Ryža so šošovicou

Mujadarra - ryža so šošovicou (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Recept zo stránky afamilyfeast.com/mujadarra/ , bude to asi jedlo stredného východu, ale suroviny sú všetky dostupné aj nám, tak vyskúšame. Toto bude asi taká základná verzia, ktorá sa dá obohatiť a rôzne koreniny. Chuť jedla príjemne prekvapila a bonusom je za chvíľu pripravený obed.

2
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Opäť jeden z receptov, ktorý nevyžaduje ani veľa času, ani vynimočnú zručnosť :) Jazmínovú rýžu jemne prepláchneme a dáme na lyžičku prepusteného masla, alebo tuku, aký používate a krátko posmažíme. Taktiež premyjeme šošovicu a pridáme ju k ryži.
  2. Zalejeme vodou, asi 3dcl vody na toto množstvo ryže a šošovice a pridáme štipku soli a bobokový list. Zakryjeme a na miernej teplote pomaly varíme približne 25 minút, nemala by sa variť prudko, aby voda vsiakla do ryže skorej ako sa odparí. Je čas na cibuľu, nakrájame na ako chceme a dáme smažiť na zvyšné prepustené maslo, posolíme.
  3. Cibuľu opražíme do zlatista, poprášime paprikou, nemusíte štipľavú, mne taká chutí a pridáme mleté čierne korenie. Toto sa dá do polhodiny stihnúť, ak by ste použili hnedú šošovicu, tak ju predom namočte, aby sa stihla uvariť spolu s ryžou. Jedlo je sýte a chutné. Možno to niekto jedol v originál verzii a pridá svoje nápady, toto bude asi ako s našou kapustnicou, čo región to iná chuť.