Najlepšie lievance od babičky

Najlepšie lievance od babičky
Foto: uschi
uschiUschi, recept pridal: 28. októbra 2009 15:49Ďalšie jeho recepty

Sú to naozaj najlepšie lievance na svete, s kyslou smotanou a čučoriedkami nemajú chybu. Akoby moja babička povedala "eňo ňuňo".

Suroviny

10
porcií
70
minút
príprava
45
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

Z droždia, trochy mlieka a kávovej lyžičky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Medzitým múky preosejeme a zmiešame so zvyšným cukrom, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli.

Bielok oddelíme od žĺtka a vyšľaháme z neho sneh. Do múčnej zmesi pridáme kvások, žĺtok a mlieko a vareškou vymiesime riedke cesto. Nakoniec opatrne vmiešame sneh z bielka. Cesto prikryjeme a necháme asi 45 minút až hodinu kysnúť.

Panvicu na lievance potrieme olejom, rozpálime a pečieme lievance. Po každom lievanci panvicu potrieme olejom, aby sa neprilepili.

Upečené lievance naservírujeme na tanier a prelejeme smotanou rozmiešanou s cukrom a ozdobíme čučoriedkami. Tieto lievance môžeme podávať ako dezert, alebo aj ako hlavné sladké jedlo. Sú vynikajúce. Dobrú chuť.



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

12 komentárov k receptu
  • jarco, 28. októbra 2009 o 21:44
    krásne a určite aj strašne dobré
    len nechcem vedieť energetickú hodnotu :-)


  • renfri, 29. októbra 2009 o 10:12
    az na to ze tich 7O min. si treba rozdelit na cas kym si pripravime cesto co je 10 min a cesto kysne 1 hodinu max cize 60 min a tym padam to dava 70 min ako je napisane


  • viksmile, 31. októbra 2009 o 11:10
    Veru, nájde sa tu aj "invalid". ;)
    Inak tá fotka je fakt neodolateľná, aj keď sladké nemusím.


  • makovicka, 25. februára 2010 o 22:39
    lievance =u nás sa volajú dolky, potieram- všetkým možným, ale kyslou smotanou?- no skúsim, čučoriedky máme radi- bude zmena, ale kvások nerobím- dám zohriať všetko mlieko v hrnci- na vlažno, pohádžem všetky ingrediencie- habarkou rozmixujem- potom to už nemusí tak dlho stáť, rýchlejšie to vykysne.


  • 2010, 1. júna 2010 o 04:03
    uschi su uplne super,
    ono asi originalny recept bol s "creme fraiche" co je troska menej kysla smotana , nepocuval zavistlivcov..
    prikladam do KK


  • uschi, 2. júna 2010 o 09:14
    2010, toto je originálny recept, moja babička nepoužívala creme fraiche, vždy vymiešala hustú smotanu s práškovým cukrom, tak aby nebola presladená, ale aby mala príjemnú chuť skoro ako miláčik. Ale je na každom, čo si tam dá. Tiež ich mám rada s tvarohom, alebo s rôznymi džemami. No vždy k tomu musím mať aj nejaké ovocie /pre lepší pocit, že som zjedla aj niečo zdravé:))/


  • ursula4, 13. októbra 2011 o 14:39
    dnes som ich robila a sú výborné,nadýchané a tá smotana tomu dodala výbornú chuť


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 5 komentárov)
  • cica2, 20. novembra 2011 o 15:24
    úvodné foto je krásne a veru od babičky musia byť najlepšie....nezvyknem robiť ale tento recept si ukladám:)...musím si už kúpiť panvicu na lievance


  • berino, 1. februára 2012 o 12:12
    Su naozaj velmi chutne. Naozaj babickovske. Ja som tam pridala aj pomlete ovsene vlocky. Odporucam!


  • nani1, 18. júna 2012 o 21:27
    Kysla smotana s cukrom a ovocim - MNAM! Hned ich idem robit!


  • lea147, 20. apríla 2013 o 09:14
    robila som presne podľa receptu.. bez citrónovej kôry a z dvojitej dávky .. :D vyšlo mi cca 25 lievancov :) ;)


  • awi, 23. augusta 2013 o 13:33
    Výborné? To je slabé prirovnanie. Sú skvelé. Deti nad nimi len mňamkali a mňamkali. Určite odporúčam :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.

Veľká noc v Kanade
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. O kanadskej Veľkej noci píše Kecemis.

Veľká noc v chorvátskej Dalmácii
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Andrea2005 z Chorvátska.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist