Zemiaková focaccia
Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept)
Autor receptu: imaginarium
Na túto focacciu som sa chystala už dlho. Recept je zo stránky pekarnomanie.cz, ale
dovolím si to pridať aj sem, lebo je úplne úžasná a úžasné veci treba šíriť do sveta. A
zároveň tým skladám poklonu Ive Trhoňovej :)
16 porcií |
30 minút na 200 °C |
Postup
- Najprv si pripravíme preferment. Predkvasené cesto, ktoré spôsobí, že sa cesto nakyprí aj s minimom droždia. Gram droždia si rozmiešame vo vode, aby sa rovnomerne rozptýlilo a potom tam primiešame múku. Vznikne riedke cestíčko, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 12 hodín pracovať. Na fotke je už po vykvasení.
- Ak by ste mali problém odvážiť gram droždia, tak ako ja, tak to spravte nasledovne. Do celého cesta ide 5 g droždia, čo je asi pol centimetrový plátok ako vidno na fotke. A z tohto plátku je už jednoduché odkrojiť si 1 gram a zvyšok odložiť na neskoršie.
- Zemiaky si uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle a zo zvyšných surovín a prefermentu vypracujeme riedke cesto. Aj zvyšné droždie (4 g) rozmiešame vo vode.
- Cesto necháme kysnúť jednu až dve hodiny.
- Naolejovanými rukami rozťapkáme cesto na dobre naolejovaný plech. Obložíme olivami, sušenými rajčinami a pokvapkáme olivovým olejom. Ja som dala ten zo sušených rajčín a posypeme oreganom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 25 minút.
- Výborne chutí samotná, ale aj ako príloha k nejakej hustej polievke. Napríklad k tejto šošovicovej https://varecha.pravda.sk/recepty/kremova-polievka-z-cervenej-sosovice-/71720-recept.html