Najlepšie trubičky od mojej mamičky

vikusenka - bez fotkyvikusenka, 1. septembra 2013
Najlepšie trubičky od mojej mamičky
Foto: vikusenka

AHOJTE,POSTUP MUSIM NAJPRV NAJST,JA SOM ICH NIKDY ESTE NEROBILA LEBO ICH NEMAM RADA ,ALE MOJA MAMA ICH ROBI UZ ASI 40 AJ VIAC ROKOV,A Zobraziť celý popisAHOJTE,POSTUP MUSIM NAJPRV NAJST,JA SOM ICH NIKDY ESTE NEROBILA LEBO ICH NEMAM RADA ,ALE MOJA MAMA ICH ROBI UZ ASI 40 AJ VIAC ROKOV,A NIKTO NEDA NA NE DOPUSTIT,UZ ICH SICE MOC NEPECIE LEBO UZ NENI NAJMLADSIA,ALE KED NIEKTO CHCE,TAK SA VZDY PYTA MNA,CI BY ICH NESPRAVILA,ASI BY SOM SA ICH MALA NAUCIT ,ALE POTOM ,UZ BY SOM SA TOHO ASI NEZBAVILA :)

Suroviny

50 dkg
4 ks
15-16 PL
 trocha
1/2 kg
Plnka:
8 ks
40 dkg
2 vrchnáčiky




Postup

  1. 1

    Do prvej muky 25 dkg dame 4 zltka 15,16 lyzic vody trochu soli,pr.cukru 3 lyzice octu.Vypracujeme pekne cesto :) dlho dlho pracujeme :)

  2. 2

    Do druhej muky nastruhame 2 cele masla,spracujeme cesto na kocku.Prve cesto rozsulame vlozime kocku,zabalime,rozvalkame, Prelozime zvrchu,zo spodu,zprava,z lava a dame do chladnicky. 3 x po 1 hodine prekladame to cesto (rovnako ) Potom na 4 diely prekrojime .Rozvalkame a robime trubicky .ake lahke ,ze :)

Diskusia k receptu

douglas
Hmmm...zoznam surovín nesedí zo surovinami v popísanom postupe rcp...môžeš to doplniť? Díky ;).
vanilka111
no je to nejaké zmätené a čakala som,že vek autorky bude 14 a nie 44
:-(
majka60
To akože do dalších 25 dkg hladkej múky ide 50 dkg masla?
merrycherry
To vyzerá ako keby to napísalo 8 ročné decko :/..Ten postup receptu je hrozny..človek si to ani nevie predstaviť ako a čo ma dať dokopy...
tetrisss
Tak je to plundrovane cesto priblizne a ano, do tej kocky ide pol kila masla na 250g muky. To prve cesto rozvalkame a dame tukovu kocku, co je na tom cudne? Podobne mam, su naozaj lahucke a krehke.
vikusenka
dakujem tetrisss tak ako mi to mama kedysi napisala tak som to napisala aj ja,a viem ako sa to robi :) ano do prveho ide 25 dkg muky,ocot,zltka ,sol ,cukor a do druheho 25 dkg 2 cele masla
abdul
OT : Na nete sa všeobecne používa veľké písmo ( Casps Lock ) ako výkrik, výstraha. Nehodí sa do bežného textu.
rimanka3
to nie je plundrové cesto, to je klasické lístkové, také robím obnčas podľa mojej starej maďarskej kuchárky, prvý raz som ho robila ako 14-ročná, čo je už pekne dávno, odvtedy som lepšie lístové cesto nenašla, s kupovaným sa nedá porovnať, verím, že tie trubičky sú výnimočné. Nič si nerob z poznámok, stará kuchárka nemá problém s porozumením. Aspoň pri varení buďme k sebe slušní a zhovievaví !
vikusenka
dakujem,tie trubicky su fakt vynimocne a ja si nerobim z nic z poznamok,prvy krat som tu nieco dala ,tak neviem ako to tu ide,ale to nevadi ,kazdy mame svoj nazor :)
lubjak
@vikusenka ja tieto trubicky zboznujem, spravim podla tvojho receptu, len do peny dam namiesto octu citron
vikusenka
dobre,len to cesto sa musi velmi dlho rucne miesit :( ja to nerobim preto,ze mna bolia ruky ,nespravila by som to
eviana
Trubičky sú prekrásne a hlavne je to tradičný recept na skvelé zákusky. Kto sa trošku rozumie príprave lístkového cesta, pochopil. Ja by som sa ich na Tvojom mieste isto naučila robiť... ak už nie vo veľkom pre celý chotár, tak aspoň pre Tvoju rodinu... veď recepty našich maminiek treba zachovať pre ďalšie generácie... držím palce :)
vikusenka
dakujem pekne,ja som ich uz robila raz ale z polovicnej davky som spravila este polovicnu :) takze boli mini trubicky,uz ma aj v robote nahovarali ze to mam skusit ,tak uz som si povedala ,ze ich asi spravim,ved dnes asi po troch rokoch som pohladala recept :) to je zaciatok....
smejkad
aj moja starka ich robila takto, boli vychyrene siroko daleko, a mala este jednu specialitu - zvykla v rure upiest jablka strudlovky, tie pretlacit a tak vyslahat s bielkom , cukrom a octom do peny, ak boli kyslejsie, ocot ani nedavala
a to teda bola ina mnamka :-)
staja
@vikusenka , a kde sú tie 2 celé maslá v rozpise surovín?
A celé maslo je vlastne koľko u teba 125 alebo 250g?
1x lianka
rea1
@staja , celé maslo je 250 gr a 125 gramovému sa z neznámych dôvodov hovorí osminka. je to pochopiteľné, lebo 125 je naozaj osmina z kila ale potom mi je záhadou, prečo sa 250 gramovému baleniu hovorí celé. asi preto, že kilové balenie sa nikdy nepredávalo. a názvy zo zvyku ostali. :-)))
tie trubičky môžu byť naozaj vynikajúce ale recept je napísaný úplne hotentotsky, kde v paži je v rozpise surovín čo i len gram masla? alebo som už načisto slepá?
1x sopkaj
afataga
@rea1 naozaj logicke :-))) ale mozno sa kedysi naozaj predavalo kilove maslo, ej spytajte sa materí :-)
irenaw
@rea1 moja babka hovorila 250 g maslu štvrtinka, niekedy sme sa so sestrou natrápili, keď sme jej išli nakúpiť ;-)
boxik
Neviem či sa dakedy predávalo kilové maslo , ale moja nebohá mama terajšie 250 gramové volala štvrtinka a 125 gramové osminka. Mama bola ročník 1924.
rea1
moja mama má 85 (rokov, nie kíl), takže ani ja nie som z najmladších :-( ale u nás to bolo takto, celé maslo malo 250 g - možno preto, že bolo celé zabalené a osminka, v tých časoch, keď som bola mladá a štíhla, lebo teraz som zas múdra a krásna, vznikala väčšinou v obchode rozkrojením 250-ky na dva kusy, ktoré mali na reznej strane proti nalepeniu smetí pricapený papierik. a nepleťte ma tu so štvrtinkami, lebo pri najbližšej príležitosti nebudem vedieť nakúpiť. :-))
irenaw
@rea1 veď osminku ovládaš, máš to v suchu. pricapené papieriky pamätám, boli podobnej konzistencie, ako ten pokrájaný toaleťák s vyblýskanou jednou stranou ;-)))
abdul
Oné, je fakt, že ak si niekto pýtal štvrťku masla, alebo celé maslo, vždy dostal 250 g. Štvrťka z kila a celé to jest nerozkrojené sú tie isté pojmy a teda aj to isté množstvo. Po dlhom výsluchu svokry " kápla božskou " . A ten " pricapený papierik " ešte dnes náš mäsiar používa. Mimochodom je to lepšie ako tá sku...ná mikroténová umelina.
irenaw
@abdul bez debaty, papierik je lepší, len dakedy nevhodne skombinovali druh papiera a spôsob použitia ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia