Najlepší vianočný punč
Autor receptu: eliniatko
Každý rok skúšam rozličné recepty na punč, nakoľko mi tento vynikajúci zimný nápoj chutí
a nepohrdnem ním ani na Vianočných trhoch. Najlepší je však domáci, s láskou uvarený ;)
Po odskúšaní mnohých a po kritike môjho
manžela som dala dokopy najlepšie triky z každého odskúšaného a prišla s týmto
receptom. Dúfam, že si pochutíte tak ako my :)
10-20 porcií |
5 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Hnedý cukor nasypeme do hrnca (kto má rád menej sladký punč, postačí mu aj 200 g namiesto uvedených 300). Cukor skaramelizujeme na miernom ohni (nemusí byť kompletne skaramelizovaný), keď bude lepkavý vlejeme pol litra vody. Necháme celý rozpustiť, celý čas miešame na strednom až miernom ohni.
- Keď je cukor vo vode homogénne rozpustený, hodíme do vody 2 čajové vrecká a necháme vylúhovať (podľa typu čaju, ja dávam čerešňový, ale dobrý je aj jablko-škorica alebo akýkoľvek, ktorý máte radi) - cca 8 min.
- Po vylúhovaní vrecúška vytiahneme a vlejeme víno. Na miernom ohni stále prehrievame - ale pozor, nech voda po pridaní vína už nevrie! Pridáme všetky koreniny - škoricu, badián, muškátový oriešok, borievku, klinčeky, a šťavu z celého citróna. Necháme chvíľu prehrievať na miernom ohni.
- Predposledné pridáme ovocie - sterilizované jahody aj so šťavou a čerešne príp. višne, tiež so šťavou - punč bude sladučký. Kto má rád iné ovocie, pridá aké chce podľa chuti. Mne sa jahody a čerešne veľmi osvedčili, ale dobré sú aj mandarínky či ananás, prípadne čerstvé jablká či pomaranče alebo mandarínky.
- Nakoniec pridáme po deci rumu a deci griotky (alebo čerešňového či višňového likéru). Dobre miešame, necháme prehriať a horúci sladučký punč podávame :)