Najlepšia čína

romanetta - fotkaromanetta, 27. januára 2012
Najlepšia čína
Foto: romanetta

Tento recept mám od svojej veľmi dobrej priateľky, ktorá už Bohu žiaľ nie je medzi nami. Je to fantastická čína, ktorá si svojou chuťou dostane Zobraziť celý popisTento recept mám od svojej veľmi dobrej priateľky, ktorá už Bohu žiaľ nie je medzi nami. Je to fantastická čína, ktorá si svojou chuťou dostane každého... :-)

6
porcií
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
2 ks surové
3-4 PL
200 mg nesolené
  (v konzerve)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny.

    Najlepšia čína  - obrázok 1
  2. 2

    Nakrájané kuracie masko si zapácujeme na 15 min. Pác: nakrájané maso, solamil, vajcia. (Soľ nie, lebo maso pustí šťavu.)

    Najlepšia čína  - obrázok 2
  3. 3

    Všetko masko dať na panvicu s olejom a opražiť na prudko 20 min.

    Najlepšia čína  - obrázok 3
  4. 4

    Zoberieme si druhý hrniec, na oleji opražíme arašidy, šampiňóny scedíme a pridáme tiež, potom ananás, ale bez šťavy, ktorú si odložíme na neskor.

    Najlepšia čína  - obrázok 4
  5. 5

    Do hrnca pridáme maso, ananásovú šťavu, kečup, horčicu, trochu octu, vegetu, magi, trochu soli, soj. omáčku, na kolieska pokrájanú cibuľu a na tenké rezance pokrájanú mrkvu.

    Najlepšia čína  - obrázok 5
  6. 6

    Necháme dusiť cca 20 minút. Podávame s prílohou podľa vlastného výberu. Dobrú chuť!!! :-)

Diskusia k receptu

jana7
Kto ma prosím recept na čínu sečuan ostrý? V čínskej reštaurácii som naň stále chodila je s bambusovými výhonkami, mňam, prosím o recept, ďakujem...
bejgi
@jana7 , Sečuan je v preklade čínsky, takže chceš recept čína čínský ostrý? a čo to bolo, polievka, alebo hlavné jedlo? Ak si to jedla v reštaurácii tak tomu len dali taký názov, neverím, že okrem kuchára čo to pripravoval sa tu nájde niekto kto ti dá recept podľa tohoto názvu a ak tak len gratulujem :)
afataga
nie som si ista ci do takehoto jedla patri ocot, kecup, horcica, vegeta a magi
jana7
Chodila som do čínskej reštiky veľmi často a práve na tento sečuan ostrý, ale recept mi povedať nechceli, škoda, hm, no myslím že kečup, horčica a vegeta tam ide na 100%, ale inak pozriem na nete, vďaka afataga
afataga
@jana7 naozaj myslis ze v Cine maju nasu vegetu? aj ja si to obcas dam v restike
jana7
Aha, teraz som si spomenula sú tam tie šierne hríby mňam...
romanetta
Recept mala moja známa od jedného číňana, ja som dnes túto čínu varila, no můj priateľ ju priam zbožňuje, minule som do nej dala korenie na čínu malo to inú chuť, ale dnes som to robila bez toho, tak nám to chutí takto lepšie. Vyskúšajte, a budem rada, ak mi napíšete ako Vám to chutilo.. Pekný deň ... :-)
isabellafly
sice ocot, kecup, horcica a vegeta s cinskou kuchynou asi vela nemaju urcite skusim, ja totiz rada nove chute :-) kk
romanetta
isabellafly Budem veľmi rada keď si to uvaríš!!! Dobrú chuť !!! :)
radulienka
@romanetta , suroviny sú až na ten ocot v poriadku, len to mäsko sa nemá robiť nikdy naraz, to sa zdusí, keby si to osmažila na 4x bolo by to chutnejšie, čína sa nemá dusiť, aj tú zeleninku osmažiť zvlášť a nakoniec rýchlo všetko spojiť, určite to chuťovo bude lepšie. Nehnevaj sa, ale chcem len odovzdať moje skúsenosti, ja som to predtým tiež takto robievala a môj kolega ma poučil, odvtedy je to lepšie, ver mi. Inak je to bezvadný receptík...
orchidea
súhlasím s @radulienkou , recept určite dobrý ale tiež keď robím "čínu" tak opekám po častiach nie naraz, ukladám si a určite vyskúšam
evanaaa
Je pravda, číňania nepoužívajú vegetu ale glutaman sodný, tým väčšinou jedlá ochucujú. J asom si ho raz kúpila a pridávala do jedál, kám som nezistila, že nie je najzdravší, je to slané a môže spôsobiť aj migrénové bolesti hlavy.
agora
a polievku ostro-kyslú, podľa vás čím dochucujú, ak nie octom?
celeblith
ocot ma s cinskou kuchynou praveze vela oni sice pouzivaju vacsinou ryzovy, ale efekt to ma ten isty a kludne ho daj aj do marinady na masko, bude chutnejsie aj trosku cukru, nebojte sa maso nebude ani kysele ani sladke bude mat lepsiu chut
2010
@riwexi , ja osobne nemam rad americke stranky ktore predstieraju ze varia autenticke recepty v tomto pripade secuanske kura.....a hlavna prisada secuanske korenie tam nie je ? a najviac sa koncentruju na sojovu omacku s nizkym obsahom soli, another bull....
voznica
čina je veľmi dobrá,zajtra si ho uvarím.Dúfam že im bude chutiť.Teším sa na ňu... mňam....mňam.Ukladám do k.k.
honestka
Mila @Romanetta :
nehnevaj sa na tych co ti tu radia, radsej zbieraj taketo skusenosti a uvidis ako ti pomozu v dalsom vyvoji tvojich kulinarskych skusenosti.

