Nadstavovaný bravčový mozoček

eviana - fotkaeviana, 26. februára 2014
Nadstavovaný bravčový mozoček
Foto: eviana

POZOR! Toto je recept pre chlapov a silné ženy. Vegetariáni a slabšie nátury nech tento recept radšej obídu :) Svojho času som pri suchohríboch na Zobraziť celý popisPOZOR! Toto je recept pre chlapov a silné ženy. Vegetariáni a slabšie nátury nech tento recept radšej obídu :) Svojho času som pri suchohríboch na spôsob mozočku sľúbila, že vložím tento recept. Napriek tomu, že očakávam vlnu protestov, svoj sľub plním. Takto sme ho robievali kedysi pri zabíjačkách, bolo to prvé jedlo, ktoré sa pracantom dostalo do úst a aby sa každému ušlo, tak sa nadstavovalo mäskom... Je to moja najobľúbenejšia zabíjačková špecialitka (spolu s bravčovými líčkami)

5-6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
700 g
2 ks väčšia
5 ks
2 ČL
1 ČL
2 ČL
podľa chuti
2 dl
1 PL
 (prípadne pre odporcov majoránky)




Postup

  1. 1

    ...pripravené suroviny - vľavo mozoček, vpravo mleté mäso

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 1
  2. 2

    ...na masti si podusíme do sklovita na kocky nakrájanú cibuľu

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 2
  3. 3

    ...keď je cibuľa sklovitá dochutíme koreninami a soľou - mletá rasca, čerstvo namleté čierne korenie, sladká paprika a soľ

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 3
  4. 4

    ...pridáme mleté mäso

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 4
  5. 5

    ...sprudka opražíme na cibuli, aby sa mäso zatiahlo

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 5
  6. 6

    ...zalejeme vývarom (u mňa kurací, na zabíjačke bol vývar z kotla, kde sa varilo mäso - ak nemáte vývar, pokojne použite vodu)

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 6
  7. 7

    ...necháme takto zaliate bublať cca 40 minút

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 7
  8. 8

    ...kým sa mäso dusí očistíme si mozoček - to je dosť piplavá práca... treba ho nechať cca 10-12 minút vo vlažnej vode- potom tá tenučká blanka ide ľahko dolu - treba ho poriadne od nej očistiť, aj od možných úlomkov kostičiek. Tu na obrázku vidno ako vyzerá neočistený.

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 8
  9. 9

    ...a takto vyzerá už očistený mozoček

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 9
  10. 10

    ...vidličkou ho poriadne nasekáme (alebo kto má na to "gule" pomliaždiť medzi prstami)

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 10
  11. 11

    ...pridáme k podusenému mäsu a ešte cca 15 minút spolu dusíme

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 11
  12. 12

    ...rozmiešame vajíčka a vlejeme ich do masy

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 12
  13. 13

    ...poriadne miešame kým sa vajíčka neuvaria - cca 5 min

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 13
  14. 14

    ...úplne na záver pridáme medzi dlaňami rozmrvenú sušenú majoránku (alt. petržlenovú vňať), zamiešame, odstavíme z ohňa a máme hotovo. Podľa mňa je to najlepšie na čerstvom chlebe posypané čerstvo nastrúhaným chrenom :) Dobrú chuť!

    Nadstavovaný bravčový mozoček  - obrázok 14

Diskusia k receptu

anus
Máš pravdu je to najlepšie jedlo.
eviana
@micanela , napriek tomu, že to nie je "Tvoja šálka kávy" vážim si, že si sa receptom predsa prelúskala, ďakujem :)
eviana
@anus , zrejme máme podobné chute, ďakujem za pristavenie sa pri mojom recepte a komentár :)
ewina
ešte odporúčam tam pomlieť trocha pečene a pridať uvarenú krv... vtedy je to super... a s hriankami a s cviklou :-)
alex37
@evianka...spomienka na staré dobré časy, takéto podobné sme tiež robievali na zabíjačkách keď ešte bolo čo zabiť :-) skvelé pracné jedlo :-)
podľa zásluhy *****
luss44
@eviana milá, zase si v noci varila? :) ako deti sme na zabíjačke u babky jedávali mozoček na cibuľke, akurát že nám hovorili, že je to pečienka :) pravdu o mozočku som sa dozvedela hodne neskôr.
megdesign
@evi mno ja asi nejsom silny chlap, bo totok som nikdy nedal do ust, ked sa robila zabijacka :D Brrrrr..... Ale problem vyskrabkat to z hlavy, ked sa presekne "vejpúl" som nemal nikdy :P
monika456
musí to byť parádne :) ja milujem mozoček s restovanou pečienkou, bez vajíčok, s majoránkou, cesnakom a s čerstvým chlebíkom, ktorý si namáčam do šťavy, aj to je výborné :) ale ukladám si aj túto verziu, určite vyskúšam :)
pusta
milá@alex37 moja, či si mi len utrafila moju nôtu - ja túto zabíjačkovú klasiku zbožňujem :PPPPP
vdaka za vyvolanie mojich krásnych spomienok :-)
krásny recept, nádherné foto, len si vziať :-)
*****
beatacsontosova
mňaaaam...toto som vždy zbožňovala, starká to robila fantastickéééé...škoda, že už nechodíme na zabíjačky :-(
slovak
juuuj toto je klasika na zabijackach...robime podobne, len bez mäsa a naozaj toto je prve jedlo na klasickej zabijacke a hned po spapani supnut stamperlicek palenky, alebo hriatô...delikateska, naposledy som ju jedol zaciatkom decembra minuleho roka na zabijacke...
mariamka
@evianka vidno iny kraj, iny mrav, my sme robili mozocky asi ako @monika456 s ladvinkami, pecienkou, kuskami cerstveho masa, s mojorankou, bez vajec,.. uzasna vonava lahodka, tento variant mi je neznamy, ale urcite chuti skvele, zvlast s tych chrenom, inak mozocek sa v jedle takmer "rozide", netreba sa ho bat, horsie su "ine mozgy" :))
pusta
@mariamka moja zlatá, tá tvoja verzia bývala u nás doma na zabíjačke prvým teplým jedlom ráno o 9 - tej, jáááj či dobrota, a ešte sa kúsok odložil na spôsob receptíku od @alex37. - tiež úžasná dobrota :PPP
máš pravdu, @mariamka , netreba sa báť, veru horšie sú tie "iné mozgy"
smejem sa tu nahlas :DDDDD, trefná si :-)
málo, ale presne - si povedala. :-))))
afataga
tak ja som bola asi silna natura ako dieta, tiez sme to jedavali, ale teraz by som to uz veru nedala do ust :-)
rea1
neviem, či som len silná žena alebo rovno chlap ale mozoček mám nesmierne rada. či už len tak - na cibuľke a s vajíčkom alebo upravený podľa receptu, ktorému doma hovoríme "mlynárov mozek" - mozoček vcelku uvarený v špeciálnom náleve, následne nakrájaný na plátky, čary-mary a oresetovaný (chcela som napísať orestovaný, samozrejme, ale tá chyba sa mi tak páči, že ju nechám, nech sa zabavíte aj vy). keď sa mi podarí u mäsiara vysnoriť mozočky, kupujem ich rovno kilo, len musia byť chladené, pekne v blanke, nie zmrznutá tehla, ktorá sa po rozmrazení rozlezie na malé rozblemcané kúsky. aj, aj, chuť si mi narobila poriadnu. asi začnem otravovať známych masárov s otázkou, či majú mozog. som zvedavá, ktorý ma vyhodí prvý. :-))
pusta
@eviana moja, hlboko sa ti ospravedlňujem.
prepáč, že som si ťa zamenila s našou @alex37 , poviem pravdu - ty vieš dobre, s kým komunikujem súčasne, tak sa stalo :DDDDD
