Muceddere (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Pilav s cícerom a šošovicou. Recept mám z tureckej kuchárskej knihy. V origináli sa používa ryža a slovenská ryža (turec. "orzo") v pomere 2:1. Ja som použila len slovenskú ryžu.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na masle a olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu.Osolíme a pár minút podusíme. Potom pridáme lyžicu cukru a pomaly necháme skaramelizovať.
  2. Pridáme slovenskú ryžu. Chvíľu restujeme.
  3. Keď sa ryža opraží, pridáme cícer (predvarený) nadrobno nakrájanú olúpanú paradajku, chilli, čierne korenie a rímsky kmín.
  4. Zamiešame a zalejeme horúcim kuracím vývarom. Stiahneme plameň a zakryté dusíme kým nie je cestovina mäkká. Dávame pozor aby sa nepripálila (ja som nedávala tak som menila hrnce :)
  5. Tesne pred koncom zamiešame opláchnutú šošovicu z konzervy. Zamiešame, prehrejeme, odstavíme z ohňa. Prikryjeme novinovým papierom, potom pokrievkou a necháme ešte 5 minút postáť.
  6. Na záver primiešame petržlenovú vňať a štavu z polovice citróna. Podávame s bielym jogurtom alebo jogurtovým nápojom "Ayran" (zmixovať biely jogurt so studenou vodou a štipkou soli).