Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina)

sracz - fotkasracz, 15. marca 2011
Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina)
Foto: sracz

Málokto z Vás si dokáže predstaviť, ako chutí domáca kočonina (huspenina či studenina, studeno, aspik či sulc) po viac ako 40 rokoch ďaleko od Zobraziť celý popisMálokto z Vás si dokáže predstaviť, ako chutí domáca kočonina (huspenina či studenina, studeno, aspik či sulc) po viac ako 40 rokoch ďaleko od domova. Tak dlho ju totiž nejedol môj švagor Luxi. Uvaril som mu ju a naviac s údeným mäsom a „vykradnutou“ krkovičkou. Varievam ju klasicky, na šporáku pomaličky ako mäsovú polievku (6÷8 hodín), ale tentoraz som využil varný hrniec „Crock-pot“, v ktorom táto staroslovenská špecialita a „mňamka buľkotala“ celú noc na režime „Simmer”.

6÷9
porcií
30´ minút
príprava
300´÷ 360´ minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 ks, surové
1 ks, – torzo
1 ks
1 ks veľká
3÷4  ks
20÷24 guličiek
4÷6  strúčiky
1 PL
2÷3 PL
3÷3,5 l




Postup

  1. 1

    všetko mäso pozorne zbavíme všetkého „nepekného a nepotrebného”, dôkladne ho umyjeme pod tečúcou studenou vodou, opálime, oholíme a opäť umyjeme; paprčky pozdĺžne rozrežeme na ½ a spolu s kolenom ich uložíme na dno varného hrnca.

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 1
  2. 2

    priložíme aj „vykradnutú” krkovičku (z vyrezaného mäsa som urobil sťavnaté rezne s bylinkovosyrovošunkovou plnkou) a údené bravčové kolienko (čo sa dá rozrežeme na menšie časti, ale nerobíme si z toho problém, lebo v konečnom dôsledku aj tak kosti, dlhým varením „dobrovoľne” vypadnú).

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme veľkú olúpanú cibuľu, 3÷4 bobkové listy, ~ 21 guličiek čierneho korenia, 4÷6 olúpaných strúčikov cesnaku, polievkovú lyžicu (PL) mletej červenej sladkej papriky a dve kopcovité PL soli.

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 3
  4. 4

    celú zostavu zalejeme po povrch studenou vodou (mne tam „vliezli” 3 litre, ale už babička – Lady Ann – ma naučila normu, na ½ paprčky jeden polievkový tanier vody a na „šicko ostatňe primeraňe – ta ňe!?); prikryjeme vekom (zadekľujeme), nezabudneme prívod zastrčiť do zdroja elprúdu, nastavíme režim „Simmer”, čo v našom dialekte znamená „buľkotanie” a ideme spať (v prípade, že huspeninu varíme klasickým spôsobom, počkáme až zovrie a potom nastavíme zdroj tepla, ako keď pripravujeme domácu mäsovú polievku a varíme aspoň 5÷6 hodín – teda až kosti „dobrovoľne” opúšťajú svojich „väzniteľov”).

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 4
  5. 5

    nuž a toto je pohľad na ukončené „buľkokotanie”; vypneme zdroj energie, vyhodíme uvarenú cibuľu, cesnak, bobkové listy, uvoľnené kosti a pozorne pozberáme z povrchu studeniny nadbytočnú mastnotu.

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 5
  6. 6

    studeno opatrne precedíme cez veľké sitko do „weindlingu”, alebo inej väčšej pomocnej misy; mäso dôkladne zbavíme kostí, rozložíme na jednotlivé hlboké taniere a cez malé sitko zalejeme 3÷4 polievkovými naberačkami sulcu.

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 6
  7. 7

    naplnené taniere potom prenesieme do chladnej miestnosti (ja som využil svoj pracovný stôl v garáži a ešte priaznivú marcovú teplotu), aj s miskou so zozberanou „mastnotou” (vynikajúci prostriedok na ošetrovanie uskladnených záhradnických pomôcok cez zimu).

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 7
  8. 8

    Servírovanie: s domácim chlebíkom, poliate octom a posypané na drobné kocky pokrájanou červenou cibuľou. Ja si však kočoninu na tanieri pokrájam na 3÷4 cm kocky a polejem šťavou z ½ citróna. Spôsob, ktorý som zverejnil, je bohatší na mäso, čo ma „naučila“ moja dcérka Bábika, keď podrástla a už som ju nedokázal presvedčiť („oblafnúť“) jesť túto, aj pre deti, chuťovku vo forme ozdobeného aspiku (na dno formičiek pomleté uvarené paprčky a kolienko aj s kožou, na ktoré som rozprestieral sterilizovaný hrášok s karotkou, vejárik sladkokyslej uhorky a 2÷3 kolieska vajíčka na tvrdo). Ale fajnové mäsko, to áno, to miluje podnes!

    Na fajnovú kočoninu spred Košíc až pod Žilinu (huspenina) - obrázok 8

Diskusia k receptu

babinka
paradna koconina, volakedy som to aj jedavala a potom prislo obdobie a DOST, ani sa mi neziada, zato moja dcera ta by ju jedla! Aj tlacenku...no tu jej to neviem uvarit a ani netusim, ci by sa to dalo pre jednu osobu :), ved kto iny by to jedol? Ale prezrad mi, ako sa ti dari pouzivat interpunkcne znamienka?
1x sracz
jamarlen
rozmýšľam nad kombináciou fialky a huspenina, čo asi prerazí? predpokladám - fialky, veď už je jar, a tak treba huspeninu rýchlo zjesť:)))) nakoniec možno vyhrá obrus
1x sracz
bazulienka
Júúúj @srasz ,kedz som to zbačila tak mi spadla gamba. Už dávno som ju nevarila ale môžem ju kedykoľvek,skýmkoľvek a koľkokoľvek...lepši povedané..vše...a ten harčok by som brala takoj. To je vylahoda....špim a varím. Nevieš či ˇho dostať aj u nás? Krásna studeninka --gratulujem...........
1x sracz
alzbetka2
Huspeninka nemá chybu, navnadil si ma, žeby som ešte raz uvarila? Ja totiž už o takomto čase nezvyknem...
1x sracz
duschko
Pri citani receptu som si pochutnaval, tak to bolo perfekte spracovane. Asi este vyskusam, pokial je este aka taka zima. Hlavne s tym udenym kolienkom. Zatial som s udenym nerobil. Ukladam do MKK
1x sracz
sjuz
úžasný receptík:), Sracz - tak mi tečú slinky...! U nás sa už oteplilo...a v chladničke na ňu nemám miesto...:(( takže si musím počkať na ďalšiu zimu:(
1x sracz
kadely
U mě máš určitě 1* ! Bezvadný recept! Ukládám. Ahoj K.
1x sracz
frezia68
Tašak ľem ňedavno bula doma hoscinka s podobnu studzeninu a už zaš robiš chuťky :-))) Chutný výsledok,krásny komentár,pekný hrniec :-))))))
1x sracz
anajka
Stará dobrá klasika!Mnohí už zabudli na dobré jedlá.Krásne spracované a nafotené,až sa slinky zbiehajú.Ukladám a určite urobím.
1x sracz
evas13
Huspeninka ako vymaľovaná a takú by som si veru dala, aj keď také dobré vývary nemôžem. Nuž len na prázdno prehĺtam:)
1x sracz
janger
Tiez som nejedla rokyyyyy! A veru, dala by som si. A aky mas paradny hrniec!
1x sracz
hannah22
paráda, recept aj "harčok", joj slinky mi tečú, len to už máme zakázané a tak len obdivujem tvoju šikovnosť... :))
1x sracz
modrykamen
Konečne recept aký má byť. Totiž tá predpríprava je strašne dôležitá- opáliť kožu (dnes hocikde dostáť kúpiť plynový horák na karamel) a vyholiť každý chĺpok. Pripomienka -" prečo len od Košíc po Žilinu ?" My ostatný sme od macochy?
1x sracz
jozka2
no pravdu mas modry kamen a co my od Medzilaboriec az po Dunajsku Stredu,ja tiez velmi velmi nemozem /cholesterol/,ale robim to tak,ze po stuhniti zoberiem papierove obrusky a nimi vyutieram vsetok tuk da sa aj tak ,ze sa povybera maso a zelenina a odmerkou ktora ma dole lievik mast zadrziavam je to babracka jednoduchsie je obryskami
1x sracz
anna70
výborný recept, a krásny poetický komentár, klobúk dole pán poetický kuchár
1x sracz
anna70
krásna ľubozvučná slovenčina, tuto v Prahe znie ako rajská hudba, cha cha cha
1x sracz
nalpa
jaj, ta to sumna smacna kocenina..s cibulu , poprom a s octom mi raz ocec nakazal..takoj raz dva zoi spajzu koceninu prinesla, cibulu na kococky narezala, peprom posypala a octom zalala .. ocec sednul, vzal lozicku a dal se jesc a zrazu lem tak z nim vystrelilo , sliny jak bubliny se mu z papuli valili jak keby se zbesnel a zmytal na dvor do budky....
..ta zeby sce znali, davno, vtedy ja malucka isce bula a Jar na graty a aj ocet u takej skoro rovnakej plastickej hranatej flasky buli a mali taky zobacok co se lem ustrihnul a kedze mi aj dakus slepa ta mesto octu s Jarom na graty koceninu zalala..tak a teraz mi uz velka, okulare uz mam dvojo ale jak koceninu vidzim ta se takoj s dzeky smejem ..dovidzena
Sraczu, ta mi dvojo skoro z jednoho valala..mavam
1x sracz




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia