Najlepšie lievance od babičky

uschi - fotkauschi, 28. októbra 2009
Najlepšie lievance od babičky
Foto: uschi

Sú to naozaj najlepšie lievance na svete, s kyslou smotanou a čučoriedkami nemajú chybu. Akoby moja babička povedala "eňo ňuňo".

10
porcií
70 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
500 g
1 l
35 g
 štipka
1 PL
1
1
1
1




Postup

  1. 1

    Z droždia, trochy mlieka a kávovej lyžičky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Medzitým múky preosejeme a zmiešame so zvyšným cukrom, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli.

  2. 2

    Bielok oddelíme od žĺtka a vyšľaháme z neho sneh. Do múčnej zmesi pridáme kvások, žĺtok a mlieko a vareškou vymiesime riedke cesto. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielka. Cesto prikryjeme a necháme asi 45 minút až hodinu kysnúť.

  3. 3

    Panvicu na lievance potrieme olejom, rozpálime a pečieme lievance. Po každom lievanci panvicu potrieme olejom, aby sa neprilepili.

  4. 4

    Upečené lievance naservírujeme na tanier a prelejeme smotanou rozmiešanou s cukrom a ozdobíme čučoriedkami. Tieto lievance môžeme podávať ako dezert, alebo aj ako hlavné sladké jedlo. Sú vynikajúce. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

jarco
krásne a určite aj strašne dobré
len nechcem vedieť energetickú hodnotu :-)
renfri
az na to ze tich 7O min. si treba rozdelit na cas kym si pripravime cesto co je 10 min a cesto kysne 1 hodinu max cize 60 min a tym padam to dava 70 min ako je napisane
viksmile
Veru, nájde sa tu aj "invalid". ;)
Inak tá fotka je fakt neodolateľná, aj keď sladké nemusím.
makovicka
lievance =u nás sa volajú dolky, potieram- všetkým možným, ale kyslou smotanou?- no skúsim, čučoriedky máme radi- bude zmena, ale kvások nerobím- dám zohriať všetko mlieko v hrnci- na vlažno, pohádžem všetky ingrediencie- habarkou rozmixujem- potom to už nemusí tak dlho stáť, rýchlejšie to vykysne.
2010
uschi su uplne super,
ono asi originalny recept bol s "creme fraiche" co je troska menej kysla smotana , nepocuval zavistlivcov..
prikladam do KK
uschi
2010, toto je originálny recept, moja babička nepoužívala creme fraiche, vždy vymiešala hustú smotanu s práškovým cukrom, tak aby nebola presladená, ale aby mala príjemnú chuť skoro ako miláčik. Ale je na každom, čo si tam dá. Tiež ich mám rada s tvarohom, alebo s rôznymi džemami. No vždy k tomu musím mať aj nejaké ovocie /pre lepší pocit, že som zjedla aj niečo zdravé:))/
ursula4
dnes som ich robila a sú výborné,nadýchané a tá smotana tomu dodala výbornú chuť
cica2
úvodné foto je krásne a veru od babičky musia byť najlepšie....nezvyknem robiť ale tento recept si ukladám:)...musím si už kúpiť panvicu na lievance
berino
Su naozaj velmi chutne. Naozaj babickovske. Ja som tam pridala aj pomlete ovsene vlocky. Odporucam!
nani1
Kysla smotana s cukrom a ovocim - MNAM! Hned ich idem robit!
lea147
robila som presne podľa receptu.. bez citrónovej kôry a z dvojitej dávky .. :D vyšlo mi cca 25 lievancov :) ;)
43524_1377257736 - profilový obrázok
awi
awi
Výborné? To je slabé prirovnanie. Sú skvelé. Deti nad nimi len mňamkali a mňamkali. Určite odporúčam :)
michal81
co ta kysla smotana ? 1 coho ? 1 kus ? 1 teglik o vahe 200g ? o objeme 250ml ? alebo co ? a kam vobec s tou kyslou smotanou ? to je na slahacku (to ale skor sladka smotana) ? ci na co to je v tom recepte ?! prosim o upravenie receptu ;)
budim
:-D podla receptu z jednej davky bez citronovej kory, bez panvice na dolky, panvica na crêpes = cca 68 doliek = 34 zlepenych, pekne drzia tvar, dobre vykysnute cesto drzi tvar = netreba panvicu na dolky, viac soli odporucam = cesto chutnejsie (sol pridavam do mlieka pri zohriati s vanilkou, nie do kvasku, letne mlieko zrychli proces kysnutia, muka by mala mat izbovu teplotu)

@jarco kaloricka hodnota nizka = na 1 liter mlieka cca 50g cukru, 1 vajce, muka, drozdie
piass
Sú dokonalé. Veľmi ďakujem.. recept si zakladám do svojej knihy receptov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia