Mušle

Mušle s chilli džemom a bazalkou (fotorecept)

Autor receptu: 2010

Bolo mi ľúto vyhodiť thajskú bazalku, tak som zalovil v kuchárskej knihe Thai Street Food. Odtiaľ mám tento recept s krkolomným menom, Hoi Laai Pat Nahm prik Pao.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ako som pisal, tento recept, aj ked je od Australcana Davida Thomsona, je z jeho kucharskej knihy thajske ulicne jedla. David zije v Bangkoku a jeho thajska restauracia Nahn bolo v 2013 vyhodnotena ako tretia najlepsia restauracia v Azii.
  2. Je to velmi jednoduchy recept, len problem je, ze pouziva cisto thajske suroviny. Vsetko som mal (citronovu travu a limetkove listy zo zahrady aj bazalku) az na ten thajsky chilli dzem, ale nahodou som ho dnes kupil vo vietnamskom obchode. Musle sa najcastejsie daju kupit ako zmrazene, treba pozriet na navod, ako ich rozmrazit.
  3. Do woku som dal rozohriat dve lyzice oleja a pridal obuchanu citronovu travu (treba ju uvolnit, ked je cerstva), roztrhane limetkove listky a dve lyzice dzemu a pridal nadrobno nakrajane chilli (v knihe je napisane, ze recept nie je stiplavy), to znamena, ze je stiplavy pre Europanov, keby napisali stiplavy = to je nejeditelny. Vsetko stir fry tak minutu.
  4. Pridame umyte musle (neviem, ako sa volaju po slovensky, po anglicky su clamps). Podlejeme vodou alebo vinom, ja som mal cinske vino na varenie.
  5. Poprehadzujeme - premiesame a dame dusit tak na 4 minuty - pokial sa musle neotvoria. Otvorene musle pred varenim, aj tie, ktore sa neotvoria, zahodime.
  6. A nakoniec podla knihy bola pridana stedra hrst bazalky.
  7. Problem s tymto receptom je, ze treba nie 500 g, ale asi tak kybel musli. Po par minutach bolo po nich.