Najlepšie lievance od babičky

Najlepšie lievance od babičky
Foto: uschi
uschiUschi, recept pridal: 28. októbra 2009 15:49Ďalšie jeho recepty

Sú to naozaj najlepšie lievance na svete, s kyslou smotanou a čučoriedkami nemajú chybu. Akoby moja babička povedala "eňo ňuňo".

Suroviny

10
porcií
70
minút
príprava
45
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Z droždia, trochy mlieka a kávovej lyžičky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Medzitým múky preosejeme a zmiešame so zvyšným cukrom, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli.

2

Bielok oddelíme od žĺtka a vyšľaháme z neho sneh. Do múčnej zmesi pridáme kvások, žĺtok a mlieko a vareškou vymiesime riedke cesto. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielka. Cesto prikryjeme a necháme asi 45 minút až hodinu kysnúť.

3

Panvicu na lievance potrieme olejom, rozpálime a pečieme lievance. Po každom lievanci panvicu potrieme olejom, aby sa neprilepili.

4

Upečené lievance naservírujeme na tanier a prelejeme smotanou rozmiešanou s cukrom a ozdobíme čučoriedkami. Tieto lievance môžeme podávať ako dezert, alebo aj ako hlavné sladké jedlo. Sú vynikajúce. Dobrú chuť.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 4 ľudia (4,3 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • jarco, 28. októbra 2009 o 21:44
    krásne a určite aj strašne dobré
    len nechcem vedieť energetickú hodnotu :-)


  • renfri, 29. októbra 2009 o 10:12
    az na to ze tich 7O min. si treba rozdelit na cas kym si pripravime cesto co je 10 min a cesto kysne 1 hodinu max cize 60 min a tym padam to dava 70 min ako je napisane


  • viksmile, 31. októbra 2009 o 11:10
    Veru, nájde sa tu aj "invalid". ;)
    Inak tá fotka je fakt neodolateľná, aj keď sladké nemusím.


  • makovicka, 25. februára 2010 o 22:39
    lievance =u nás sa volajú dolky, potieram- všetkým možným, ale kyslou smotanou?- no skúsim, čučoriedky máme radi- bude zmena, ale kvások nerobím- dám zohriať všetko mlieko v hrnci- na vlažno, pohádžem všetky ingrediencie- habarkou rozmixujem- potom to už nemusí tak dlho stáť, rýchlejšie to vykysne.


  • 2010, 1. júna 2010 o 04:03
    uschi su uplne super,
    ono asi originalny recept bol s "creme fraiche" co je troska menej kysla smotana , nepocuval zavistlivcov..
    prikladam do KK


  • uschi, 2. júna 2010 o 09:14
    2010, toto je originálny recept, moja babička nepoužívala creme fraiche, vždy vymiešala hustú smotanu s práškovým cukrom, tak aby nebola presladená, ale aby mala príjemnú chuť skoro ako miláčik. Ale je na každom, čo si tam dá. Tiež ich mám rada s tvarohom, alebo s rôznymi džemami. No vždy k tomu musím mať aj nejaké ovocie /pre lepší pocit, že som zjedla aj niečo zdravé:))/


  • ursula4, 13. októbra 2011 o 14:39
    dnes som ich robila a sú výborné,nadýchané a tá smotana tomu dodala výbornú chuť


  • cica2, 20. novembra 2011 o 15:24
    úvodné foto je krásne a veru od babičky musia byť najlepšie....nezvyknem robiť ale tento recept si ukladám:)...musím si už kúpiť panvicu na lievance


  • berino, 1. februára 2012 o 12:12
    Su naozaj velmi chutne. Naozaj babickovske. Ja som tam pridala aj pomlete ovsene vlocky. Odporucam!


  • nani1, 18. júna 2012 o 21:27
    Kysla smotana s cukrom a ovocim - MNAM! Hned ich idem robit!


  • lea147, 20. apríla 2013 o 09:14
    robila som presne podľa receptu.. bez citrónovej kôry a z dvojitej dávky .. :D vyšlo mi cca 25 lievancov :) ;)


  • awi, 23. augusta 2013 o 13:33
    Výborné? To je slabé prirovnanie. Sú skvelé. Deti nad nimi len mňamkali a mňamkali. Určite odporúčam :)


  • michal81, 11. októbra 2014 o 17:04
    co ta kysla smotana ? 1 coho ? 1 kus ? 1 teglik o vahe 200g ? o objeme 250ml ? alebo co ? a kam vobec s tou kyslou smotanou ? to je na slahacku (to ale skor sladka smotana) ? ci na co to je v tom recepte ?! prosim o upravenie receptu ;)


  • budim, 27. októbra 2014 o 10:27
    :-D podla receptu z jednej davky bez citronovej kory, bez panvice na dolky, panvica na crêpes = cca 68 doliek = 34 zlepenych, pekne drzia tvar, dobre vykysnute cesto drzi tvar = netreba panvicu na dolky, viac soli odporucam = cesto chutnejsie (sol pridavam do mlieka pri zohriati s vanilkou, nie do kvasku, letne mlieko zrychli proces kysnutia, muka by mala mat izbovu teplotu)

    @jarco kaloricka hodnota nizka = na 1 liter mlieka cca 50g cukru, 1 vajce, muka, drozdie



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 18/2015: Poklady slovenskej kuchyne Poklady slovenskej kuchyne
Časopis Varecha vo štvrtok 30. apríla v denníku Pravda.


TOPlist