Nuz po pravde - JA som este nemala stastie ochutnat 40 minutovu cinu aj ked tvrdis, ze je to "Najlepšia čína". Chutove by si sa s nejakymi tymi surovinami trosku aj trafila, ale ten postup je skor typycky pre nase dusenie masa, pretoze cas a mnozstvo v akom to robis je obrovske.
Cina sa prave vyznacuje tou rychlostou pripravy pretoze sa "opekaju" ozaj v malych mnozstvach a naviac individualne, pretoze vo WOK ani nie je mozne taketo mnozstvo urobit - specialne na elektrickych sporakoch.
Prave pri tom opekani sa tvori ta specificka chut jedla ktoru vytvaraju tie samostatne rychle "stir-fry" a radsej pouzivaju "ginger root" a ine specialne rybie omacky a ine "octy" ako by tam mali dat kečup.

Na druhej strane uznavam, ze pri vareni tohto receptu myslis na svoju dobru priateľku.
byron
Szechuan Soup
185g chude bravcove maso,125g sunky,8 susenych hub -Shitaky , 125g vodnych gastanov odkvapkanych, 1/2 cerstvej cervenej papriky, 30g odkvapkanych bambusovych vyhonkov, 20g cerstvych fazulovych vyhonkov, 8 jarne cibulky,250g olupane stredne velke garnaty, 7 salky chicken vyvar,1/2 salky suche biele vino, 1PL soy omacka, 1/2chili omacka, 1/2 sol, 2PL kukuricny skrob, 1/4 salky vody, 2KL ocot biely, 1KL sezam olej, 1 vajicko, 1PL vody,exstra 250g makke tofu.
V hrceku huby zalejeme horucou vodou a nechame ich 30 minut namocene. Potom ich scedime, narezeme na tenke rezanceky,tak tiez aj bravcove, sunku, bambusove vyhonky, vodne gastany. Posekame na drobno jarnu cibulku. Do vacsieho hrnca dame hydinovy vyvar, vino, soy omacku, chilli omacku, sol a privedieme do varu. Varime odkrite 5minut a potom hrniec odstavime a dame stranou. Do mensej misticky dame vodu,do ktorej pridame kukuricny skrob (cornflour), rozmiesame a vlejeme do hydinoveho vyvaru, zahustime,miesame pokial sa to spoji. Hrniec dame naspat na sporak, miesame pokial zacne vriet, plamen stisime a pridame sunku, bravcove maso, bambusove vyhonky, vodny gastan a cerstvu cervenu papriku, huby, stale miesame pokial sa to spoji. Varime na miernom ohni cca 5minut. Potom zamiesame ocot a sezam olej. Vajicko rozslahame v extra vode lahko vidlickou a pomocou vidlicky vlejeme do hydinoveho vyvaru za staleho miesania. Nakoniec pridame jarnu cibulku a tofu pokrajanu na 1cm (1/2in) kocky a pridame olupane garnaty (prawns). Varime este 1-2 minuty.
turanec
Neviem prečo ľudia keď dajú sojovku Maggi,horčicu,soľ,kečup nazývajú činu To by sa malo volať miš-maš. Predsa to nie je o tom čo sa mi v noci prisnilo a čo som babo v chladničke mala to som tam dala a nie ešte technologicky postup. Aziati skoro nesolia ale dávajú rybaciu omáčku.A ešte napisat najlepšia čina.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia