Šišky

Nadýchané šišky (fotorecept)

Autor receptu: beatacsontosova

V piatok cestou z práce som rozmýšľala čo s obedom na víkend, mala som chuť na niečo sladké, čo však u môjho mäsožravého polovičiaka zriedkavo prejde. Zostala som však prekvapená, keď súhlasil s fazuľovou polievkou a šiškami, nerobila som ich celú večnosť. Tak som svižko napísala mamke, aby mi poslala svoj recept, pamätám si ho z detstva, vždy robila za obrovský vajling a vždy sa to doslova vyparovalo z misy, však pri 4 deťoch čo iné by ste aj očakávali, že... trošku som ho upravila :-)

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Už veľmi dlho som nerobila šišky a samozrejme recept som niekde zapotrošila, tu vždy prichádza na pomoc moja mamka, takže získanie jej receptu bolo veľmi jednoduché. Samozrejme keďže momentálne skúšam Tang Zhong, neodolala som a skúsila som s ním. Dovolím si tvrdiť, že tieto sú ešte lepšie, nadýchané, nebíčko v papuľke. Mamka mi poslala recept na kilo múky, ja reku veď sme iba dvaja, spravím z pol kila a bude aj na nedeľu. OMYL...
  2. Ale pekne po poriadku. Pripravíme si pekne všetky suroviny. Ako prvé si uvaríme Tang zhong z 20 g hladkej múky a 100 g vody na kašičku a necháme vychladnúť (používam ešte vlažné). Medzitým si dáme do misky polohrubú múku, sušené droždie, cukor a soľ a premiešame. Pridáme vychladnutý Tang Zhong, rozšľahané celé vajce, vlažné mlieko a um (ja som čmajzla polovičiakovi trošku brandy :). Vymiesime na hladké cesto, bude vyzerať asi takto:
  3. Takto ho necháme pekne odpočívať prikryté utierkou, po 10 minútach trošku premiesime a necháme ďalej kysnúť. Ja mám v byte dosť teplo, takže mne to vykyslo takto pekne za necelú trištvrte hodinku do dvojnásobného objemu:
  4. Potom som to dala na pracovnú dosku a rozvaľkala na hrúbku prsta, vykrajovala som pohárom (priebežne som ho namáčala do múky) s priemerom 6 cm, vyšlo mi takto 22 kúskov.
  5. Nechala som ich ešte nejakých 5 minút takto podkysnúť a dala som zohriať olej do panvice, musí ho byť dostatok aby sa šišky nedotýkali spodku panvice. Šišky ukladáme do horúceho oleja, prvú stranu opekáme prikryté, asi takto:
  6. Potom odokryjeme a dopečieme z druhej strany, tie neposlušné pridržíme vidličkou aby sa pekne opiekli :-) Celé pečenie trvá pár minút, treba pri tom stáť a dávať pozor, zhruba 2 minúty z každej strany.
  7. Hotové vyložíme na papierový obrúsok, aby sa vsiakol prebytočný olej.
  8. Posypeme troškou práškového cukru a degustujeme s domácim džemom, môj polovičiak ako milovník nutely samozrejme s nutelou...
  9. A takéto sú po zahryznutí... samá bublinka, keby som chcela tak ich viem naplniť po upečení... mne sa nechcelo, každý si dá taký džem, na ktorý má chuť...
  10. A keď som túto fotku poslala rodinke, hneď sa pozvali na ochutnávku... Takže z 22 kusov mi ostali na ráno posledné 3, tie sme zmajzli na raňajky a Bejka pekne zamiesila na ďalšiu dávku, že by bolo na obed a a keďže ideme s mojím bratom ešte na prechádzku poobede, tak mu vezmem pár kúskov :-) Tie 3 kúsky boli po odstátí stále jemnučké, takže určite vydržia dlhšie, ak ich samozrejme nezjete... Pre mňa nabudúce poučenie, že mám robiť rovno dvojitú dávku!!! Krásnu nedeľu prajem priatelia!