Nadýchané šišky fotorecept

beatacsontosova - bez fotkybeatacsontosova, 27. januára 2019

V piatok cestou z práce som rozmýšľala čo s obedom na víkend, mala som chuť na niečo sladké, čo však u môjho mäsožravého polovičiaka Zobraziť celý popisV piatok cestou z práce som rozmýšľala čo s obedom na víkend, mala som chuť na niečo sladké, čo však u môjho mäsožravého polovičiaka zriedkavo prejde. Zostala som však prekvapená, keď súhlasil s fazuľovou polievkou a šiškami, nerobila som ich celú večnosť. Tak som svižko napísala mamke, aby mi poslala svoj recept, pamätám si ho z detstva, vždy robila za obrovský vajling a vždy sa to doslova vyparovalo z misy, však pri 4 deťoch čo iné by ste aj očakávali, že... trošku som ho upravila :-)

4
porcie
60 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

480 g
20 g
100 g
250 ml vlažné
7 g
1 PL
1 ks
2 PL
0,2 dl
 (na posypanie)
 (na vyprážanie)
štipka  (do cesta)




Postup

  1. 1

    Už veľmi dlho som nerobila šišky a samozrejme recept som niekde zapotrošila, tu vždy prichádza na pomoc moja mamka, takže získanie jej receptu bolo veľmi jednoduché. Samozrejme keďže momentálne skúšam Tang Zhong, neodolala som a skúsila som s ním. Dovolím si tvrdiť, že tieto sú ešte lepšie, nadýchané, nebíčko v papuľke. Mamka mi poslala recept na kilo múky, ja reku veď sme iba dvaja, spravím z pol kila a bude aj na nedeľu. OMYL...

  2. 2

    Ale pekne po poriadku. Pripravíme si pekne všetky suroviny. Ako prvé si uvaríme Tang zhong z 20 g hladkej múky a 100 g vody na kašičku a necháme vychladnúť (používam ešte vlažné). Medzitým si dáme do misky polohrubú múku, sušené droždie, cukor a soľ a premiešame. Pridáme vychladnutý Tang Zhong, rozšľahané celé vajce, vlažné mlieko a um (ja som čmajzla polovičiakovi trošku brandy :). Vymiesime na hladké cesto, bude vyzerať asi takto:

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto ho necháme pekne odpočívať prikryté utierkou, po 10 minútach trošku premiesime a necháme ďalej kysnúť. Ja mám v byte dosť teplo, takže mne to vykyslo takto pekne za necelú trištvrte hodinku do dvojnásobného objemu:

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom som to dala na pracovnú dosku a rozvaľkala na hrúbku prsta, vykrajovala som pohárom (priebežne som ho namáčala do múky) s priemerom 6 cm, vyšlo mi takto 22 kúskov.

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechala som ich ešte nejakých 5 minút takto podkysnúť a dala som zohriať olej do panvice, musí ho byť dostatok aby sa šišky nedotýkali spodku panvice. Šišky ukladáme do horúceho oleja, prvú stranu opekáme prikryté, asi takto:

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom odokryjeme a dopečieme z druhej strany, tie neposlušné pridržíme vidličkou aby sa pekne opiekli :-) Celé pečenie trvá pár minút, treba pri tom stáť a dávať pozor, zhruba 2 minúty z každej strany.

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové vyložíme na papierový obrúsok, aby sa vsiakol prebytočný olej.

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posypeme troškou práškového cukru a degustujeme s domácim džemom, môj polovičiak ako milovník nutely samozrejme s nutelou...

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A takéto sú po zahryznutí... samá bublinka, keby som chcela tak ich viem naplniť po upečení... mne sa nechcelo, každý si dá taký džem, na ktorý má chuť...

    Nadýchané šišky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A keď som túto fotku poslala rodinke, hneď sa pozvali na ochutnávku... Takže z 22 kusov mi ostali na ráno posledné 3, tie sme zmajzli na raňajky a Bejka pekne zamiesila na ďalšiu dávku, že by bolo na obed a a keďže ideme s mojím bratom ešte na prechádzku poobede, tak mu vezmem pár kúskov :-) Tie 3 kúsky boli po odstátí stále jemnučké, takže určite vydržia dlhšie, ak ich samozrejme nezjete... Pre mňa nabudúce poučenie, že mám robiť rovno dvojitú dávku!!! Krásnu nedeľu prajem priatelia!

Diskusia k receptu

haji
S chutí bych dala testovací vzoreček - prva bez a další s! Krásná práce, šišky jako balóny, jen uletět! Krásnou neděli i tobě, jsi šikulka!
grejsy
Posledné foto hovorí za všetko , aké sú nadýchané - pekné. Páčia sa mi . Vydarili sa.
alina598
Chcem sa spytat na um v recepte, nemalo ísť len 2cl? Dakujem, sisky sa vydarili nádherne a určite aj chutili☺
lenuckaaa
Šišky sú prepražené, tie vzadu nemajú pásik po obvode. Vpredu sú naaranžované nejaké dve s pásikom, ale celkový dojem nič moc... Takýto nepodarený recept, vo finále pri vyprážaní si treba dať pozor a včas vybrať z oleja.
beatacsontosova
@Slnecnica1 (27.1.2019 18:05)

Tang zhong = kasicka, ktoru ziskas uvarenim 20gmuky a 100g vody v tomto recepte, velmi uspesne ju pouzivam do takmer kazdeho kysnuteho cesta
klukodvody
Krásné koblížky. Zajímavé těsto to vyzkouším. Jestli mohu jen maličko poradit takovou odzkoušenou fintu.
Když mám všechny vykrájené a odpočaté před smažením, vařečkou na vrchní stranu udělám malý ďolíček. Oni se potom netočí. Jo a ještě tím ďolíčkem napřed. To mně v učení naučila cukrářka a jistě to znají mnohé kuchařky, tak asi nic nového. Krásný den a dobrou chuť přejeme. Bude brzy posvícení, tak budou.
violeta
Ďakujem za nápad, aj za recept. Šišky som nerobila aspoň desať rokov. Sú výborné, ďakujem.
P.S.: v surovinách chýba soľ, v postupe je, ale myslím, že to je maličkosť...


2x haji a jerica
marienka44
Aku funkciu ma v ceste Tang Zhong? Ja sisky, po nasom pampusky, nechavam kysnut na oboch stranach, teda pocas kysnutia ich otacam. Do oelja vkladam povodnou hornou stranou. Nemam odvahu robit s 1 vajcom, ja davam na kazdych 100 g muky jedno vajce. Zeby ta kasicka setrila vajicka?
mamatata2
Krásne sú, robievam v tomto čase a v KK mám samostatnú kapitolu Šišky, tieto fašiangy podľa Teba. Ďakujem za recept.
beatacsontosova
@Marienka44 (28.1.2019 16:07)

V povodnom ceste som mala iba 1 vajicko takze kasicka vajce nenahradza, zatial co som robila kysnute cesto s kasickou tak bolo jemnejsie a vydrzalo makke dlhsie ako to bez kase. Skusim odlozit jeden kusok este na zajtra aby som skusila ci budu stale makkucke, dnesne boli stale rovnake ako tie vcerajsie, netuhne ani nevysusuje sa cesto.
1x hela60
beatacsontosova
@Klukodvody (28.1.2019 12:16)

A ja cely cas rozmyslala preco som mala poznacenu jamku v recepte od mamky...presne ako pises,s jamkou dnu :) zopar som ich tak spravila mysliac si ze jamka sluzi na dzem doprostred ale ked som ich vypiekla tak mi takmer zmizli :)
zdibecek
Ahoj,takto krásne vyšli teraz na obed,tang zhong som použil prvý krát a vnútri sú krásne nadýchané, takže fajn tip
alina598
@Redakcia (27.1.2019 19:51)

Sorry☺ja som si to v rychlosti neuvedomila, ospravedlňujem sa, pekný deň☺
mantuska
Neviem odborne posúdiť aký proces prebieha pri kysnutí s tou kašičkou, ale určite to vyskúšam. Množstvo kašičky treba asi prispôsobiť množstvu ostat. surovín? napr, keď kpečiem z 1 kg muky.
hela60
Srdečná vďaka za tak výborný recept. Šišky sú ako vata, pardon takú nadychanu vatu ešte nevyrobili.
1x 45678
andulka64
Zajtra vyskúšam krásne sú nadýchané potom sa ozvem ako dopadli
andulka64
Milé varecháčov tak ako som sľúbila dnes som šišky robila sú ľahučké veľké dierky nesklamali robím šišky dosť často tak ako moja mama ma naučila ale tieto ukladám sú výborné odporúčam určite nebudete lutovat
zuzanka1367
Paráda veliká, ešte som nikde Tang zhong nepoužila, moja škoda... Cesto výborné, šišky sú dierkované ako sa patrí, tiež som neplnila, dierky do cesta som robila a išli naspodok. Veľmi dobrý, nenáročný recept. Vrelo doporučujem odskúšať, ďakujem za recept.


silvika98
Zdravím.Môžem ich robiť aj z čisto hladkej múky?Aký bude rozdiel?
beatacsontosova
@silvika98 (3.8.2020 12:06)

Ahojky, môžeš aj z hladkej, no je možné, že bude pýtať iné množstvo tekutin, tak si to pri spôsob aby si ich nemala ako kameň
kucharka
Výborné šišky! Len tak posypané cukrom, s džemom alebo tvarohom a popučeným ovocím... Ďakujem za recept.


jozka2
Tieto sisky som dnes robila druhy krat.Ako ich prezentujes Beatka su naozaj vyborne,ten Thang Zhong robi svoje ,cesto je po upeceni z vrchu chrumkave vo vnutri jemnucke.
Reagovala by som na komentar@lenockaaa ,ano je pravda,ze nemaju pruzok i ked som ich piekla vo vacsom mnozstve oleja ako zvycajne,je to preto ze to cesto pije viac oleja ako normalne cesto,ale chutove je vynikajuce.Zrejme ten Thang Zhong sposobuje tu savost.Ten kto to je nato nepride.Kysnute cesto tymno sposobom je fantasticke.Pred casom ho tu pridala @Pusta .Kritika sa neda robit podla obrazku lebo zdanie klame mila @lenockaaa .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia