Najlepšie bezlepkové palacinky BIO s mandľovým mliekom

miika - fotkamiika, 30. júna 2014
Najlepšie bezlepkové palacinky BIO s mandľovým mliekom
Foto: miika

kvôli deťom sme už pol roka na bezlepkovej, bezmliečnej a bezcukrovej a BIO strave, takže tieto pravidlá dodržiavam (aspoň sa snažím ak sa dá) Zobraziť celý popiskvôli deťom sme už pol roka na bezlepkovej, bezmliečnej a bezcukrovej a BIO strave, takže tieto pravidlá dodržiavam (aspoň sa snažím ak sa dá) pri väčšine jedál. Chutné palacinky v správnej konzistencii, ktoré sa ľahko pripravujú som hľadala veľmi dlho a vyskúšala x receptov. Mandľové mlieko je dôležité, má inú konzistenciu ako ryžové alebo sójové mlieko. Množstvo jednotlivých múk je výsledok experimentov, podľa mňa to pôjde aj v inom pomere...

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 ml
350 ml
40 ml
3 ks
120 g
75 g
45 g
3 - 4 ČL
štipka
štipka
1 ČL




Postup

  1. 1

    pripravíme si suroviny, ja robím už len z BIO surovín, čiže Bio mandľové mlieko, bio múky, bio vajíčka. Čo sa týka múk, je vhodné pohánkovú múku kombinovať inou múkou, napr. bezlepkovým mixom, mne sa najviac osvedčil bezlepkový Mehl Mix od HammerMuhle (jediný mix v bio kvalite) alebo zelená Jizerka. Gaštanovú múku - ak nemáte, doplníte to množstvo inou bezlepkovou múkou, alebo zvýšite množstvo mixu a pohánkovej múky. Mlieko - robila som už aj s ryžovým alebo sójovým, nebolo to ono... palacinky sa trhali, mali inú konzistenciu. Cesto mixujem ponorným mixérom ktorým mixujem polievku, obyčajná metlička nevie rozmiešať hrudky bezlepkovej múky.

    Najlepšie bezlepkové palacinky BIO s mandľovým mliekom - obrázok 1
  2. 2

    cesto vymiešame ponorným mixérom so sekacím nožom, metlička nevie rozmiešať hrudky, aspoň mne sa to nepodarilo... môžeme začať okamžite robiť palacinky, netreba nechať odstáť. Robím na suchej teflónovej panvici, v ceste je olej, netreba mazať aj panvicu. cesto je husté, krásne sa rozlieva po panvici, kompaktne drží, nelepí sa, veľmi rýchlo sa s cestom pracuje (na rozdiel od iných bezlepkových receptov ktoré som vyskúšala)

    Najlepšie bezlepkové palacinky BIO s mandľovým mliekom - obrázok 2
  3. 3

    toto je výsledok po upečení

    Najlepšie bezlepkové palacinky BIO s mandľovým mliekom - obrázok 3
  4. 4

    následne dávam do palaciniek kakao s cukrom xylitol alebo kvalitný bio džem. Z tohto množstva urobím cca 17 palaciniek, čo je zhruba pre 4 ľudí /detí na raňajky. Keď robím viac, pre 5-6 ľudí, dávam 600ml mandľového mlieka, 450-500ml vody, 50ml oleja, 3vajcia, celkom 320g múky (mix 160/pohanka 100/gaštanová 60).

    Najlepšie bezlepkové palacinky BIO s mandľovým mliekom - obrázok 4

Diskusia k receptu

donnie
čo mám robiť, keď nesmieme ani vajcia? znie ten recept úplne úžasne...
frezia68
Vajíčko ti nahradí Vajahit,a jeho zloženie: kukuričná múka,sušená srvátka,sojová múka,lecitín.Alergénné zložky : laktóza,mliečna bialkovina a sója.Tak ak môžeš laktózu-využi.Google poradí náhradu vajec :-)
frezia68
@elisticka :myslím,že výhodnejšie je kúpiť sušené mlieko,zo 400 gr urobíš 4 l mlieka,aspoň ja to využívam-bezlaktózové kokosové,alebo ryžový nápoj pod názvom Zajíc.Dlhšie uskladníš,veď do polaciniek nemusí práve mandľové.Dostať v Zdravej výžive.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia