekny sa ti vydaril :-) Na Vareche je sice mozno aj niekolkon desiatok receptov na nemieseny chlieb ale kazda skusenost pre peceni chleba je dobra .Tento recept bol jeden z prvych a zarucene ho vyskusalo aj najviac ludi /ja ho peciem s obmenami neustale/ a tak ti posielam link , mozno ti pomozu dalsie skusenosti varechacov .
 varecha.pravda.sk/recepty/domaci-chlieb-bez-miesenia/1859...
olga42
Pečiem ho dnes,prvý kráť.ďakujem za recept,len neviem či sa ma pri pečení vrch zakryť,ja som nezakryla uvidím ako sa podarí.
ruzovachrumka
@Babidka (4.9.2016 10:48) ja som musela vyskusat US/UK recept kedze tato muka je ina ako slovenska a vzdy musim recept prisposobit, tak som sa chcelapodelit ajs tymto :)
cyrinise
Chlebik vyzera uzasne! Ukladam a urcite vyskusam. Tiez som v Uk a tie ich chleby len ked na toast. Tiez sa mi zdaju prisladke :D Zvyknem si polsky kupovat. Ale domaci chlebik je domaci chlebik. 5*
veronkahamrak
vcera som tento recept objavila, dnes som ho vyskusala a mozem povedat iba jedno: chlebik je U.Z.A.S.N.Y :) som sa z neho tesila ako male dieta :) bol to totiz moje prve chlebove dieta :) jedine co ja by som pridala trosku viac soli, ale to uz kazdy podla svojej chuti, inak je fakt perfektny :) dakujem za inspiraciu, urcite ho budem robit casto :) btw tiez som v UK rok a pol, a prve ked pridem domov, na dalsie rano naklusam do obchodu po cerstvy chlebik, a len tak s maslom jem :) a volam to kralovske ranajky, doma na mna pozeraju ci som ok :) pochopia ked raz budu zit inde ;)
ruzovachrumka
@Cyrinise (9.9.2016 12:25) presne tak, mne sa zda, ze aj ine ich bochniky, ktore su v cerstvej sekcii su tiez na sladle a na to teda fakt nie som zvyknuta, kym teda nechcem vianocku/briosku :D
ruzovachrumka
@Veronkahamrak (12.9.2016 00:55) jeeej to sa velmi tesim! :) ja som mala pred chlebom respekt a skakala som meter 20 ked sa mi tento podaril na prvy sup. Je velmi univerzalny, a jednoduchy a hlavne sa da upiect z britskej muky. Ja vzdy rodim ked peciam slovenske recepty tu/UK recepty na Slovensku, vzdy to treba robit od oka. A cerstvy chlieb s maslom je uplne top. Potom este mamkine leco s chlebikom, z domacich paradajok a paprik - to tu mozem snivat o tom akurat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia