Zemiaková focaccia

Nadýchaná zemiaková focaccia (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Na túto focacciu som sa chystala už dlho. Recept je zo stránky pekarnomanie.cz, ale dovolím si to pridať aj sem, lebo je úplne úžasná a úžasné veci treba šíriť do sveta. A zároveň tým skladám poklonu Ive Trhoňovej :)

16
porcií
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme preferment. Predkvasené cesto, ktoré spôsobí, že sa cesto nakyprí aj s minimom droždia. Gram droždia si rozmiešame vo vode, aby sa rovnomerne rozptýlilo a potom tam primiešame múku. Vznikne riedke cestíčko, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 12 hodín pracovať. Na fotke je už po vykvasení.
  2. Ak by ste mali problém odvážiť gram droždia, tak ako ja, tak to spravte nasledovne. Do celého cesta ide 5 g droždia, čo je asi pol centimetrový plátok ako vidno na fotke. A z tohto plátku je už jednoduché odkrojiť si 1 gram a zvyšok odložiť na neskoršie.
  3. Zemiaky si uvaríme v šupe a necháme vychladnúť. Nastrúhame ich na jemnom strúhadle a zo zvyšných surovín a prefermentu vypracujeme riedke cesto. Aj zvyšné droždie (4 g) rozmiešame vo vode.
  4. Cesto necháme kysnúť jednu až dve hodiny.
  5. Naolejovanými rukami rozťapkáme cesto na dobre naolejovaný plech. Obložíme olivami, sušenými rajčinami a pokvapkáme olivovým olejom. Ja som dala ten zo sušených rajčín a posypeme oreganom.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 25 minút.
  7. Výborne chutí samotná, ale aj ako príloha k nejakej hustej polievke. Napríklad k tejto šošovicovej https://varecha.pravda.sk/recepty/kremova-polievka-z-cervenej-sosovice-/71720-recept.html