samozrejme chválim, zalizujem sa nie od ucha po ucho, ale až za ušami :PPPPP
neskutočná lahôdka, dole klobúk, čo klobúk, veľký širák a veľké palce všetky hore (y)
vieš, kto sa tu so mnou nevie na mne zastaviť od smiechu a teba krásne pozdravuje :-)
5***** som už udelila.
dakujem za pochopenie :-)
katka78
Keď sa u nás robili zabíjačky, bola som ešte malá Katuška. Mozoček ako jedlo si pamätám, ale neviem ako ho pripravovali, pretože keď bola zabíjačka, my deti sme museli byť v dome, kým ženy a chlapi vonku od skorého rána pracovali. Netuším, čo jedli oni, no my mozoček s chlebíkom :-)
yogicek
Milá@eviana. Musím Ťa pochváliť, máš to pekne a chutne spracované.
Aj verzie monika456, a @rea1 sú určite dobré. Ja teda ešte pridám svoju. Obaľte mozoček v klasickom trojobale a vysmažte. Je to trošku piplačka ale stojí za to. Viac nie je čo dodať.
boxik
Ani neviete ako som rád , že sa medzi receptami čo sa na nás denne valia a začínajú slovom , zdravý , dietny , ľahký, falošný a podobné hanlivé názvy, nájde aj takáto klasika .Priznám sa už dávno som to nejedol ,ale aj tak mi tečú slinky.
sovka62
S takouto úpravou mozočku som sa stretla až keď som sa vydala do Trnavy a začala chodiť po zabíjačkách a neskôr aj zabíjať doma.
Keď som prvý raz na zabíjačke počula, že ideme chystať "modzgy" (echt po trnafsky), nachystala som cibuľu a vajcia a domáca gazdiná na mňa hľadela ako na debila. Ja som zase s údivom čumela na ňu, ideme robiť "modzgy" a ona dobehla do kuchyne s mäsom. Na našej zabíjačke sa robili mozočky na cibuľke s vajcom, zároveň s dusenou bravčovou krvou, každý si vybral čo mal radšej (ja krv), alebo po troche z každého.
Mozočky z našej zabíjačky som nikdy neochutnala, zato v takejto úprave s mäsom som problém nemala, akurát si myslím, že pridanie mozočku chuť toho mäsa asi neovplyvní a že by chutilo rovnako, aj keby tam mozoček nebol. Ale neskúšala som, to len tak uvažujem.
zdenka1009
Pre mňa mozoček je lahôdka, keď mám možnosť kúpim si tak 200g pre seba... a moja úchylka rada ho aj odblaňujem, nemám problém...musím povedať,že je to mňam :-)
janealli
U nás sa mozoček pri zabíjačke robieval pre deti - mozoček sa trochu povaril, potom sa odblanil, pokrájal a na rozpraženom masle sa urobila mozočková praženica s vajciami. aj teraz mi sliny tečú, keď si spomeniem na tú chuť.
matata1
Aj ja som asi silný chlap! Moja najdôležitejšia práca na zabíjačke bola stáť v pozore s tanierom pri chlapoch, čo rozoberali svinku a čakať na mozoček. A hlavne dávať pozor, aby ho nedajbože nehodili mačkám alebo psovi. Potom som si ho poctivo odblanila (he - to je pekné slovné spojenie) a maminka nám (mne a ockovi) ho pripravila na cibuľke s vacom. Ona ani sestra to do úst nedali, ale pre nás to bola pochúťka.
eviana
Mili priatelia varecháči, tak poviem Vám, že ste ma naozaj veľmi milo prekvapili, fakt som očakávala, že sa tento môj tak trošku kontroverzný recept stretne s vlnou odporu... veď povedzme s úprimne, ide o mozog :)
Ale to jedlo je tak skvelé, že mi naozaj nedalo, nepodeliť sa s receptom...
@ewina , pečeň zohnať nie je problém, ale krv zohnať by bolo ťažké, ak nie nemožné - kedysi v čase domácich zabíjačiek by to šlo, ale tie časy sú už preč. Ale musí to aj týmto spôsobom chutiť výborne, snáď raz budem mať možnosť vyskúšať :) Vďaka za tip.
@alex37 , je to tak troška aj moja spomieka, mozoček dnes už len výnimočne od mäsiara, ale rada si tú skvelú chuť aspoň takto pripomeniem. Ďakujem za všetko :))) Ty vieš :)
@luss44 , nevarila v noci, varila večer po práci... ale dlho do noci riešila dilemu, či pridať, či nepridať... potrebovala som sa uistiť, že to varecha ustojí :)
@jozefj , ďakujem Ti :)
@megdesign , Marcelino, som si istá, že toto by si Ty ustál a chutilo by Ti (možno prvý krát by si nesmel vedieť čo ješ) :)))
@monika456 , vidím, že by sme si chuťovo veľmi rozumeli... ďakujem za Tvoje milé slová, ja zasa na oplátku nabudúce vyskúšam Tvoju milovanú verziu :)
@pusticka Ty moje motovidielko, si ma rozosmiala, sak vieme svoje :) Teším sa, že sa Ti moje jedlo páči, teší ma Váš smiech a tiež zdravím :)
@beatacsontosova , tiež ma mrzí, že už nemám možnosť zúčastňovať sa zabíjačiek... aspoň, že spomienky máme, bo niekto ani tie :) Ďakujem.
@slovak , presne ako vravis... akurát u nás sa štamperlíky ešte pred jedlom prekacovali :) U nás sa mäso muselo pridať, bo nás vždy bolo veľa hladošov (ja najväčší, čo sa tohto jedla týka :))) Ďakujem Ti za pristavenie sa pri mojom recepte a za milé slová :)
@mariamka , tu v Šamoríne sa to robí s ľadvinkami a mäskom, bez vajíčok, aj kúsok pečienky sa pridáva - len som počula, tiež som ešte nemala možnosť ochutnať, mám v pláne, prisľúbené :)
@afataga , a čože sa stalo, že si tak zjemnela? Vačšinou nás život silnejšími robí, otrieskanými :) Hold, chute sa nám menia... čo sa tohto jedla týka, som si istá, že u mňa sa nezmenia :)
@rea1 , ak je to takto, tak aj ja som chlap a som na to patrične hrdá, len môjmu chlapovi by som asik nevysvetlila s kým spáva :)))
Zaujímavo vyzerá Tebou opísaný "mlynárov mozek"... neviem neviem, či sa k Vám niekedy naň nenanominujem :) Mozog vždy len čerstvý, nikdy mrazený, súhlasím... ďakujem Ti za super komentár :)
@katka78 , milá veľká Katuška, ak sa robilo len pre deti, zrejme len na cibuľke s vajičkom, aj tak je to fajne :) Ďakujem :)
@yogicek môj ľúbezný, od Teba pochvala priam na duši hreje, ďakujem. Aj ten Tvoj tip na mozoček v trojobale sa mi veľmi popačuje, budem musieť skúsiť :)
@boxik , bolo mi potešením spôsobiť Ti svojim jedlom slinotok, ďakujem za milý komentár, spravil si mi radosť :)
@sovka62 , a vieš, že som sa zamyslela, či náhodou si tatík ten recept z domu zo záhoria nepriniesol... si ma utvrdila, že do Trnavy a okolia patrí... tento modzek :) Ja tam tú chuť cítim, samotné bez neho je to iné... mám dokonca v tom rada väčšie kúsky, mám rada tú konzistenciu :) Ďakujem Ti za milé slová Evka moja drahá :)
@zdenka1009 , si zjavne môj človek, akurát ja ho nikdy menej ako pol kila nekupujem :) ďakujem :)
@janealli , určite to bolo skvelé aj takto... najvyšší čas si pripomenúť tú chuť, nie? :)
@matata1 , mala si veru veľmi dôležitú prácu zabíjačkovú :) To odblaňovanie som si tiež užila veľakrát, tiež to bola moja práca :) Ďakujem za usmievavý komentár :)
@izabella929 , ani tu v Šamoríne tento spôsob nepoznali a všetkým, ktorí ochutnali zachutil... vyskúšaj, budem sa tešiť na Tvoje dojmy. Ďakujem.
klaudia968
Ja to zbožňujem, ale keby som si mala sama pripraviť ten mozoček, tak by som to nemohla jesť. Tento tvoj spôsob je určite ešte chutnejší, nechala by som sa pozvať, ale takých by nás bolo asi viac.
marcelle
evi, tak vidíš, protesty sa nekonali :-) U nás sa mozoček robil len s vajíčkom. Priznám sa ale, že ja som ho nikdy nejedla.
hrusticka76
..milujem mozoček :-) ..a už tak dáávno som ho nejedla :-( ..ďakujem za receptík..vyvolal spomienky na detstvo:-) ..
kukulienka71
Evička,úplne tak isto,ako opisuješ v Šamoríne,aj u nás sa robí na zabíjačke perkelt z mozočka s ľadvinkami a kúskom fajného mäska(sa to volá vesevelöpecsenyepörkölt)ja som to jedla prvýkrát vlani,je to veľká delikatesa,muži sa idú za tým pobiť.Predtým som mozoček odmietala,ale kombinovane ho zjem,treba vedieť chutne uvariť.tvoj rcept ma tiež zaujal,určite ho vyskúšame,ukladám,aj hviezdičky ti dávam,aby ti stúplo sebavedomie,lebo na to máš,duša moja!!
mesiar50

Pripravila si lakavy a chutne vyzerajuci mozocek.
V takejto verzii s mletym masom som ho dodnes nepoznal.Ked dovolis napisem ako sa mozocek pripravuje na zabyjacke v nasom regione.
1.mozocek,ladvinky,vajcia{ako perkelt}
2.mozocek,ladvinky,kocky br.masa,vajcia{ako perkelt}
Dakujem za nove poznatky.Odo mna pre teba mila Evka * * * * * * *
margaretka28
okrem majoránky a petržlenu do bodky presne ako u nás :-) bez toho by nebola zabíjačka
kecemis
Tak toto mi pripomenulo moje mlade leta. Na zabijacke toto moja mimina pripravovala, sice neviem ako, ale viem ze som sa nevedel dockat tej dobroty.
Opus magnum. Euge!
eviana
@klaudia968 , nuž musím uznať, že to zrejme naozaj nie je pre slabšie povahy a ja som v tomto sťa kuc kalenej ocele :)))
@marcelle milá, sama som prekvapená, koľko skvelých ohlasov tu nachádzam a to vravím úprimne, bo s malou dušičkou som vkladala...
@hrusticka76 , bolo mi potešením priviať Ti zopár spomienok na detstvo, ver, že aj u mňa sa to deje, vždy keď cítim tú skvelú vôňu zabíjačkovú vinúcu sa kuchyňou :) Ďakujem za milý komentár.
@kukulienka71 , tak raz si ja veru na ten Váš odbehnem, som presvedčená, že od Tvojho chlapa bude chutiť famózne :) Vďaka za slová uznania i podporu môjho chabého sebavedomia, srdco moje :)
@mesiar50 , nesmierne ma teší Tvoja pochvala tohto jedla, veľmi si ju vážim. A nesmierne rada by som od Teba ochutnala obe verzie, isto by mi veľmi chutilo :) Ďakujem za všetko :)
@margaretka , petržlen som dala len ako variantu pre tych, co nemaju radi majoranku, ten tam nedávam, ale majoránka musí byť... sak Ty tiez Trnavsko, ze?
@kecemis , rada som Ti pripomenula mladé letá, ale ved od minuleho tyzdna si este hadam nezabudol, či? :) Pribalím do balíka k rolade, ok? :) Opus opificem probat... Scio me nihil scire :)
kecemis
Nebolo to nahodou pred dvoma mesiacmi?
Vestri opus addo palma.
pusta
@megdesign - Marcel milý, dovolím sii odpovedať za nich oboch a zároveň vysoko pochváliť oboch!!!
hovoria spolu perfektnou a bezchybnou prvotriednou latinčinou :-) (y)
eviana
@pusta , zabudla som Ti poďakovať za pochvalu ...ab imo pectore :)))
mariamka
ale toz sa nam tu niekto separuje, to sa moooze?? aspon ze tomu "numquam" rozumiem, jasna varechacska "mňamka"
sracz
Nádherná domáca zabíjačková špecialita s poctivým popisom prípravy, @eviana milá! Pripájam sa k poslednej vete v Tvojom "predslove", ktorú si dovoľujem rozšíriť aj o krkovičku a paprčky (hlavne uvarené v hovädzom guľáši) -:))) !*!*!*!*!*!
eviana
Ďakujem za usmievavý a hviezdičkový komentár milý @sracz , mám radosť, že sa Ti môj recept páči :)
mliekarka
Tak to som si zaspomínala na detské časy a zabíjačky u babky,len u nás mozoček robili bez mäsa na cibuľke z vajíčkami ochutené majoránkou,to bola dobrota.Asi preto,že sa nám vždy ušlo po jednom chlebíku s touto dobrotou,nikdy som sa vlastne nezamýšlala nad tým,že jem mozog.Dnes neviem,neviem...Ale asi by som neodolala :-))
eviana
@mliekarka , teší ma, že som Ti zopár spomienok na detstvo priviala týmto receptom... U nás sa robil takto s mäskom, pretože nás bolo ako Habešanov a všetci hladní sme sa naň tešili... je to naozaj výborná pochúťka :) Ďakujem za milý komentár :)
danenka11
Práve som dovarila podľa tvojho receptu, len bez papriky. Zaspomínali sme si na naše detstvo a zabíjačky. Je to výborné. Ďakujem za recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia