Muhammara - libanonská nátierka z pečenej papriky a orechov
Autor receptu: slavka2012
Zaujímavú kombináciu pečenej papriky a vlašských orechov, okorenenú orientálnymi koreniami som obohatila niekoľkými listami medvedieho cesnaku. Vhodná ako nátierka pri neznášanlivosti mlieka a mliečnych výrobkov, uplatní sa však aj na studenej tabuli aj ako dip, ktorý možno podávať s kukuričnými čipsami alebo kúskami surovej zeleniny.
20 minút príprava |
20 minút na 200 °C |
Postup
- Použité suroviny okrem medvedieho cesnaku, ktorý som do nátierky pridala neplánovane nakoniec.
- Najskôr v predhriatej rúre upečieme papriky, na 10 minút ich zabalíme do mikroténového vrecka, ošúpeme a pokrájame na kúsky.
- Orechy nasucho opečieme na panvici.
- V mixéri najskôr rozmixujeme orechy, pridáme papriku a zmixujeme na kašu.
- Pridáme zelené bylinky, pikantnú paprikovú pastu a korenia. Odporúčam pridať najskôr menšie množstvo korení a potom radšej prichutiť.
- Všetko spolu poriadne zmixujeme, pridáme graanátovú melasu (dá sa nahradiť hnedým cukrom a citrónovou šťavou), prisolíme, okoreníme, prípadne dodáme viac rímskej rasce či koriandra, ja som v tejto fáze pridala medvedí cesnak.
- Podávame napríklad na opečenom celozrnnom chlebe ako chuťovky, ale ja som ho vyskúšala aj ako prílohu ku grilovaným kuracím prsiam a chutila.
- Najlepšie chutí na druhý deň, ked sa jednotlivé chute dokonale zoznámia.