Najlepší kysnutý závin

Autor receptu: janikbj

Dnes pre zmenu niečo nezdravé, ale tak dobré, že stojí za to. Určite je tu veľa receptov na kysnutý závin, no keď som hľadala taký, čo by ma oslovil, vrátila som sa k mamkinmu receptu a neľutujem. Ospravedlňujem sa, keď už tu podobný je.

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto si zamiesime, v ceste je dosť veľa oleja, takže je mastnejšie a neťahá sa ako klasické kysnuté, ale miesime to pekne ručne aspoň 10-15 min. Kto použije čerstvé droždie, pripraví si najprv kvások, sušené len rozmiešame v múke. Cesto NENECHáVAME kysnúť, rovno plníme záviny (alebo buchty, rožky). Z tejto dávky vyjdu 2 záviny. Naplnené koláče necháme asi hodinu prikryté na plechu kysnúť. Dáme ich do STUDENEJ rúry, zapneme ju na 180 stupňov. Koláče môžeme dať aj do vyhriatej rúry, no tak vraj neprasknú. Takže kto je ako zvyknutý. Pečieme do zlatohneda, aby boli pekne upečené zhora aj zdola. Piekla som v teplovzdušnej rúre, no bez ventilátora, len horný a dolný ohrev. Od momentu, kedy sa rúra nahriala (aj so závinmi) na 180 stupňov to trvalo asi 30-35 min.
  2. Horúce koláče potrieme olejom alebo roztopeným maslom (alebo pred pečením vajíčkom, ja to nezvyknem), dáme chladnúť na mriežku a prikryjeme tenkou utierkou,aby zvrchu zmäkli. Vďaka oleju a tomu, že je popri droždiu použitý aj kypriaci prášok, sú záviny jemnučké, nadýchané a vydržia také dlho.