Najlepšie zapekané cestoviny (fotorecept)

Autor receptu: elantra

Zapekané cestoviny si pamätám ešte zo základnej školy ako jedlo, ktoré pravidelne ostávalo na mojom tanieri nedotknuté. Preto som ich neskôr nikdy ani sama nepripravovala. Keď som však zapiekla tieto penne s brokolicou, paradajkami a pikantnou klobásou, bola som prekvapená. Sú naozaj najlepšie.

6
porcií
15 minút
príprava
20 + 15-20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200°C. Pripravíme si jednotlivé suroviny: klobásu pokrájame na mesiačiky, brokolicu na menšie kúsky, nastrúhame syr.
  2. Brokolicu vložíme do hrnca, zalejeme studenou vodou, pridáme 1 PL soli a prikryjeme. Keď voda zovrie, brokolica je uvarená.
  3. V druhom, väčšom hrnci si zatiaľ uvaríme cestoviny. Do vriacej vody pridáme zvyšné 2 PL soli, vsypeme penne a varíme 10-12 minút. Scedíme.
  4. Kým sa brokolica a penne varia, pripravíme si omáčku. Na panvici rozpálime olej, pridáme klobásu, oheň znížime a pražíme 3-5 min.
  5. Ku klobáse pridáme paradajky z konzervy a bazalku. Bazalka môže byť čerstvá alebo sušená. Do zmesi prisypeme polovicu nastrúhaného syra a nakoniec pridáme uvarenú brokolicu.
  6. Vo veľkom hrnci zmiešame uvarené penne s omáčkou. Olejom vymastíme zapekaciu misu alebo plech a vsypeme naň cestoviny.
  7. Posypeme zvyšným syrom a dáme zapiecť na 15-20 minút.
  8. Syr by mal nadobudnúť zlatožltý odtieň, ale my sme už nevydržali a vybrali cestoviny trošku skôr :-) Dobrú chuť!