Musaka z mletého mäsa a zemiakov, bez zálievky - Мусака с кайма и картофи, без заливка

alex37 - fotkaalex37, 27. januára 2014
Musaka z mletého mäsa a zemiakov, bez zálievky - Мусака с кайма и картофи, без заливка
Foto: alex37

Všetci vedia, že receptov na musaku je neúrekom. Robí sa v Turecku, Grécku aj Bulharsku. Táto musaka je zvláštna tým, že sa na ňu Zobraziť celý popisVšetci vedia, že receptov na musaku je neúrekom. Robí sa v Turecku, Grécku aj Bulharsku. Táto musaka je zvláštna tým, že sa na ňu nerobí zálievka z kyslého mlieka a vajíčok ako je zvykom. Je to musaka mojej svokry, prispôsobená domácim pomerom kde, jeden má rád zálievku, druhý nie, tak to vyriešila a týmto spôsobom. Musaka je naozaj niečo ako u nás kapustnica, robí sa skoro v každej domácnosti podľa vlastného receptu.

30 minút
príprava
30-45 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 kg
1 ks
podľa výberu
 (alebo čerstvá/saturejka)




Postup

  1. 1

    Množstvo surovín je na jeden veľký plech, ja som použila tradičný bulharský okrúhly a robím priamo v ňom na šporáku. Takže na lyžici masti opražíme cibuľu do sklovita, pridáme mleté mäso /použila som zmes hovädzieho a bravčového, to je najlepšie, ale dá sa robiť aj z jedného druhu, trebárs aj mletého kuracieho/ keď sa mäso zatiahne pridáme soľ, čierne korenie, čubricu /ak niekto nemusí, môže dať korenie ktoré mu vyhovuje/ a zeleninu zase podľa toho, kto čo má rád...ja som dala šampiňóny, mrkvu, zelenú fazuľku- mrazenú. Použiť sa môže ako čerstvá tak aj mrazená zelenina. Nakoniec pridáme buď čerstvé rajčiny, alebo rajčinový pretlak ako v mojom prípade, cca 3 lyžice. Do tejto zmesy pridáme na drobno nakrájané zemiaky, a zalejeme vriacou vodou aby bola zmes ponorená. Výborná je aj petržlenová vňať na povrchu, ale ja nemôžem dať lebo nie každému chutí :(. Určite sa však netreba báť koreniť :-)

  2. 2

    Kto by chcel predsa len zaliať zálievkou, tak stačí vymiešať biely jogurt /200g/ s 2 vajíčkam a 2 lyžicami hl. mýky, nanáša sa rovnomerne na upečenú musaku a dopeká sa kým nechytí hnedastú farbu /cca 15min./. Musaka je hotová, keď sú zemiaky mäkké.

Diskusia k receptu

bojar
ČO JE TO ZA NEPORIADOK - AZBUKA horšie ako za okupácie
alex37
AZBUKA- povolená z redakcie /názov receptu v originále/ Ak máte problém...NEČÍTAŤ!
tomas
@bojar tak niektoré recepty tu majú v názve aj turecký názov, anglický názov, tak prečo nie aj bulharský... :)
peppa
ja myslim, ze na niektorych zadubencov ako @bojar ani netreba reagovat... mila @alex37 , nic si z neho nerob a pokracuj v zaujimavych receptoch, mne sa velmi pacia a azbuka zvlast :)
1x zdezda
caterina
@alex37 velmi pekny recept, vyskusam! a co sa azbuky tyka...co ja by som teraz dala za to aby som ju ovladala ;) tu kde zijem, je velmi ziadana a planujem sa ju naucit :)
radox1
pekne,teraz som si uvedomil ze po 24 rokoch si z azbuky takmer nic nepamatam.
zuzkabluzka
mna tiez Tvoje recepty uputaju hlavne vdaka azbuke a vzdy skusam, ci este nieco viem... ;) len tak dalej :) recept je zaujimavy :)
mariamka
mne azbuka nerobi problem, plusom je, ze nazov je dvojjazycny, co mi pri inych receptoch niekedy chyba,, recept sa mi naozaj paci, mame radi mlete masa s kopou zeleniny, ulozim, vyskusam :) 5*
eviana
@alex37 , musaku robievam v lete veľmi často, máme ju radi, ale takto som ju veru ešte nerobila a páči sa mi tento Tvoj recept, určite vyskúšam a možno si pri jej varení aj niečo v azbuke zaspievam :) Ďakujem za krásne voňavú a chutnú inšpiráciu :) 5*
alex37
@eviana... ďakujem ti, odporúčam spievať pri tom ...
Калинка, калинка, калинка моя!
В саду ягода малинка, малинка моя!
methi
Si pri tebe aj azbuku zopakujem :) a veru, ze som nezabudla a vsetko viem precitat.
alex37
@methi , ty si šikovná, keď sa už aj tam u vás dohovoríš /čo je určite zložitejšie/, čo je pre teba taká azbuka :-)
eviana
@alex37 , budeš sa smiať, ale kedysi som povinne musela spievať na "Melódiach priateľstva", takže mám slušný repertoár piesní v azbuke, ale Kalinku som až do dnes poznala len prvý riadok... vďaka Tebe už aj druhý... ďakujem za rozšírenie mojich musakových aj spevavých obzorov :) Ale pravdu máš ... nad musakou lepšia Калинка, ako pochmúrna Волга, či Подмосковные вечера :)
mariamka
@evianka teraz som sa musela pousmiat, my by sme si aj na tomto hudobnom poli tusim rozumeli :) ja tiez povinne som musela na Melodiach priatelstva "петь" :) Kalinku, Katusu, Smugljanku, Rjabinu, Podmoskovnije mam doteraz v repertoari a radi si ich s par kamoskami pripomenieme, napokon su to krasne melodie ... :)
alex37
@eviana , sa nezdáš :-), vraj je skvelé vystúpenie súboru Alexandrovcov,
poznám pár ľudí čo ho absolvovali na živo, a vraj je to zážitok na celý život. Určite by tie piesne boli všetky známe :-)
mariamka
@alex bola som na nich,, v BB na stadione, nezabudnutelne, este teraz mam husiu kozu ked si spomeniem :)
pusta
@alex37 , krásny recept, podobne robievam, ale aj so zálievkou z kyslej smotany a vajec, poznám viacero variant a všetky sú vynikajúce, u nás doma obľúbené, aj tvoja verzia sa ujme :-) kk.
mne azbuka vôbec neprekáža, naopak. podaktorí prejavili svoj analfabetizmus v rôznych abecedách, ako aj nevzdelanosť a zaostalosť.
k názvu receptu zákonite patrí aj názov v orginále :-)
nakoniec vo svete sa ani náhodou nepoužíva výlučne iba latinská abeceda :-)
no a ku "Kalinke" - krásna pieseň, ale ruská, nie bulharská :-)
5***** za výborný recept ti dávam.
alex37
@pusta , ďakujem za nahliadnutie :-) veru kalinka je ruská ale Bulharské asi nikto nepozná...;-) a máš pravdu azbuka aj keď zriedkavejšie, ale stále je používaná :-). Recept je jednoduchý, domácky, spôsob našej Bulharskej babičky :-)
pusta
@alex37 , neboj nájdu sa aj takí, čo poznajú aj bulharské piesne a nie je to iba to známe "Živio" :-)
možno ťa prekvapím, ale azbuka sa používa vo svete viac, ako by sa zdalo a hlavne v obchodnom svete a v kultúre.
mám veľmi rada bulharské recepty, veľmi zdravé a často jednoduché aj rýchle a predovšetkým veľmi chutné, pozdravujem vašu drahú babičku a dakujem jej i tebe :-)
poprosím, smelo pridávaj aj iné vynikajúce receptíky.
dakujem a pekný deň ti prajem :-)
noelia
....my sme mali zase bulhasrkeho "dedecka".....
dobry den, Alex, chcela by som Vas poprosit, ci nemate dobry originalny recept na bulharske KIOPOLO. Moj manzel tuzi po starej dobrej voni tohoto unikatneho jedla. Velmi by ste potesili aj mna.....krasny receptik, ukladam do KK. Zelam krasne dni.
alex37
@noelia , svet je malý všetky národy a národnosti sa začali miešať pomaly po celom svete. Kiopolo čiže Кьопоолу je skvelý recept akurát minulý týždeň som robila, ale z vlastných zaváraných surovín. Dnes však je dostatok zeleniny aj v zime takže recept ti môžem poslať aj teraz ak chceš. /stačí poslať e-mail do TS/ :-) Pozdravujem :-)
babidka
Tento recept musim vyskusat , urcite nam bude chutit ! Robievam tiez "bulharsku" zemiakovu musaku - aj ked trosku inu :-) Mne velmi chuti recept od priatelky - v nej je udusene maso /tiez miesane/ s pokrajanymi paradajkami a cesnakom , samozrejme zemiaky a do zalievky sa dava kysle mlieko/alebo husty jogurt/, vajicka a namrveny balkansky syr .Robim toho vzdy velky pekac lebo je to vyborne aj na studeno a este sa mi nestalo , aby sa ta musaka nezjedla :-)
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
@alex37 ,mozem jest vsetky musaky,aj tvoju urcite vyskusam!!!!!!Dakujem za recept!! :)
montellano
Pekný večer prajem. Skôr než sa Vás opýtam tak prosím o znášanlivosť a toleranciu lebo ja sa učím variť. Prosím čo znamená " keď sa mäso zatiahne " ? ako to zistím ked sa zatiahne ako to vyzerá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia